<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Nagyon fontos alaposan körbenézni, mert egy jó választás jelentősen csökkentheti a kamatemelés hatásait a törlesztőrészletekre.

Soha nem volt még olyan fontos összehasonlítani a banki hitelajánlatokat, mint most. A money.hu Kamattükre szerint ugyanis a banki ajánlatok olyan széles skálán mozognak, hogy tudatos választással komoly mértékben csökkenthetőek az általános kamatemelés törlesztőrészletre gyakorolt hatásai. Főleg úgy, hogy a bankok az ügyfelekért folytatott versenyben immár a kamatcsökkentéssel is élnek.

Rekord összegű kihelyezés, figyelmeztető jelekkel

A kamattámogatott, zöld hitelek csúcsra járásának köszönhetően minden idők legnagyobb, 145 milliárd forintot közelítő lakáshitel kihelyezéssel büszkélkedhet 2022 áprilisában a magyar bankszektor. Az ügyfelek 8 milliárd forinttal több hitelt vettek fel, mint az eddigi csúcs hónapnak számító 2021 júniusában és több mint harmadával több volt a bankok által kiutalt összeg, mint egy évvel korábban, 2021 áprilisában.

Ugyanakkor mindennél jobban látszik, hogy a hazai lakáshitel piac a kamatok emelkedése miatt gyökeresen átalakult. A folyósított összegnek ugyanis 52 százalékát már a támogatott hitelek hozták a piacnak. A kamatok emelkedése miatt idén áprilisban már húsz százalékkal kevesebb, 69,2 milliárd forint értékű piaci kamatozású hitelt tudtak kihelyezni a bankok az ügyfeleiknek, mint egy évvel korábban.

A kamatemelés hatását csökkentheti a jó bankválasztás

A money.hu szakértői arra hívják fel a figyelmet, hogy az átlagkamatokkal számolva egy 20 éves futamidejű 10 évre fixált törlesztéssel bíró 20 millió forintos hitel törlesztőrészlete ma 18 százalékkal magasabb 142 480 forintos törlesztőrészlet mellett vehető fel, mint egy évvel korábban, amikor ugyanezen hitelhez elegendő volt 120 670 forintos törlesztőrészletet vállalni.

Ugyanakkor mindennél fontosabb az, hogy az ügyfelek összehasonlítsák a banki ajánlatokat. A money.hu kalkulátora szerint ugyanis a fenti paraméterekkel rendelkező hitelek esetében a legkedvezőbb és a leggyengébb banki ajánlat között a kamatkülönbözet 1,9 százalékos, ami magasabb, mint az az 1,68 százalék amennyivel egy év alatt az átlagos hitelkamat drágult.

Ez azt jelenti, hogy a megfelelő bank kiválasztása ma a fenti példában szereplő hitel esetében 10 ezer forint forintos, 7-8 százalékos törlesztőrészlet megtakarítást hozhat. A futamidő egészére a megtakarítás akár 6 millió forint is lehet.

Eltérő pályákon

A bankok ugyanis egyelőre eltérő pályán járnak a kamatok terén – ezt mindennél jobban mutatják a júniusi eleji kamatváltozások.

  • A Raiffeisen Bank június 1-től az 5 éves kamatperiódusú hiteleit 100, a 10 éves kamatperiódussal bírókat és a 15 éves fix kölcsöneit 80, míg a 20 éves végig fix hiteleket 105 bázisponttal emelte. A 10 évre fixált hitelek esetében adja a bank a legkedvezőbb ajánlatot, itt 7,19 százalékról indul a kamat.
  • A CIB Banknál az 5 és a 10 éves kamatperiódussal bíró Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek és a végig fix lakáshitelek egységesen 49 bázisponttal drágultak. A legjobb ajánlat itt is 7,19 százalék, ehhez 11 évnél hosszabb, végig fix kamatozású hitelt kell igényelni és meg kell felelni a Magnifica kedvezménycsomag folyósítási feltételeinek.
  • A K&H Bank júniustól csak a leggyengébb, K6 minősítést kapó ügyfeleknek jelentett be kamatemelést, ott is csak a végig fi hitelek esetében. Fájdalom, ezzel a bank is átlépte a bűvös 10 százalékos szintet. A 15 éves fix kölcsönt a legrosszabb minősítéssel bíró ügyfelek 9,95 százalék helyett 10,19 százalékos kamaton kaphatják meg, míg a 20 évre fix konstrukcióan 49 bázispontos emelés után 9,9 százalék helyet 10,39 százalék az ajánlat. Hogy rávilágítsunk a fent már jelzett különbségekre – a Raiffeisen kondíciós listájában jelenleg 8,84 százalék a legrosszabb kamatajánlat.

Kifogy a kereslet – kamatcsökkentő akciók jönnek

Ráadásul a bankoknak azzal is szembesülniük kell, hogy kikopik alóluk a fizetőképes kereslet. Bár ingatlant – ha szükség van rá – továbbra is venni kell, ám a jegybank hitelfék szabályai alaposan lecsökkentik a potenciális ügyfélkört. A kamatok emelkedése miatt ugyanis a törlesztőrészlet kigazdálkodásához egyre magasabb összegű igazolt nettó jövedelem kell.

  • Egy évvel ezelőtt az átlagkamaton lakáskölcsönt kapó ügyfélnek elegendő volt nettó 242 ezer forintos jövedelmet igazolnia a banknál.
  • Áprilisban ugyanehhez a hitelhez már 285 ezer forint kellett.
  • A money.hu jelenlegi ajánlati listáján szereplő hitelek felvételéhez ugyanakkor már 303-324 ezer forintos nettó jövedelmet kell igazolni, hogy az ügyfél megfeleljen az MNB hitelfék szabályainak.

Ez pedig alaposan megrostálhatja a potenciális hitelfelvevők körét.

A bankok egyre nagyobb része kényszerül majd arra, hogy bizonyos paraméterek mellett kedvezményes kamatot és így törlesztőrészletet kínáljon ügyfeleinek. Az első fecske az MKB Bank volt. Náluk június 1-től 60 bázispontos kamatcsökkenés történt a 10 éves kamatperiódussal rendelkező kölcsönök esetében. A legalább nettó 600 ezer forintos jövedelmet felmutató ügyfelek 6,6 százalékos kamat mellett juthatnak 20 milliós kölcsönhöz, esetükben a törlesztőrészlet 150 300 forint alatt marad. A money.hu értékelése szerint az MKB lépését a következő hónapokban más bankok is követhetik majd – a kamatcsökkentések akciós jelleggel, egy-egy szegmenst érinthetnek időlegesen. A fentiek miatt is fontos lesz az ajánlatok összehasonlítása.

Személyes pénzügyek Biztos, hogy mindent tud a bankszámlájáról?
Privátbankár.hu | 2023. január 29. 12:49
Több szempontból is fókuszba kerülnek a mindennapi bankoláshoz köthető kiadások január végén. A jövőben olcsóbb lehet az úgynevezett alapbankszámla.
Személyes pénzügyek "Hónapról hónapra, napról napra élek" - így látják az inflációt az emberek
Bendl Vera – Izsó Márton | 2023. január 28. 14:38
Tejterméket egyre kevesebbet vesznek, százezreket hagynak ott nagybevásárlásnál, kezdik felélni tartalékaikat az emberek. Van, aki kapott béremelést, de mindenki tud említeni több olyan terméket is, amelynek az új ára nagyon érzékenyen érinti. Hogy melyek ezek, és hogyan reagálnak az emberek az inflációra, kiderül a videóból.
Személyes pénzügyek Hiába nőtt az átlagkereset, rossz hírt kaptak a lakáshitelesek
Privátbankár.hu | 2023. január 25. 17:23
Hiába nőtt az átlagbér, a lakáshitelesek mégsem örülhetnek – itt van, miért.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! Diákverseny 2023 tavasz - online találkozó regisztráció
Privátbankár.hu | 2023. január 25. 15:43
Regisztráció a február 22-i online találkozóra.
Személyes pénzügyek Immár tény: az infláció csúnyán megette a gáláns béremeléseket
Privátbankár.hu | 2023. január 25. 08:30
Bár a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete novemberben mintegy tíz százalékkal volt magasabb, mint októberben, az infláció miatt havi szinten már csökkent a reálkereset.
Személyes pénzügyek Még mindig hullámvasúton ül a forint
Privátbankár.hu | 2023. január 23. 19:13
A forint az előző heti erősödését követően gyengüléssel indította a hetet  a főbb devizákkal szemben a bankközi devizakereskedelemben.
Személyes pénzügyek Szegényebb vármegyékben nehezebb hitelhez jutni
Privátbankár.hu | 2023. január 23. 08:16
A Bank360 elemzése a KSH kereseti adatait vetette össze a hitelbírálat módszertanával.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis - Sikeres jelentkezés!
Privátbankár.hu | 2023. január 22. 14:23
A jelentkezésedet sikeresen megerősítetted, regisztrációd sikeres!
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis - Jelentkezés megerősítése szükséges!
Privátbankár.hu | 2023. január 22. 14:09
Köszönjük, hogy jelentkeztél a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! versenyre! FONTOS: kérjük, erősítsd meg jelentkezésedet!
Személyes pénzügyek Matolcsy György előírta, hány helyen vehetünk fel készpénzt
Privátbankár.hu | 2023. január 18. 09:26
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökének friss rendelete meghatározza, hogy egy banknak – attól függően, hogy hány betéti és hitelkártyát bocsátott ki – hány ATM-et kell működtetnie egy fővárosi kerületben, egy vármegyeszékhelyen és a további településeken, ezeken belül a városokban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG