<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Oroszország állami óriáskonszernje, a Gazprom erős figyelmeztetést intézett Európához: Ha tovább eszkalálódik a gázárvita Ukrajnával, az az európai ellátást is veszélybe sodorhatja. Lehet, hogy az ukránok, lehet, hogy az oroszok fogják elzárni a csapot, de bíróság elé is mehetnek.

Miközben kedden az EU új szankciókat kezdeményezett oroszországi és oroszbarát ukrajnai szeparatista politikusok ellen, az orosz, felerészben állami gázóriás, a Gazprom figyelmeztette Európát: Ha eszkalálódik a gázvita Ukrajnával, az az európai ellátást is veszélybe sodorhatja. A német Der Spiegel a Reutersre hivatkozva azt írta, ha további vita lesz Ukrajnával a gázárakról, akkor ennek során az új kijevi kormány elzárhatja az országon keresztül menő gázvezetékeket.

Az Európába és Törökországba menő orosz gázszállítások mintegy 50 százaléka megy keresztül Ukrajnán, amely azonban a Gazpromnak 2,2 milliárd dollárral tartozik az eddigi áruért. Ha Kijev nem fizet, akkor a Gazprom is elzárhatja az Ukrajnába menő gázcsapot. Ebben az esetben Ukrajna hozzányúlhat az Európába vezető tranzitszállítmányokhoz, ahogy eddig majdnem minden hasonló gázválság során történt – írja a lap. Ez viszont a szállítások további korlátozásához vezetne, a folyamat pedig az Európába menő tranzit teljes leállítását is eredményezheti.

(Fotó: Wikimedia Commons)

Ukrajna miniszterelnöke egyébként hétfőn bejelentette, hogy kész gyorsan kiegyenlíteni a gáztartozásait. Ennek feltétele, hogy az orosz állami monstrum ismét az 1000 köbméterenként 268 dolláros régi, kedvezményes árat alkalmazza. Ha erről nem sikerül 30 napon belül megállapodni, akkor a stockholmi döntőbírósághoz fordulnak túlzott ármegállapítás miatt.

Oroszország április elején 268 dollárról 485 dollárra emelte az árat, azzal az indoklással, hogy a korábbi árengedmények többek között a Krím-félsziget Oroszországhoz való csatlakozása miatt tárgytalanok. A tőzsdén levő és külföldi részvényesekkel – köztük időről időre magyar kisrészvényesekkel is – rendelkező Gazprom egyébként attól tart, hogy jelentős veszteségek érik a gázvita miatt. Tavaly Európa egyik legnagyobb vállalatának nyeresége állítólag a gyenge rubel miatt esett hét százalékkal, 23 milliárd euróra. (Rubelben számolva azonban jobban kellett teljesítenie, ahogy a nemzeti deviza leértékelődése általában jót szokott tenni a helyi pénzben számoló exportőröknek.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
hírlevél
Ingatlantájoló