<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Folytathatják a lazítást a világ nagy központi bankjai, az EKB-elnök rosszabb kilátásokról beszélt a mai kamatdöntő ülés után, a piacok mégis jól fogadták, amit mondott.

Erősödött Draghi szavaira az eurós és a forint is

Az EKB kamatdöntő ülése után a délelőtti 1,30-as alatti szintről megindult az EUR/USD árfolyama, a közös európai deviza egészen 1,311-ig erősödött, de innen korrigált. A forint is lendületet kapott, legalább is elmozdult 8 havi mélypontjáról, a napi csúcs 298,116 volt, jelenleg a bankközi piacon egy euró 298,96 forint.


EUR/USD. További grafikonok >>>


EUR/HUF. További grafikonok >>>"Laza" az EKB, de egyelőre nem lazít


Bár az Európai Központi Bank mai kamatdöntő ülésén felmerül a történelmi mélységben lévő alapkamat további vágása, végül ezzel nem foglalkoztak. Az irányadó ráta maradt 0,75% - az ülést követő sajtótájékoztatón Mario Draghi optimistának tűnt, bár az EKB rontotta az idei évre vonatkozó előrejelzését az euróövezet GDP-jére: így már biztos, hogy idén nem lábal ki a recesszióból a zóna.

Draghi szavait alapvetően pozitívan fogadták a piacok, úgy tűnik a kamatvágásra utaló beszéddel kapcsolatban nem voltak annyira felfokozottak a várakozások. Befektetők szerint az, hogy az infláció az eurózónában az árstabilitást jelentő 2% körül marad, azt jelenti, hogy rövid távon nem várható újabb monetáris lazítás. Az újabb kötvényvásárlási program részletein pedig egyelőre dolgoznak a központi bankban.

A tengerentúlon marad az eszközvásárlás

Januárban és februárban fokozatosan javult az Egyesült Államok gazdaságának állapota, annak köszönhetően, hogy a magánfogyasztás és az építőipar fellendült - írja az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed szerdán (európai idő szerint késő este) közzétett jelentése.

Az óvatosan optimista hangvételű úgynevezett "Bézs Könyv", amely a Fed 12 tagbankjának helyzetértékelését összesíti, kiemeli, hogy nő a kereslet a gépkocsiiparban, a technológiai szektorokban és a logisztikai ágazatban, ugyanakkor nincs inflációs nyomás. A tagbankok beszámolói azt jelzik, hogy a gazdasági tevékenység általában "szerény vagy mérsékelt ütemben" nőtt az utóbbi hónapokban. Ez ugyan biztató, de biztos, hogy a Fed folytatja eszközvásárlási programját.

London indítja a pénznyomdát

Akárcsak a Bank of England (BoE), mely szintén ma tartott kamatdöntő ülést. A brit jegybank monetáris tanácsa nem módosította a gazdaságélénkítő célú likviditásinjekció, vagyis a mennyiségi enyhítés jelenlegi 375 milliárd fontos (130 ezer milliárd forintos) keretösszegét sem. Ez megfelel az elemzői várakozásoknak. Az irányadó rátát pedig a 4 éve érvényben lévő 0,5%-os szinten hagyta.


LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos