<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
A Fed az általános várakozásoknak megfelelően szinten tartotta az irányadó kamatot, a forint nem reagált hevesen.

A forint nem reagált hevesen a Fed esti bejelentésére, maradt a 313 közeli euró árfolyam.

EUR/HUF
Friss árfolyamok


A bankközi devizapiacon az euró gyengült a dollárral szemben, a jegyzés 1,2922 dolláron állt este kilenc után.

EUR/USD
Friss árfolyamok


New Yorkban az iránymutató tőzsdeindexek vadul hullámzottak a bejelentést követően, erős mínuszba is estek, egy órával később mindhárom mutató pluszban állt.

Mit vártak, mi történt?

A Fed az általános várakozásoknak megfelelően szinten tartotta a 0-0,25 százalékos irányadó kamatot. Emellett nem változtatott monetáris politikai szándéknyilatkozata megszövegezésének azon a tételén, miszerint még "huzamosabb ideig" az alacsony kamat politikáját követi.

A piacok feszült figyelemmel várták, hogy befejeződjön az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed nyíltpiaci bizottságának (FOMC) kétnapos, kedden és szerdán tartott ülése, s valamilyen útmutatást kapjanak a kamatemelés ütemtervéről. 

Honnan indultak a találgatások?

Találgatások özönét indították el nemrégiben a San Franciscói-i tartalékbank szakértői, akik egy tanulmányukban utalást tettek arra, hogy a Federal Reserve hamarabb és meredekebb pályán emelhet kamatot, mint amit a piacok jelenleg beáraztak.

A Fed azonban monetáris politikai szándéknyilatkozatában fenntartotta a már hosszú ideje alkalmazott fordulatot, miszerint rövid távon a kamatokat "huzamos ideig" (considerable time) alacsonyan tartja a mennyiségi monetáris enyhítő intézkedések kivezetése után is. Ez azt jelenti, hogy legkorábban a jövő év közepén kezdődik a kamatemelési ciklus.

Tovább lassult a pénznyomda

A Fed döntéshozói mindazonáltal jelezték, hogy a kamatemelés meredekebb lesz a három hónappal korábban várthoz képest. Eszerint középtávon, azaz 2015 végére 1,38 százalékon állhat a kamatszint, míg a júniusi ülésen 1,13 százalékot jeleztek előre. A 2016 végére vonatkozó 2,50 százalékot 2,875-re emelték, míg a 2017-es 3,75 százalékos kamatcélon nem változtattak. 

Ugyanakkor a várakozásoknak megfelelően a Fed döntött arról is, hogy újabb 10 milliárd dollárral, havi 15 milliárd dollárra csökkenti gazdaságösztönző célú eszközvásárlási programját. Ebből az összegből tízmilliárdot költenek amerikai állampapírokra, ötöt pedig jelzálog-fedezetű értékpapírokra.

A mennyiségi enyhítésnek nevezett program 2012 szeptemberében megkezdett harmadik körében a Fed eredetileg összesen havi 85 milliárd dollár értékben vásárolt hosszú lejáratú értékpapírokat. A keretösszeg leépítését decemberben kezdték meg, s ha a gazdaság helyzete javul, a FOMC következő, másfél hónap múlva esedékes ülésén leállítják a programot.

Meddig marad így?

Döntéseit indokolva a Fed rámutatott, hogy a gazdaság "mérsékelt tempóban" növekszik, csakúgy mint a háztartások kiadásai.

Új előrejelzésében azonban a Fed lassabb bővülést jósol az amerikai gazdaságnak. Az idei évre 2-2,2 százalékos növekedésre számít, míg júniusban 2,1-2,3 százalékot jósolt. A jövő évet illetően a júniusi 3-3,2 százalékról 2,6-3 százalékra csökkentette a hazai össztermék (GDP) bővülésének várható mértékét. A munkaerőpiac helyzetét illetően viszont némi javulásra számít a Fed: az idei munkanélküliségi rátát júniusban 6-6,1 százalékra becsülte, ezt most 5,9-6 százalékra mérsékelte. 

A Fed 2012 decemberében meghirdette, hogy addig marad zéró érték közelében az amerikai alapkamat, amíg a tizenkét havi infláció nem gyorsul 2,5 százalék fölé, és amíg a munkanélküliség nem csökken 6,5 százalékra. A munkanélküliség már májusban elérte ezt a célszámot - 6,3 százalékra süllyedt -, és azóta is csökken, immár 6,1 százalékon áll, de a fogyasztói árak augusztusban havi összevetésben 0,2 százalékkal estek vissza, tavaly augusztushoz képest pedig csak 1,7 százalékkal emelkedtek. Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG