3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A német szupermarket-láncok, köztük az Aldi és a Lidl is élen járnak az állatvédelemben, bár valószínűleg nem teljesen önzetlenül. Hanem azért, mert az eladásaikon is érzik a vásárlók felháborodását az állatokkal való bánásmód miatt. A Rewe áruházlánc most a hím naposcsibék milliószám történő leölése ellen lép fel. A probléma nálunk is él.
Baromfitartás valahol Ázsiában (Pixabay)

Az iparszerű állattenyésztő üzemek bánásmódja a baromfival, sertéssel, marhával sok vásárlónak elrontja az étvágyát Németországban. Ilyen szörnyűségek a csirkék csőrének rövidre vágása, a sertések érzéstelenítés nélküli kasztrációja, és évi 45 millió hímnemű naposcsibe, azaz kiskakas leölése – írja a Handelsblatt.com. Ezt a német élelmiszer-kereskedők is megérzik eladásaikon, ezért igyekeznek fellépni ellene.

A Rewe kiskereskedelmi lánc, az Aldi és a Lidl konkurense most egy holland céggel és egy egyetemmel olyan vállalkozást alapított, melynek egyetlen célja a tojásokban levő embriók nemének korai detektálását megoldani. Ugyanis évente 45 millió kiskakast ölnek le azért, mert nem raknak tojást, ezért gazdaságtalan lenne a takarmányozásuk.

Bedarálnák őket, csak korábban

Az új eljárással még az előtt lehetne megállapítani az embriók nemét, mielőtt a tojásban levő embriónak a fájdalomérzékelési képessége kifejlődik. Így fájdalommentesen tudnák az ilyen tojásokat takarmányként bedarálni. (Ahogy most a megölt kiskakasokkal is teszik.)

Az Aldi és a Lidl a lap szerint már évekkel ezelőtt száműzték a kínálatukból a ketrecben tartott tyúkok tojásait. A sertések érzéstelenítés nélküli kasztrálása ellen is felléptek, előbb, mint ahogy a német hatóságok is megtiltanák ezt az eljárást. (Betiltották, de csak 2019-től.) A tojók csőrének megkurtítása elleni harcban is élen járnak az áruházláncok. (A csőrt azért vágják le, hogy a szűk helyen tartott állatok ne tegyenek kárt egymásban.)

Sok a vegás a németeknél

Marketingszakemberek szerint ha az egyik áruházlánc hasonló lépést tesz, a többiek követik. Ma már sokkal többet várnak a kereskedelmi láncoktól, mint egyszerűen jó árut kedvező áron. De állatvédők szerint még többre lenne szükség, mert amíg az alacsony árak versenye tart, addig nem tudnak igazán javulni a tartási körülmények.

Németország egyébként meglehetősen elöl jár a vegetáriánus, azaz a húst elutasító életmódban, az országban 5,3 millió főre becsülik a vegetáriánusok számát. (Statista.com, 2016-os adat.) Ebből mintegy 800 ezer lehet vegán, azaz olyan, aki mindenféle állati eredetű összetevőt tartalmazó élelmiszert elutasít. (Lásd részletesebben a Wikipedián.)

Magyarországon is

Magyarországi forrásokat is próbáltunk keresni ezekről a kérdésekről, de néhány bulvárcikken kívül alig találtunk. Az Agrárszektor.hu 2015-ös cikke szerint Magyarországon évente 6-7 millió kiscsirkét ölnek le, leginkább egy humánusabb módszerrel, szén-dioxid-gázzal. Részben a kiskakasokat, részben beteg, hibával született állatokat.

A Google segítségével fellelt hazai állatvédelmi szervezetek honlapjuk alapján vagy a kormányzattal csatáznak emberséges állatvédelmi szabályozásért, vagy elsősorban házi kedvenceink, otthontalan, elveszett kutyák, macskák védelmével vannak elfoglalva. Esetleg a farkasokéval.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat Profitboom, forgalomcsökkenéssel: erre volt képes az Ericsson
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 12:55
Az Ericsson AB svéd távközlési berendezésgyártó negyedéves nyeresége növekedéséről, ugyanakkor bevételének csökkenéséről jelentett kedden.
Vállalat A Tesla-vezér minden tizedik dolgozót kirúgja
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 15:12
Egy vállalati belső levél is kiszivárgott, amelyben Musk lényegében elbúcsúzott az érintettektől.
Vállalat Jókora gyomrost kapott az Apple
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 11:32
Legnagyobb riválisa vitte be az ütést.
Vállalat Emelt osztalékot fizet a Waberer’s
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 17:34
Egy rekord év után.
Vállalat Horvát céggel kötött üzletet a Mol
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 17:12
A Janaf kőolajvezeték-üzemeltető 2,2 millió tonna kőolajat szállít 2024 végéig.
Vállalat Nagyon jól megy a Duna House-nak idén eddig
Privátbankár.hu | 2024. április 9. 09:04
Közel 4 milliárd forintot zsebeltek be csak jutalékokból, de minden szegmens jól teljesített az első negyedévben.
Vállalat Az Appeninn elkezdett kaszálni ingatlanjain
Privátbankár.hu | 2024. április 5. 11:51
Tavaly 142 százalékkal 19,5 millió euróra növelte ingatlan-bérbeadási bevételeit az Appeninn-csoport, adózott eredménye 22,8 millió euróra emelkedett.
Vállalat Az Autowallis megújítja vezetését - kik a jelöltek?
Privátbankár.hu | 2024. április 5. 11:10
Az AutoWallis új igzagatósági és felügyelő bizottsági tagokat választ április 26-ai rendes közgyűlésén, és nem tervez osztalékot fizetni.
Vállalat Óvatos a Vertikal Group, nem költi el a profitot
Privátbankár.hu | 2024. április 3. 16:51
A Vertikal Group Nyrt. a tavalyi 765 millió forint adózott eredményét az eredménytartalékba helyezné a további növekedés finanszírozására az igazgatóság - közölte a környezetgazdálkodással foglalkozó társaság szerdán.
Vállalat Bevásárolt a Waberer's a szomszédban, további növekedést alapoznának meg
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:08
A szerb piac meghatározó szereplőjében szerzett többségi részesedést a magyar logisztikai óriás.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG