1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az amerikai munkaerőpiaci adatok messze alulmúlták a várakozásokat, így felerősödtek azok az elképzelések melyek szerint a Fed és az EKB ismét megnyitja a pénzcsapokat. A gazdaságélénkítő csomagok egyre nagyobb valószínűsége miatt az arany három és fél éve nem látott emelkedéssel kezdte a júniust.

Az aranypiac.hu tájékoztatása szerint egy izgalommentes hét záróakkordjaként múlt pénteken néhány órán belül 5 százalékkal, 1 550 dollárról 1 630 dollár közelébe szökkent fel egy uncia színarany azonnali árfolyama New Yorkban. Az ezüst hasonlóképpen emelkedett, és így ismét a lélektanilag fontos 28 dollár fölé került. A hirtelen emelkedés hátterében az Amerikában csalódást keltő munkerőpiaci adatok álltak. Az USA munkaügyi statisztikai hivatalának legfrissebb adataiból sokan a gazdaság megtorpanását olvassák ki, ami növeli egy újabb jegybanki élénkítés (QE3) lehetőségét az Egyesült Államokban.

Gyűlnek a viharfelhők

A májusi 8,2 százalékos munkanélküliségi ráta arra utal, hogy továbbra sem képes meggyőző lendületet venni a világ legnagyobb nemzetgazdasága, valamint  Kína lassulása sem jelent semmi biztatót, arról nem is beszélve, hogy Európa már egyenesen a recesszió felé tart. A Fed korábban többször is kilátásba helyezte, hogy készen áll monetáris lazítással beavatkozni a konjunktúra menetébe, amennyiben ez szükségessé válna. Ezért most, amikor az amerikai foglalkoztatási adatok romlásával az egyik legfontosabb makrogazdasági mutató jelez hibát a rendszerben, érik a valószínűsége egy újabb kötvényvásárlási programnak az USA-ban. Ez azért hozza lázba az arany piacának szereplőit, mert korábban hasonló intézkedések valósággal szárnyakat adtak a nemesfémek árfolyamának.

A pénteken látott meredek hegymenet figyelemre méltó a tekintetben is, hogy az arany látványos emelkedése kitűnik a kőolaj és az ipari nyersanyagok többségének változatlanul leszállóágon lévő teljesítménye közül. Miután az utóbbi időszakban az arany párhuzamos mozgást mutatott a csökkenő részvény- és árupiacokkal, most önálló életet élve ellentétes irányt vett fel a többi eszközzel szemben, mellyel az arany ismét kitölti a hagyományos kockázati biztosíték szerepét.

A korrekciónak még lehet, hogy nincs vége

Ugyanakkor ez még messze nem jelenti az immár hónapok óta tartó korrekció végét, a sárga nemesfém jegyzése már jó ideje konszolidál, ami még folytatódhat is, hiszen a tőzsdei árfolyamoknak sajátja a túlzásra való hajlam, mind pozitív, mind negatív irányba. Továbbá tény, hogy a válság megléte önmagában még nem elégséges feltétele az aranyár tartós emelkedésének. A piacok várakozása a mennyiségi lazítással kapcsolatban ezúttal beteljesül-e, és ha igen, milyen formában, arról a Fed nyíltpiaci bizottságának június 20-ai ülése szolgáltathat majd közelebbi információt, addig viszont fennáll a veszélye annak, hogy az egyre erősödő dollár szüntelenül sakkban tartja az aranyat.

Az amerikai viharfelhők mellett, továbbra sincs megnyugvás az eurózóna válságában. Az állampapírpiaci befektetők javában mentik a tőkéjüket az eurózóna magországainak és az eurón kívüli országok biztosnak vélt kötvényeibe, aminek következtében a spanyol és az olasz kötvényhozamok egy rövid átmeneti megnyugvást követően mostanra ismét kritikus magasságokban vannak.  Történjék az elkövetkezendőkben bármi is az Unió szuverén adósságproblémáinak kezelésében, valamint a bankmentő csomagok és az európai gazdaságélénkítés háza táján, egy biztos, az euróválság egy újabb mélypont felé közeleg. Ennek része lehet Görögország kilépése az euróból, miközben a megszorítások kényszere politikai instabilitást okoz Európa szerte.


Az aranypiac.hu elemzése szerint bár a technikai erőviszonyok az arany grafikonján a jobbra fordulás jeleit mutatják, mégsem árt az idén egy a tavalyihoz képest rázósabb nyári menetrendre felkészülni. Ha meg is torpan most az Amerikából érkező hírek hatására a rövidtávon tapasztalt csökkenő tendencia, egy küszöbön álló trendfordulónak a középtávon kirajzolódó lejtmenetben egyelőre nem sok jelét látni. Ugyanakkor megnyugtató lehet sokak számára, hogy az 1 530 és 1 550 dollár közötti tartomány láthatóan erős technikai bázisként terül el a korrigáló piac alján. Az 1 600 dollár pedig fontos ellenállás illetve majdani támaszszint lehet, amennyiben a pénteki nap folyamán az e fölé került spot árfolyam fellángolása kitartónak bizonyul. Ha viszont kiderül, hogy hamar kialvó szalmalángról van csak szó, akkor ismét tesztelésre kerülhetnek az 1 530 dollár környéki árszintek valamint az e mögött húzódó mély szakadék.

Az ezüst árfolyama technikai értelemben sok újat nem mutatott az elmúlt héten. Mindössze a volatilitás növekedett valamelyest az utóbbi időkben. Az aktuális támaszszint 26 dollár felett helyezkedik el, ellenállással pedig 28 dollár környékén kell számolni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG