1p
Jól indult a rövid hét a forint piacán, az eurót 284 forint körül jegyzik. A nemzetközi hangulat javul, amerikai és kínai hírek emelik a tőzsdéket, gyengítik a dollárt és drágítják a nyersanyagokat. A kínai feldolgozóipar visszaesése folytatódott ugyan, de az eddiginél lassabban. Már amennyiben eldöntjük melyik adatnak hiszünk.

Kínából és Tajvanról érkeztek azok a jó hírek, amelyek a hajnali emelkedést hozták az ázsiai részvénypiacokra. Korábban már emelkedett a legtöbb tőzsde, amely nyitva volt az ünnep alatt. Ennek hátterében a vártnál erősebb észak-amerikai feldolgozóipari beszámoló állt. A feldolgozóipari beszámolók sora Ázsiában folytatódott, a kínai adat ellentmondásos ugyan, de a várakozásoknál és az előző beszámolónál is jobb lett.

Áprilisban 49,3 pontra emelkedett az HSBC bank által kezelt kínai feldolgozóipari mutató, az előzetesen közölt 49,1 pont után. Ez pontosan egy ponttal több, mint a márciusi 48,3 pontos érték. A mutató azonban még így is a visszaesést jelző 50 pont alatt van a 100 fokú skálán. Ráadásul hónapok óta elvált egymástól a brit-hong-kongi érdekeltségű bank által számolt index és a hivatalos kínai állami mutató, ami rendre jobb, mint a piacok által inkább hitelesnek tartott felmérés. A tegnap közzétett, hivatalos kínai adat 53,3 pontot mutatott áprilisról, a márciusi 53,1 pont után.

A kínai adat, és egy hasonló tajvani beszámoló jelentősen javította a befektetők hangulatát az ázsiai kereskedésben, ami valószínűleg átterjed majd az európai tőzsdenyitásra is. A javuló hangulatban ismét enyhül a feszültség a kötvénypiacokon, a befektetők kimerészkednek a kockázatosabb eszközök piacaira, drágulnak a nyersanyagok, gyengül a dollár, erősödnek a feltörekvő devizák, köztük a forint. A hazai devizát továbbra is tartja az IMF-megállapodás közeledése, amiről Fellegi Tamás több interjúban is azt mondta, hogy őszre valószínűsíti. A hiteltárgyalásokat vezető tárca nélküli miniszter azt is elmondta, hogy 10-20 milliárd eurós készenléti hitelre jelentkeztünk be a Nemzetközi Valutaalaphoz.

A befektetők a szokásos európai kötvénypiaci mozgásokon kívül a délutáni amerikai makroadatra koncentrálnak, ami a munkaerőpiacról ad újabb pillanatfelvételt. A várakozások szerint az amerikai vállalatok 170 ezer új munkást vettek fel áprilisban, a márciusi 209 ezres bővülés után. Ez ugyan némi visszaesést jelezhet, de ezzel együtt is tartósnak tűnik az amerikai munkaerőpiaci helyzet javulása. Közben az amerikai Fed Nyíltpiaci Bizottságának három tagja is egyértelművé tette, hogy teljesen fölöslegesnek tartja a további monetáris lazítást, mert az amerikai gazdaság a stabilizálódás és a növekedés egyértelmű jeleit mutatja.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG