1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Aggodalommal tölti el a piacokat, hogy az olasz államkötvények hozamai az EKB intervenció ellenére is folyamatos emelkednek, az euró is gyengüléssel kezdte a hetet.

EUR/HUF (305,50 – 308,50): Karsai Péter, a Commerzbank Treasury Sales munkatársának devizapiaci kommentárja szerint sikerrel vette a bizalmatlansági szavazás akadályát a görög miniszterelnök, nem lesz előrehozott választás, és nem lesz népszavazás a megszorításokról sem, helyette viszont tárgyalnak egy egységkormányról. A görög kormánytöbbség esetleges kibővítése nem oldja meg a súlyos gazdasági gondokat, de legalább a belpolitikai kétségek megszűnnének. A sajtóhírek szerint Papandreau helyett Lukasz Papademosz, az EKB korábbi alelnöke lehet az egységkormány új miniszterelnöke. A görög kormányfői személycseréről már ma döntés születhet, de ettől még nem várunk nagy stabilizációt az árfolyamokban, így az EUR/HUF kurzusa is bőven 300 felett, 304-306 között mozoghat. Amíg nem foglalnak állást a hitelminősítők a magyar besorolást illetően, addig meglehetősen kicsi az esélye annak, hogy újra kettes számmal kezdődhessen az euró/forint árfolyamjegyzése.

 


EUR/HUF
Forrás: Commerzbank

 


EUR/USD (1,3650 – 1,3770): Amíg a görögök egységkormányt alakítanak és kormányfőt cserélnek annak érdekében, hogy megkaphassák a korábban már visszatartott 8 milliárd eurós aktuális hitelrészletet, addig a kereskedők figyelme Olaszországra irányul. Az olasz államkötvények hozamai az EKB intervenciók ellenére egyre csak emelkednek, így a GDP 120 százalékáig eladósodott olaszok is komoly bajba juthatnak. Az Európai Központi Bank (EKB) olasz és spanyol államkötvényeket vásárolt hétfő délelőtt a másodlagos piacon azt követően, hogy eurótörténeti csúcsra szökött a 10 év lejáratú olasz állampapírok hozama. A referencia, 10 év lejáratú olasz államkötvények (BTP) hozama a pénteki záróhoz képest 28 bázisponttal 6,62 százalékra szökött hétfő reggel. Az intervenció után 6,57 százalékos hozamszint mellett kereskedtek a papírral. A hasonló spanyol papírok hozama 5,65 százalék volt, 10 bázisponttal több mint pénteken.

Berlusconi kormánya nem fogott bele radikális, gyors intézkedésekbe, ezért a hozamok várhatóan tovább fognak emelkedni, és ezzel a piac ki fogja kényszeríteni a további reformokat, ami akár Berlusconi úr miniszterelnöki székébe is kerülhet. A dollár a közép-európai kereskedési időszakot erősödéssel kezdi az euróval szemben, 1,3770-ről gyorsan 1,3720 alá esett az EUR/USD árfolyama, a hét tehát egyértelműen kockázatkerüléssel indul.

 


EUR/USD
Forrás: Commerzbank

 

CHF/HUF (247,00 – 250,00): Az SNB közzétette devizatartalékainak szintjeit, amiből az euró tartalékok drasztikus esését lehet látni. Ez arra utal, hogy a jegybank az intervenció során vásárolt óriási mennyiségű eurót úgy tudta semlegesíteni, hogy a frank árfolyama nem mutatott érdemi elmozdulást 1,20 irányába. A frank gyengítésének tervét újra megerősítették verbálisan, ezért került 1,2350 közelébe az euró/frank árfolyama. Az erős frank ellenére június óta nem romlik a munkanélküliség Svájcban, októberben is (a szezonhatásokkal kiigazítva) irigylésre méltó 3 százalékos lett a munkanélküliségi ráta. Az infláció alakulásában viszont érzékelhető a túlértékelt frank hatása (a szeptemberi +0,5% után október -0,1%-ra csökkent), a defláció esélye nő a svájci gazdaságban. Az euróval szemben gyengült a frank, de a forint is, így a CHF/HUF árfolyama 249 körül stagnál.

 


CHF/HUF
Forrás: Commerzbank

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG