<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Miközben a gazdaságkutatók, pénzintézetek, és jegybankok napról napra csökkentik a gazdasági növekedésről szóló várakozásaikat, addig meglepően jól tartja magát a kőolaj ára, sőt folyamatosan emelkedik. Az elmúlt hetek piaci turbulenciáját szinte figyelmen kívül hagyta az árfolyam, ami késő délután 99 dollár fölé emelkedett.

Átlépte a 99 dolláros hordónkénti árat az amerikai WTI könnyűolaj késő délután, miközben szinte minden a drágulás ellen szólt. Úgy tűnik az olajjegyzések nem a napi hírekre reagálnak, hanem hosszú távú spekuláció mozgatja azokat. A nyersanyagok ára szinte törvényszerűen reagál a dollár árfolyamának mozgására. Miután az árupiaci elszámolás dollárban történik, az amerikai deviza gyengülése általában növeli a fizikai keresletet, ezen keresztül pedig az árfolyamot.

Hagyományosan befolyásolja az árat az Amerikában általában szerdánként megjelenő készletadat, amely a nyersolaj, a finomított termékek, és a gázolaj amerikai raktárakban levő készleteiről ad számot. Szezonális hatása szokott lenni a hurrikán-szezonnak nyártól késő őszig, és az Észak-Amerikában ilyenkor már zajló fűtési időszaknak. A nagy – általában közel-keleti – olajkitermelő országokból érkező hírek szintén befolyásolják az árakat. Valószínű, hogy ezúttal főleg ez utóbbi tartja magasan az olajárat. Az olajpiac fókuszába ugyanis szép lassan visszacsúszott Irán.

A perzsa ország olajpiacra gyakorolt hatása látványosan visszaesett idén, hiszen az észak-afrikai, és közel-keleti diktatúrák összeomlás elterelte a figyelmet Iránról, amit nem is érintettek a forradalmak. Az elmúlt hetekben ugyanakkor megint egyre több hír jön onnan, bár ezek egy része sajtóértesülés, illetve spekuláció. Néhány napja felrobbant egy iráni lőszerraktár, a Financial Times értesülése szerint az izraeli titkosszolgálat, a Moszad ált a háttérben. Korábban izraeli részről megint sűrűsödtek azok a nyilatkozatok, amelyek az iráni atomprogram veszélyességére hívják fel a figyelmet, és kilátásba helyezik akár az egyoldalú katonai fellépés lehetőségét is.

Múlt héten a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség jött ki a szokásos iráni jelentésével, amiben egyértelművé tette, hogy az iráni atomprogram mértéke, és az alkalmazott technológia túlmutat a békés célú felhasználáson, a perzsa ország tehát feltehetően atomfegyver előállítására készül. A jelentés közzététele után egy nappal Irán közölte, hogy felülvizsgálja az együttműködést az Ügynökséggel. Egy esetleges katonai konfliktus a térségben beláthatatlan következményekkel járna az olajszállítmányokra, részben mert Irán az egyik legnagyobb olajtermelő ország, részben mert a perzsa állam ellenőrzi a Hormuzi-szorost, ami a Perzsa (Arab) - öböl kijárata, így itt fut ki az összes olajtanker.

Az Irán-kártyán kívül minden bizonnyal felfelé mozgatja az olaj árát az a várakozás is, hogy bár a fejlett világ gazdaságai válsággal küzdenek, addig a legnagyobb feltörekvő országokban egyre bővül a kereslet részben a még mindig alacsony bázisnak, részben a növekvő népességszámnak köszönhetően. Ezt támasztja alá a Nemzetközi Energiaügynökség nemrég megjelent előrejelzése is, amely arra épít, hogy az arab forradalmakat követő újjáépítés, és a növekvő népességszám annak ellenére növeli majd az olaj iránti keresletet, hogy a gazdasági válság miatt a gazdaságok lassulása várható világszerte.

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG