<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
A belföldivendég-éjszakák számának augusztusi növekedési üteme idén először haladta meg a külföldiekét. 12%-al élénkült a vendégforgalom, ennyivel több bevételhez jutottak a szálláshelyek is - derül ki a KSH gyorsjelentéséből.

Egy belföldi vendégre két éjszaka is jut

A külföldivendég-éjszakák száma 4,5, a belföldieké 6 százalékkal növekedett augusztusban. Ez utóbbi jelentős javulás, mivel júliusban még 1,1 százalékkal csökkent a belföldiek által eltöltött éjszakák száma.  A szállodai vendégforgalom 12 százalékkal élénkült, melyben a négycsillagos házak szerepe volt meghatározó. A kereskedelmi szálláshelyek árbevétele folyó áron 12 százalékkal nőtt.

Augusztusban a belföldi vendégek 1,875 millió vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, ez a teljes vendégforgalom 53 százaléka. A vendégek száma 3,3, az éjszakáké 6 százalékkal emelkedett az egy évvel ezelőttihez képest. A vendégforgalom növekedése kilenc turisztikai régióból hetet érintett. A belföldivendég-forgalom több mint felét fogadó szállodákban a vendégéjszakák száma 10 százalékkal javult.

Több volt a külföldi vendég is

A külföldi vendégek 1,636 millió vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, számuk 6,6, az éjszakáké pedig 4,5 százalékkal nőtt 2011. augusztushoz viszonyítva. A vendégéjszakákban mért vendégforgalom 47, a szállásdíjbevétel közel 54 százaléka származott külföldiektől.

Az Egyesült Királyságból, Romániából és Csehországból érkező vendégek száma csökkent, a Németországból, Ausztriából, Oroszországból, Olaszországból, az Egyesült Államokból, Spanyolországból és Lengyelországból ide látogatóké nőtt. A külföldivendég-forgalom jelentős részét fogadó szállodákon belül az egy- és kétcsillagos egységekben visszaesést, a többi kategóriában növekedést regisztráltak. A külföldi vendégek száma a turisztikai régiók többségében emelkedett.

A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 63,3 százalékos volt, az öt- és négycsillagosoké ennél magasabb, 77,3, illetve 74,6 százalék volt.

12%-al növekedett a bevétel

A megfigyelt időszakban a kiadott szállodai szobák bruttó átlagára (13 927 forint) 5,6, az egy kiadható szállodai szobára jutó árbevétel (bruttó REVPAR) (8821 forint) 13 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest.

A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele - 32,4 milliárd forint - folyó áron 12 százalékkal emelkedett tavaly augusztushoz képest. A szállásdíjbevétel 19,6 milliárd forint volt. A szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás fogyasztóiár-indexe augusztusban 4,9 százalék. A forint/euró árfolyam 279 forint volt augusztusban, 7 forinttal (2,4 százalékkal) gyengébb, mint egy évvel korábban.

A működő kereskedelmi szálláshelyek közül 2012 augusztusában még 2269 egység fogadott el fizetőeszközként üdülési csekket és 1889 egység Széchenyi Pihenőkártyát. A belföldi vendégek a fizetések 90 százalékában fizettek kártyával a szálláshely- és kapcsolódó szolgáltatásokért, összesen 2,5 milliárd forint értékben.

Budapest a külföldieket, a Balaton a magyarokat vonzza

Budapesten a vendégforgalom összességében 4,3 százalékkal nőtt a külföldivendég-forgalom dinamikus növekedésének köszönhetően, miközben a belföldivendég-éjszakák száma jelentősen visszaesett. A vendégforgalom jelentős részét fogadó három–öt csillagos kategóriákban a szobák átlagára augusztusban 9400 és 26 500, az egy kiadható szobára jutó árbevétel 5900 és 21 700 forint között alakult, ami 34–95, illetve 21–78 eurónak felelt meg.

A Balatoni üdülőkörzetben a belföldivendég-éjszakák száma a korábbi hónapoktól eltérően emelkedett, meghaladva a külföldivendég-éjszakák számában mért növekedési indexet is.

A dolgozók száma csökkent, a szobáké nőtt

A szálláshely-szolgáltatást nyújtó – több, különböző ágazatban működő – vállalkozások a szálláshelyeken augusztusban közvetlenül 32 ezer főt foglalkoztattak, ez 2,5 százalékkal kevesebb, mint 2011 azonos időszakában. A részmunkaidős foglalkoztatás aránya a szállodákban kategóriánként változó, kölcsönzött munkaerőt lényegében csak a négy-, illetve az ötcsillagos egységek foglalkoztattak, minimális arányban.

2012. augusztus 31-én a hazánkban működő kereskedelmi szálláshelyek száma 3175 volt, ezen belül 1001 szálloda 58 ezer szobával, 1094 panzió 12 ezer szobával működött. A szállodákban, augusztusban közel 1400 szobával több állt rendelkezésre, mint az előző év azonos időszakában. Budapesten a vizsgált időszakban 182 szálloda működött, ezek kapacitása közel azonos, mint 2011-ben. Az egyéb szálláshelyek (üdülőház, kemping és közösségi szálláshelyek) száma országosan 1080 volt.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Utazás Miért érdemes itthon nyaralni, hosszú hétvégézni? Szavazzon!
Eidenpenz József | 2019. június 7. 15:30
Azt mondja a miniszter, belföldön is lehet nyaralni. Van, aki így tesz, van, aki nem, de mik a fő okok? Szavazzon! Előző szavazásunkat pedig egy német áruházlánc nyerte.
Utazás Így kezdődött az évad a Balatonon
Privátbankár.hu | 2018. május 12. 16:14
Az évtizedes hagyományoknak megfelelően a balatonfüredi ünnepélyes évadnyitóval és a tó megkoszorúzásával szombaton elkezdődött a balatoni turisztikai és vitorlásszezon.
Utazás Ezeket az utakat zárják le holnap Budapesten
Privátbankár.hu | 2018. május 12. 14:23
Rendezvények és építési munkálatok miatt Budapest több pontján nehéz lesz közlekedni a hétvégén.
Utazás Vegyi incidens miatt volt lezárva a londoni City repülőtere
Privátbankár.hu | 2016. október 22. 09:29
Lezárták pénteken egy időre a londoni City repülőteret, miután az a gyanú merült fel, hogy valamilyen vegyszer kerülhetett a terminál levegőjébe. A speciális felszerelésekkel kivonult tűzoltóság nem talált veszélyes anyagot, így a légikikötőt péntek este ismét megnyitották.
Utazás Egyiptom helyett idén inkább Bulgáriába és Spanyolországba utaznak a magyarok
Privátbankár.hu | 2016. február 27. 09:42
Egyiptom helyett az idén inkább Bulgáriába és Spanyolországba utaznak a magyarok az előfoglalások adatai alapján - közölte az Invia online utazási ügynökség az MTI-vel.
Utazás Ebben a városban már nyomozók keresik az illegális szálláskiadókat
Privátbankár.hu | 2015. augusztus 1. 08:27
Álruhás nyomozókkal is kutatnak Barcelonában az adót nem fizető illegális szálláskiadók után, miközben új adót vetettek ki rájuk és korlátozzák az új engedélyek kiadását. Csakhogy ez egyelőre szélmalomharcnak tűnik, 14-szer annyi illegális szobakiadó lehet, mint amennyi hivatalos. A város közben nyugodtan kiteheti a megtelt táblát.
Utazás Jó a rajt: így indult az év a szállodásoknak
Privátbankár.hu | 2015. május 3. 10:21
A legfrissebb adatok szerint az év első két hónapjában 10 százalékkal nőtt a belföldi vendégéjszakák száma a szállodákban. Nincs ok a panaszra: a külföldiek is szép számmal jöttek, főleg a brit és amerikai vendégek száma ugrott meg drasztikusan, az oroszok továbbra is elmaradnak.
Utazás Már két ötcsillagos strand van az országban: ez az egyik
Privátbankár.hu | 2015. május 2. 15:38
Ötcsillagos minősítést kapott a hajdúszoboszlói strand, eddig csak egy ilyen strandunk volt.
Utazás BKK bérlete van? Így autózhat vele ingyen
Privátbankár.hu | 2015. április 29. 11:30
Újabb szintre tört be a közösségi autózás: BKK bérlettel havidíj nélkül, fél órás távra vehetjük kölcsön az Avalon autóit.
Utazás Ma estig biztos kitart a magyar-lengyel barátság - Hajrá magyarok!
Nagy László Nándor | 2015. április 25. 10:41
Nagy Lajos óta nem volt ennyire magyar Krakkó - a korábbi lengyel királyi székhelyen ma bizonyosan percenként hallhatunk magyar szót, hiszen nagyjából 3-4 ezer magyar szállta meg a várost a divizíó IA világbajnokság - számunkra - döntőjére készülve. Ma este az elitligába jutásért játszik magyar jégkorong-válogatott.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG