6p

A vallási kegyhelyek, búcsújáró utak és zarándokhelyek mindig is komoly turistavonzerővel bírtak. A turisztikai célpontok közül azonban csak az utóbbi 150 évben emelkedtek előkelő helyre a világ leghíresebb templomai. Ezek egyben történelmi és kulturális szempontból is felbecsülhetetlen értékek, amelyeket évente több millióan látogatnak meg.

A Notre-Dame-ot, a Szent Péter-bazilikát vagy a Sagrada Famíliát, akár vallásosnak tartja magát valaki, akár nem, ha teheti, mindenképp felkeresi, legalább egyszer. Az Architectural Digest a közelmúltban kiválasztotta – elsősorban építészeti szempontokat figyelembe véve, és főleg a kevésbé ismert épületekre helyezve a hangsúlyt – a világ tíz legszebb templomát.

Amely rangsor persze, mint minden „szépségverseny” – a szakmaiságtól függetlenül  – szubjektív. (Sajnos, a Mátyás templom nem szerepel a listán.)

Santuario de Las Lajas, Kolumbia

Azok, akik rajongói a Gyűrűk Urának, az elfek völgyére asszociálhatnak, de ez a fantasztikus  templom a valóságban is létezik. Ecuador és Kolumbia határán épült egy 40 méter magas hídon, amely átszeli a Guáitara folyót.

A hely, mint zarándok célpont, története régebbi, mint a jelenlegi templomé, egészen 1754-ig nyúlik vissza, amikor állítólag Szűz Mária megjelent egy viharban menedéket kereső nőnek és leányának. A neogótikus stílusú templomot 1916-ban kezdték építeni, és 1949-ben fejezték be.

A Santuario de Las Lajas – A Gyűrűk Ura rajongóinak ajánlott. Fotó: Depositphotos
A Santuario de Las Lajas – A Gyűrűk Ura rajongóinak ajánlott. Fotó: Depositphotos

Panagia Paraportiani, Görögország

Ez az egyik legrégebbi és legtöbbet fényképezett görög templom, amely Mykonos szigetén található. Egy a több mint 400 közül, de építészeti megoldásait tekintve különleges. Nevének jelentése: Szűzanya az oldalkapuban. Öt kis épületből áll, amelyeket egymás tetejére vagy mellé telepítettek, több évszázadon keresztül. Fehérre meszelt falaival és csodás környezetével a küklád építészet lenyűgöző példája.

Göreme Szabadtéri Múzeum, Törökország

Kappadókia egyik leghíresebb attrakciója a számos, vulkanikus hegycsúcsokba vájt barlangtemplom együttes, amely szabadtéri múzeumot alkot.  Összesen 15 barlangtemplom található itt, amelyek közül több a Kr. u. 4. századból származik. Falaikra csodálatos freskókat festettek.

A területet eredetileg kolostorként és papneveldének használták, egészen a 13. századig, de az évszázadok során több kisebb kápolnát, refektóriumokat és házakat is belefaragtak a sziklákba. Kappadókia teljes régióját, beleértve a Göreme Nemzeti Parkot is, ahol a skanzen található, az UNESCO 1985-ben a Világörökség részévé nyilvánította.

Szent György-templom, Etiópia

Egyike ez a tizenegy monolit templomnak Lalibelában, amely az Amhara régióban található. Teljes egészében mészkőből épült, a 12. század végén vagy a 13. század elején. A világ nyolcadik csodájának is nevezik.

A templomot egy nagyon keskeny mesterséges kanyon veszi körül, a belsejében lévő freskók Szent Györgyről mesélnek, aki nem volt hajlandó lemondani keresztény hitéről, A lalibelai gyülekezetek két csoportba sorolhatók, az egyik a földi Jeruzsálemet, a másik pedig a mennyei Jeruzsálemet képviseli. Közöttük az árok a Jordán folyót jelképezi.

Rocher Saint-Michel d'Aiguilhe, Franciaország

Ezt a látványos kápolnát Mihály arkangyalnak szentelték, és i.sz. 969-ben épült egy 85 méter magas, kialudt vulkánon, amelynek tetejéről lélegzetelállító panoráma nyílik. 268 lépcső vezet fel hozzá. A belseje lenyűgöző, falait gyönyörű freskókkal és ólomüvegekkel díszítették. Az épületet Prosper Mérimée francia író, aki leginkább a Carmen szerzőjeként ismert, a "román építészet ékkövének" nevezte. 1247-ben villámcsapás érte a harangtornyot, de a 19. században újjáépítették.

Szent Kereszt kápolna, USA

Az arizonai Sedona hegyei között magasan elhelyezkedő Szent Kereszt kápolna építését Marguerite Brunswig Staude helyi farmer és szobrász rendelte meg. 1932-ben meglátogatta az akkor újonnan épített New York-i Empire State Buildinget, és egy nagy keresztet pillantott meg, mintegy látomásként a felhőkarcolón, ami arra inspirálta, hogy egy hasonló acélszerkezetű templomot építtessen. 1955-ben kezdődhetett el az építkezés.

A kápolna ma egyedülálló műemlék, a kietlen sivatagi tájon magasodó betonfalai élénk kontrasztot alkotnak a környező vörös sziklákkal.

Stykkishólmskirkja, Izland

Az 1990-ben felavatott futurisztikus evangélikus templom Stykkishólmurban, Izlandon található. A Snæfellsnes-félszigeten található kis halászfalunak mindössze 1000 lakosa van. A templomot Jón Haraldsson építész tervezte, harangtornya  bálnacsont alakú. Belül több száz felfüggesztett lámpa, valamint az éjszakai égbolton lebegő Madonna és a gyermek festménye teszi különlegessé az építményt.

Borgund Stave Church, Norvégia

A Borgund világörökségi részét képező templom a norvég középkori építészet egyedülálló példája, és fontos állomás a Lærdalba vezető turistaútvonalon. 1180 körül épült, Andreas apostolnak szentelték.  Norvégia legjobb állapotban megőrződött dongatemplomának tartják.

Pazar kapui és a sárkányfej alakú mennyezeti faragványok viking-kori hangulatot kölcsönöznek neki. A Disney animátorait állítólag ez és a hasonló norvégiai templomok  inspirálták a „Frost” című film díszletéhez.

Az Amerikai Egyesült Államok Légierő Akadémiájának kadétkápolnája

Ez a modernista kápolna talán a legkülönlegesebb a listán. Amerika egyik legfigyelemreméltóbb vallási épülete csaknem 2000 méteres magasságban található a Colorado állambeli El Paso-ban, az amerikai légierő tisztjeinek kiképzőközpontjában.

Külső látogatókat is szívesen látnak itt, évente több mint egymillió turista érkezik emiatt a városba. 1962-ben felszentelték fel. Egyetlen szimbólikus vallási struktúra fogadja a három fő vallás – protestáns, katolikus és zsidó – követőit, amihez három különálló kápolnára volt szükség.

A 46 méter magas üvegtornyok és a különleges acélszerkezet miatt a kápolnát olykor űrhajóhoz hasonlítják.

Temple Square Church, Finnország

A modernista Temple Square templom (finnül Temppeliaukio), Helsinki egyik fő látnivalója. A híres finn építész testvérek, Timo és Tuomo Suomalainen tervezték, és 1969-ben készült el. A kör alakú templomot közvetlenül a sziklába faragták, a belső falak is masszív sziklákból és faragott kövekből állnak. A tetején egy 24 méter magas rézkupola terpeszkedik, a betongerendák és a 180 üveglap pedig fénnyel töltik meg a teret. A templom csodás akusztikájáról ismert, gyakran rendeznek itt koncerteket.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Turizmus Sokkal többen jöttek Magyarországra
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 08:30
Lendületesen kezdte az évet a magyar turizmus. 
Turizmus Közösen írtak történelmet - 2023-ban több mint 3 millió turista kereste fel Máltát
PR | 2024. február 26. 11:27
Az, hogy tavaly hárommillió turista utazott Máltára, kiemelkedő siker, hiszen csak 2024-re tervezték a szigetország turisztikai vezetői, hogy elérik a Covid előtti bevételi szintet. Amit végül is nemhogy elértek, de meg is haladták azt.
Turizmus Kényszerlépést tervez a Ryanair, áremelés jöhet
Buksza blog | 2024. február 26. 10:56
A repülés költsége 2023-ban az üzemanyagárak megugrása miatt nőtt, ami idén remélhetően nem fog újra gondot okozni, azonban van más, aminek a repülőjegyek drágulása a következménye.
Turizmus Vadlovakban gyönyörködni a Húsvét-szigeten 
Elek Lenke | 2024. február 25. 18:20
A világ egyik – minden lakott helytől leginkább távol esőbb - szigete még csak a közelmúltban kezdett felocsúdni a pandémia miatti bezárásoktól. A járvány éveit kultúrájuk és hagyományaik újra élesztésére használta a helyi lakosság, abban bízva, hogy ezzel visszacsábítják a turistákat. Ami létfontosságú számukra, ugyanis ma az itteni lakosok nagy része a turizmusból él.
Turizmus Hatalmasat kaszált a Magyarországon is aktív szállodalánc, 800 millió dollárt is visszaoszthatnak
Privátbankár.hu | 2024. február 20. 11:52
Jól futott tavaly a 19 márkát és 6300 szállodát összefogó óriáscég.
Turizmus Turisztikai célpont lett Woodstock, a legendás rockfesztivál helyszíne
Elek Lenke | 2024. február 11. 18:31
Egy generáció legendája lett, szinte az utolsó énekes fellépte után rögtön, az 1969-es amerikai Woodstock Fesztivál. Ez a ma már nemcsak poptörténelmi, de kulturális szempontból is fontos helyszín idén először lesz hivatalosan is turista célpont. A Bethel Woods Center for the Arts a szokásos koncertnapokon ugyanis újabban szálláslehetőségeket is nyújt.
Turizmus Váratlanul lemondott az Expedia vezérigazgatója
Privátbankár.hu | 2024. február 9. 13:16
Ariane Gorin lesz az utódja.
Turizmus Gyorsabban telnek a romániai hotelek és panziók, mint hittük volna
Privátbankár.hu | 2024. február 5. 15:49
Romániában tavaly 9,8 százalékkal, 29,171 millióra nőtt a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma a kiadó szobákat és lakásokat is beleértve - közölte hétfőn az országos statisztikai intézet (INS). A világjárvány előtt, 2019-ben 29,870 millió vendégéjszakát jegyeztek fel Romániában a kiadó szobák és lakások adatai nélkül.
Turizmus Több lett a külföldi vendég
Privátbankár.hu | 2024. január 30. 12:05
Két számjegyű bővüléssel zárta a decembert a magyar turizmus. 
Turizmus Gigantikus reptérfejlesztést jelentettek be Madridban
Privátbankár.hu | 2024. január 26. 15:15
Az Adolfo Suárez-Madrid Barajas nemzetközi repülőteret 2,4 milliárd euró értékű munkálatokkal bővítik. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG