<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Az év végéhez közeledve sokan számítottak arra, hogy a forint erőre kap, ez azonban eddig nem következett be. A várakozások alapja az előző évek tapasztalata, miszerint december végén, különösen szilveszter napján megerősödik a nemzeti valuta. A széles körben elfogadott magyarázat szerint maga a jegybank interveniál ilyenkor, hogy az év végi, forintban mért államadósság-adatok szebbek legyenek.

A 2014-es év eleve gyengélkedést hozott a forint számára. Míg korábban sosem tartózkodott huzamosabb ideig 300 forint fölött az euró, idén már az év nagy részét ott töltötte. Ennek okát pontosan nem lehet meghatározni, viszont van egy tényező, ami döntő lehet: mégpedig a forint kamatszintjének gyors és nagymértékű csökkenése az elmúlt két évben.

Az a fránya kamatszint

A forinton hosszú ideig, közel 20 évig magas reálhozamot lehetett elérni. Az eurót érdemes volt forintra váltani és úgy kamatoztatni: az elért hozam jóval magasabb volt, mint az eurót kamatoztatva. Ez folyamatos felértékelési nyomást fejtett ki a forintra. A 2008-as válság ezt megtörte, és addig nem látott forintzuhanást okozott: ekkor láthattunk először 300 feletti eurót. Azután 2009-ben újra megnyugodtak a piacok, az alapkamat le is csökkent 5,5 százalékra, úgy tűnt, hogy az európai trendet követi.

 

Később egyszer csak megakadt a folyamat, sőt a kamatszintet fel is tolta a jegybank hét százalékig. Igazából senki nem értette, hogy erre mi szükség. Az euró kamata már 0 körül volt, a cseh koronáé ugyancsak, és a lengyel zlotyé is lényegesen alacsonyabb, mint a forinté. Ugyanakkor a forint árfolyama már nem erősödött, mint korábban, hanem a 270-300 közti sávban ragadt.

 

Reális európai szinten állunk

Végül két éve beindult a brutális kamatcsökkentés, ami a közelmúltig tartott, és 2,1 százalékon állt meg a jegybanki alapkamat. Ez teljesen reális szint a jelenlegi európai kamatkörnyezetben, csakhogy sok befektető, aki korábban a magas kamat miatt tartotta pénzét forintban, elvonult, erős eurókeresletet generálva, és így az árfolyamot nyomás alá helyezve. Ráadásul a kormány deklarálta is, hogy szeretné a belföldi megtakarítások arányát növelni az államadósság finanszírozásában, vagyis üdvözli a folyamatot.

Elég-e a kamattöbblet?

Így aztán az árfolyam egyre inkább 300 forint felé közeledett. Miután a piac megszokta, hogy a 300 forint feletti magasság átmeneti, sokan automatikusan elkezdték euróikat eladni, mások egyenesen shortolták. Aztán ha lejjebb ment, visszavették. Egy idő után azonban az árfolyam tapadni kezdett a 300-as szinthez: nem lehetett olcsóbban visszavenni. Ezért a short pozíciókat zárni kellett, stabilan áttolva az árfolyamot a kerek határon.

Látván a tartós gyengülést, feltehetően újabb külföldi befektetők is a távozás mellett döntöttek, mondván, a két százalék körüli kamattöbbletért nem vállalják tovább az árfolyam-kockázatot. Emellett az év elejétől az orosz-ukrán konfliktus is hatni kezdett, további tőkekiáramlást idézve elő régiónkból. Végül a váratlan és meglepő hazai gazdaságpolitikai fordulatok sorozata is megingathatta a befektetési kedvet.

Év végi spekuláció

Így aztán az év folyamán az euró immár tartósan 300, sőt többször 310 forint fölé került, az év előrehaladtával pedig belendültek az év végi jegybanki intervencióban reménykedők. Eurójukat forintra váltották, és most nyugtalanul nézik, mi történhet. Nos, a lehetséges magyarázatok: egyrészt a jegybank, látva a spekuláció által megnyitott pozíciókat, úgy dönthetett, hogy ezúttal nem megy szembe a piaccal, mert az túl sokba kerülne.

Másrészt a devizában fennálló államadósság a kormány terveinek megfelelően csökkent, így lehet, hogy már kevésbé fontos az árfolyamszépítés, esetleg már egyáltalán nincs is szükség rá. És végül még az sem kizárt, hogy az utolsó pillanatban mégis látunk egy kis tűzijátékot. Kíváncsian várjuk a Szilvesztert.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
hírlevél
depositphotos