<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

A német szupermarket-láncok, köztük az Aldi és a Lidl is élen járnak az állatvédelemben, bár valószínűleg nem teljesen önzetlenül. Hanem azért, mert az eladásaikon is érzik a vásárlók felháborodását az állatokkal való bánásmód miatt. A Rewe áruházlánc most a hím naposcsibék milliószám történő leölése ellen lép fel. A probléma nálunk is él.
Baromfitartás valahol Ázsiában (Pixabay)

Az iparszerű állattenyésztő üzemek bánásmódja a baromfival, sertéssel, marhával sok vásárlónak elrontja az étvágyát Németországban. Ilyen szörnyűségek a csirkék csőrének rövidre vágása, a sertések érzéstelenítés nélküli kasztrációja, és évi 45 millió hímnemű naposcsibe, azaz kiskakas leölése – írja a Handelsblatt.com. Ezt a német élelmiszer-kereskedők is megérzik eladásaikon, ezért igyekeznek fellépni ellene.

A Rewe kiskereskedelmi lánc, az Aldi és a Lidl konkurense most egy holland céggel és egy egyetemmel olyan vállalkozást alapított, melynek egyetlen célja a tojásokban levő embriók nemének korai detektálását megoldani. Ugyanis évente 45 millió kiskakast ölnek le azért, mert nem raknak tojást, ezért gazdaságtalan lenne a takarmányozásuk.

Bedarálnák őket, csak korábban

Az új eljárással még az előtt lehetne megállapítani az embriók nemét, mielőtt a tojásban levő embriónak a fájdalomérzékelési képessége kifejlődik. Így fájdalommentesen tudnák az ilyen tojásokat takarmányként bedarálni. (Ahogy most a megölt kiskakasokkal is teszik.)

Az Aldi és a Lidl a lap szerint már évekkel ezelőtt száműzték a kínálatukból a ketrecben tartott tyúkok tojásait. A sertések érzéstelenítés nélküli kasztrálása ellen is felléptek, előbb, mint ahogy a német hatóságok is megtiltanák ezt az eljárást. (Betiltották, de csak 2019-től.) A tojók csőrének megkurtítása elleni harcban is élen járnak az áruházláncok. (A csőrt azért vágják le, hogy a szűk helyen tartott állatok ne tegyenek kárt egymásban.)

Sok a vegás a németeknél

Marketingszakemberek szerint ha az egyik áruházlánc hasonló lépést tesz, a többiek követik. Ma már sokkal többet várnak a kereskedelmi láncoktól, mint egyszerűen jó árut kedvező áron. De állatvédők szerint még többre lenne szükség, mert amíg az alacsony árak versenye tart, addig nem tudnak igazán javulni a tartási körülmények.

Németország egyébként meglehetősen elöl jár a vegetáriánus, azaz a húst elutasító életmódban, az országban 5,3 millió főre becsülik a vegetáriánusok számát. (Statista.com, 2016-os adat.) Ebből mintegy 800 ezer lehet vegán, azaz olyan, aki mindenféle állati eredetű összetevőt tartalmazó élelmiszert elutasít. (Lásd részletesebben a Wikipedián.)

Magyarországon is

Magyarországi forrásokat is próbáltunk keresni ezekről a kérdésekről, de néhány bulvárcikken kívül alig találtunk. Az Agrárszektor.hu 2015-ös cikke szerint Magyarországon évente 6-7 millió kiscsirkét ölnek le, leginkább egy humánusabb módszerrel, szén-dioxid-gázzal. Részben a kiskakasokat, részben beteg, hibával született állatokat.

A Google segítségével fellelt hazai állatvédelmi szervezetek honlapjuk alapján vagy a kormányzattal csatáznak emberséges állatvédelmi szabályozásért, vagy elsősorban házi kedvenceink, otthontalan, elveszett kutyák, macskák védelmével vannak elfoglalva. Esetleg a farkasokéval.

A rovat támogatója a 4iG

Vállalat Így muzsikált tavaly a top ezer ukrán cég   
Mester Nándor | 2023. június 9. 15:57
Keletről az ország nyugati megyéibe menekült a jövedelmük túlnyomó része.
Vállalat Díjesővel ünnepelte a fenntartható gasztronómiát a METRO
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 11:31
A fenntartható gasztronómiában élen járók munkáját méltató díjat június 8-án, aktuális fenntarthatósági témákat körüljáró szakmai fórum keretében adta át a METRO Nagykereskedelem. A díjakat idén a következő szakemberek nyerték el.
Vállalat Jön a Tesla második európai gyára
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 15:45
Spanyolország Valencia tartományában fogják felépíteni. 
Vállalat Hoppá, gyerekekről tárolt adatokat a Microsoft
Privátbankár.hu | 2023. június 7. 19:31
6,9 milliárdos büntetést kapott a Microsoft, mert gyerekekről gyűjtött adatot. 
Vállalat A magyar-módit terjeszti az Aldi a briteknél
Privátbankár.hu | 2023. június 5. 17:29
A brit kormány árplafont fontolgat néhány alapvető élelmiszerre, ennek elkerülése érdekében a boltláncok változatos ötletekkel próbálják csökkenteni költségeiket. Az Aldi például visszaveszi a világítást minden szupermarketjében, hogy pénzt takarítson meg.
Vállalat Tettek egy lépést az olcsó áram felé a németek, a sikernek Európa lehet a nyertese
Csernátony Csaba | 2023. június 4. 06:06
Az amerikai példákat követve egy németországi startup vállalkozás is megtette az első nagy lépést a fúziós energia kereskedelmi hasznosításának lehetősége felé. A cél nincs közel, de érdemes várni.
Vállalat Új ipari forradalom indult Európában, de a vége tragikus kudarc lehet
Csernátony Csaba | 2023. június 3. 15:09
A világ geopolitikai átalakulása ipari forradalmat indított Európában, ám a változás elbukhat, ha nem áramlik elég tőke a zöld és a digitális transzformációba. Az öreg kontinens a világ perifériájára sodródhat.
Vállalat Megjelent az MVM első zöldkötvénye
Privátbankár.hu | 2023. június 2. 16:25
Sikeres nemzetközi devizakötvény-kibocsátást hajtott végre az MVM Zrt., a kibocsátás eredményeként bevont forrás az MVM csoport zöld beruházásainak megvalósításához járul hozzá.
Vállalat Elárulták a NAV-osok, mostantól kikre ugranak
Privátbankár.hu | 2023. június 1. 16:33
Júniustól készülhetnek az ellenőrökre.
Vállalat De ki akar itt vállalkozni?
Privátbankár.hu | 2023. június 1. 15:01
Tovább csökkent a cégek száma áprilisban: mérsékelt a cégalapítási kedv, a végelszámolással megszűnt cégek aránya magas.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG