Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Éppen most, a szemünk előtt zajlik le a negyedik ipari forradalom, de mit jelent ez pontosan és mi fog velünk történni, fájni fog? Mit jelent a gépek közötti kommunikáció és miért jó az nekünk, hogy kommunikálnak? Hogyan változik meg az emberek élete a gépek térnyerése által? Ezekre a kérdésekre keresik a választ a jövőkutatók és ezekre keresték a Privátbankár.hu által meghívott szakemberek is az Innováció és jövőkutatás meetup-on.

Az innovációé és a jövőkutatásé volt a főszerep a Privátbankár.hu első meetup-ján, amelynek Braun Péter, az OTP elnöki főtanácsadója és a Vezető Informatikusok Szövetségének elnöke volt a házigazdája.

Braun Péter

Braun Péter megnyitó beszédében elmondta, hogy a társadalmunknak fel kell zárkóznia a technológiai fejlődés tempójához. Ma azt látjuk, hogy az informatika és a technológia eddig elképzelhetetlen ütemben fejlődik, de a társadalom nem tudja a lépést tartani, nem csoda, hogy sok családban a szülők gyermekeiket kérik meg a számlák befizetésére, hiszen nem merik vagy nem tudják használni az internetes bankfelületet, rosszabb esetben a szülők nem kérik meg a gyerekeket, hogy segítsenek ebben nekik, hanem beállnak a postán a sorba és gyűrögetik a kétezreseket és csekkeket. Ma a generációknak együtt kell tanulniuk és fel kell zárkóznunk a technikai fejlődéshez.

Mérő László matematikus, publicista, pszichológus is előadott a Privátbankár.hu meetup-ján. Braun Péter bevezetőjében elmondta, hogy a felhő világában óvatosan kell bánni minden leütött betűvel és szóval. Erről beszélt Mérő László is, amikor az Illéstől idézve azt mondta: "a szó veszélyes fegyver". Ma a kommunikáció fertőzéssé vált, annyira gyorsan terjednek az üzenetek. Éppen emiatt történt az, hogy az üzenetek a 21. századra leegyszerűsödtek. Míg a 20. század reklámjai összetett üzeneteket hordoztak, ma már csak logókban gondolkodnak a cégek, ezeket csomagolja be a marketing, de az üzenet egyszerű. Mérő László ezeket nevezi mémeknek, ezeket küldjük és fogadjuk folyamatosan.

Mérő László

Király István, Vodafone Magyarország Zrt. vállalati szolgáltatások üzletág vezérigazgató-helyettese arról tartott előadást, hogy hogyan kommunikálnak a gépek. A gépek közötti kommunikáció a telekommunikáció fejlődésének köszönhető, amikor ugyanis a telekommunikáció egyre olcsóbbá kezdett válni, teret nyert az M2M (machine-to-machine), vagyis a gépek közötti kommunikáció.

Király István

Ez azt jelenti, hogy az üdítőautomata, szól, hogy kifogyott a kóla, így ezt sokkal rövidebb idő alatt pótolni lehet. Egy másik példát említve: az M2M segítségével a Vodafone budapesti központjából irányítják az összes boltjuk hőmérsékletét és míg korábban 20 nap volt kiállítani számlákat, ma gépek közötti kommunikációnak köszönhetően ez 3 napra csökkent, hiszen valós időben megtudunk kapni minden szükséges információt. A Vodafone kutatásából kiderült, hogy ennek előnyeit a cégvezetők többsége már felismerte, így óriási növekedés várható ezen a területen. Megtudtuk azt is, hogy az M2M-et kiemelt területnek tartják a cégek. A megkérdezettek 86 százaléka szerint az M2M-technológia releváns az adott vállalat számára, 79% egyetért abban, hogy 10 éven belül minden eszköz képes lesz kapcsolódni egymáshoz és a cégvezetők többsége úgy véli versenyelőnyhöz juthat az M2M-nek köszönhetően.

Szabó Levente, a KITE Zrt. vezérigazgatója a mezőgazdaság területéről hozott példát, amelyen keresztül elmagyarázta, mi is az az M2M. A mezőgazdaságban nagyon fontos szerepe van az M2M-nek a helymeghatározás szempontjából. A gépek, amelyeket a mezőgazdaságban ma használnak, 2,5 centiméteres pontossággal tudják követni a nyomokat, így nem hagynak ki csíkokat és nem mennek kétszer ugyanazon a soron. Mindezt sötétben is tudják csinálni, ha lejtőn kell aratni, a gépek nem csúsznak le, ha mégis akkor korrigálni tudják.

Az erőgépek és a munkagépek kommunikációjának köszönhetően, a gépek tudják, hogy kell-e trágyázni, vetni, permetezni, és azt is, hogy melyik területeten mennyit, ha például belvizes a terület, kevesebbet vetnek a gépek. Ha aratás közben a gép megtelik, szól a traktornak, amelybe menet közben képes át tenni a terményt. Mindez nem csak azért jó, mert megkönnyíti a gazdák munkáját, gyorsabbá válik a folyamat, de a környezetet is kevésbé terheli, nem kerül túl sok trágya a földbe, nem pazarolják el a vetőmagot ott, ahol nem kellene, nem marad termés a szántóföldön.

Itt a negyedik ipari forradalom

Monostori László


Monostori László, az MTA SZTAKI igazgatója a kiber-fizikai rendszerekről (CPS) beszélt, amelyek elvezetnek minket a negyedik ipari forradalomhoz. A CPS-ek tulajdonképpen olyan számítógépek, amelyek a fizikai világgal intenzív kapcsolatban vannak. A virtuális és a fizikai világ egyre közelebb kerül egymáshoz, a felhőknek köszönhetően már majdnem összeért a két világ, és nem kizárt, hogy hamarosan össze is fog.


Kürti Tamás, a Kürt Zrt. intézményvezetője és tulajdonosa előadásában elmondta, hogy amikor a 80-as években szétvált az informatika és az elektronika, az együtt járt azzal, hogy a kikerült a rendszerből a minőségbiztosítás. Ma az a kérdés, hogy az egyének elfogadják-e ezt a kockázatot, alkalmazkodnak-e, együtt élnek-e ezzel. El fogadjuk-e azt, hogy gépek vezetik majd az autóinkat és azt, hogy a mobilokat az emberekbe építik. A másik fontos kérdés az, hogy a jogrendszerünk tud-e igazodni ehhez az elképesztő változáshoz.

Kürti Tamás

Rab Árpád, az Információs Társadalom- és Trendkutató Központ igazgatója szerint az az egyik legfontosabb kérdés, hogy az emberiség, mint faj hogyan tud alkalmazkodni ezekhez a változásokhoz. Két grafikont mutatott a közönségnek, az elsőből az derült, hogy még sosem volt annyira alacsony az erőszak a világban, mint napjainkban, a másik grafikon alapján pedig az emberek várható élettartama a duplájára nőtt az elmúlt 500 évben. Ezek alapján azt állapította meg, hogy egyelőre jól megy az alkalmazkodás és úgy tűnik jó úton haladunk.

Rab Árpád

 

Átalakul azonban a tudásunk és a tanulás is: korábban sok mindent megtanultunk, amire azt gondoltuk, hogy majd egyszer szükségünk lesz rá, ma már nem így tanulunk, hiszen minden információ azonnal elérhető az internetnek és a mobiloknak köszönhetően. Amit ma tanulnunk kell az a rendszer ismerete, az, hogy hogyan találjuk meg az információt, és az is fontos, hogy meg tudjuk állapítani, hogy az információ helyes-e, ehhez pedig fejlett forráskritikára van szükség. Ebben azonban sajnos még nagy lemaradásban vagyunk.

Az előadások után kerekasztal beszélgetésen a szakemberek arról beszéltek, hogy hány évig élnek majd a ma születő gyerekek? Hányan leszünk a földön? Mit fogunk enni? Lesz elég táplálék akkor is, ha tovább nő a népességszám? Hogy fognak működni a társasházak, milyen energiát fogunk használni? Fog még a lakosság a jövőben áramért fizetni? És mit érdemes ma tanulni, hogy lehet elhelyezkedni? Ha érdeklik ezek a témák, itt olvashat róluk bővebben>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Elképesztő vesztese a járványnak a nyugdíjas társadalom
Valkai Nikoletta | 2021. május 15. 11:16
Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének korábbi főtitkára, a Demokratikus Koalíció gazdasági szakértője volt a csütörtöki Klasszis Klub rendezvényünk vendége. A szakember úgy látja, az önfoglalóztatói vállalkozói kör magára maradt a járvány alatt. Komoly problémát jelent, hogy nincs pontos munkaügyi statisztika arról, hányan vannak állás nélkül. Szó volt még az állam megnyújtott kezéről, kamarai sarcról, svindlerekről és a vesztes pozícióban lévő nyugdíjasokról is.
Vállalat Elképesztő károkat okoz az autóiparnak a chiphiány
Király Béla | 2021. május 15. 05:19
Az év elején még a szakértők egy része abban bízott, hogy néhány hónap alatt megoldódik a járműipart különösen erősen sújtó chiphiány. A gyakorlat azonban mást mutat, a félvezetőkkel kapcsolatos problémák akár egész évben kitarthatnak, ami összességében 100 milliárd dollár feletti veszteséget okoz az ágazat szereplőinek.
Vállalat Cégen belüli mentőövek (nem csak) járvány idejére: a munkabérelőleg és a munkáltatói kölcsön
Privátbankár.hu | 2021. május 14. 09:54
A koronavírus-járvány világszerte több mint egy éve jelen van az életünkben, valódi hatásai szinte felmérhetetlenek. Mind a munkáltatók, mind a munkavállalók nehéz pénzügyi helyzetbe kerülhetnek. Ilyenkor a munkáltatónak mérlegre kell tenni saját anyagi lehetőségeit és a megbecsült munkavállalók megtartásának fontosságát, értékét. A munkavállalóknak pedig fontos biztonsági szempont lehet, hogy nem egy bank felé ’adósodnak’ el, hanem a saját munkáltatójuk felé és hogy saját tisztességes munkavégzésük garancia lehet a gyors és átmeneti anyagi segítség szabályszerű visszatérítésére. Dr. Sebők Róbert, a bpv JÁDI NÉMETH Ügyvédi Iroda ügyvédjelölt munkatársa szakcikkében a munkabérelőleget és a munkáltatói kölcsönt, mint két lehetséges juttatási formát ismerteti.
Vállalat 10 millió dollárt kapott a magyar-amerikai hibrid startup
Natív tartalom | 2021. május 13. 15:07
A Transcend egyedülálló tervezőprogramja több száz órás mérnöki munkaórát vált ki zöld ipari beruházásoknál. „Büszkeség számunkra, hogy nem csak a startup vezetői és teljes fejlesztői csapatában vannak jelen magyarok, hanem a befektetők körében is” – mondta el Sohajda Júlia, a Vespucci Partners társalapítója. A budapesti székhelyű kockázatitőkealap-befektető már magvető fázistól kezdve támogatta a startup útját. Ennek eredménye a napokban zárult nemzetközi növekedési tőkebevonás, amely végül tízmillió dollárosra duzzadt.
Vállalat Közel 12 milliárdot bukhatnak az állam egykori bankjának hitelezői
Csabai Károly | 2021. május 12. 05:07
A Széchenyi Kereskedelmi Bankról van szó, amelybe 2013 nyarán szállt be kisebbségi tulajdonosként a Nemzetgazdasági Minisztérium - a hitelintézet azonban 2014 végén bedőlt, 2015 nyarától pedig felszámolás alatt áll. A felszámoló értékesítette a Széchenyi Bank teljes vagyonát, és jelenleg az eljárás technikai zárását készíti elő, majd összeállítja, és a Törvényszékre benyújtja a felszámolási zárómérleget – derült ki lapunk megkeresésére. Azt azonban, hogy a bank egykori vezetői ellen indított büntetőügyek mikor fejeződnek be, még megjósolni sem lehet.
Vállalat Koronavírus-vakcina: a Richter nem fog részt venni a gyártásban és a fejlesztésben
Király Béla | 2021. május 10. 11:21
Hétfőn ismertette az első negyedéves számait a Richter Gedeon Nyrt., amelynek forgalma és nyeresége is némileg elmaradt az egy évvel korábbitól. A vállalat menedzsmentje ennek ellenére éves szinten továbbra is bővülést vár. Az eredményeket ismertető sajtótájékoztatón a koronavírus-vakcináról is szót ejtett Orbán Gábor vezérigazgató.
Vállalat Mészáros Lőrinc egri hotelje több állami pénzt kapott, mint Eger városa
Privátbankár.hu | 2021. május 10. 08:34
Nagyságrendekkel több pénzzel segítették meg az egri szállodát, mint az önkormányzatot.
Vállalat Vajna Tímea öröksége 5 milliárdos veszteséget termelt
Privátbankár.hu | 2021. május 10. 07:52
Távol került örökségétől Vajna Tímea.
Vállalat 130 milliós veszteséget termelt a DVSC az NBII-ben
Székely Sarolta | 2021. május 9. 17:56
Nemcsak a koronavírus-járvány és a miatta felborult mindennapok miatt volt eseménydús éve a debreceni focicsapatnak. Az NBI-ből történő kiesés a csapat mögött álló társaság gazdálkodásán is meglátszódott - persze, ebben az esetben nem lehet teljesen elkülöníteni, a számokra milyen mértékig hatott a COVID és milyen mértékig az NBII-es szereplés. 
Vállalat Hosszas huzavona után lett vége a kétes ingatlanhiteleket nyújtott cégnek
Csabai Károly | 2021. május 9. 12:21
A Magyar Ingatlanhitel Zrt.-vel szemben még a 2000-es évek elején merült fel a gyanú, eleve azért adott lakáshiteleket, hogy aztán megszerezhesse az adósok ingatlanait. Többszöri bírságolás után a felügyelet 2014 októberében vonta vissza a pénzügyi vállalkozás engedélyét, s kezdeményezte a felszámolását. Ez zárult le a napokban, amelyet követően a cégbíróság törölte a társaságot. 
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.