3p
A német szupermarket-láncok, köztük az Aldi és a Lidl is élen járnak az állatvédelemben, bár valószínűleg nem teljesen önzetlenül. Hanem azért, mert az eladásaikon is érzik a vásárlók felháborodását az állatokkal való bánásmód miatt. A Rewe áruházlánc most a hím naposcsibék milliószám történő leölése ellen lép fel. A probléma nálunk is él.
Baromfitartás valahol Ázsiában (Pixabay)

Az iparszerű állattenyésztő üzemek bánásmódja a baromfival, sertéssel, marhával sok vásárlónak elrontja az étvágyát Németországban. Ilyen szörnyűségek a csirkék csőrének rövidre vágása, a sertések érzéstelenítés nélküli kasztrációja, és évi 45 millió hímnemű naposcsibe, azaz kiskakas leölése – írja a Handelsblatt.com. Ezt a német élelmiszer-kereskedők is megérzik eladásaikon, ezért igyekeznek fellépni ellene.

A Rewe kiskereskedelmi lánc, az Aldi és a Lidl konkurense most egy holland céggel és egy egyetemmel olyan vállalkozást alapított, melynek egyetlen célja a tojásokban levő embriók nemének korai detektálását megoldani. Ugyanis évente 45 millió kiskakast ölnek le azért, mert nem raknak tojást, ezért gazdaságtalan lenne a takarmányozásuk.

Bedarálnák őket, csak korábban

Az új eljárással még az előtt lehetne megállapítani az embriók nemét, mielőtt a tojásban levő embriónak a fájdalomérzékelési képessége kifejlődik. Így fájdalommentesen tudnák az ilyen tojásokat takarmányként bedarálni. (Ahogy most a megölt kiskakasokkal is teszik.)

Az Aldi és a Lidl a lap szerint már évekkel ezelőtt száműzték a kínálatukból a ketrecben tartott tyúkok tojásait. A sertések érzéstelenítés nélküli kasztrálása ellen is felléptek, előbb, mint ahogy a német hatóságok is megtiltanák ezt az eljárást. (Betiltották, de csak 2019-től.) A tojók csőrének megkurtítása elleni harcban is élen járnak az áruházláncok. (A csőrt azért vágják le, hogy a szűk helyen tartott állatok ne tegyenek kárt egymásban.)

Sok a vegás a németeknél

Marketingszakemberek szerint ha az egyik áruházlánc hasonló lépést tesz, a többiek követik. Ma már sokkal többet várnak a kereskedelmi láncoktól, mint egyszerűen jó árut kedvező áron. De állatvédők szerint még többre lenne szükség, mert amíg az alacsony árak versenye tart, addig nem tudnak igazán javulni a tartási körülmények.

Németország egyébként meglehetősen elöl jár a vegetáriánus, azaz a húst elutasító életmódban, az országban 5,3 millió főre becsülik a vegetáriánusok számát. (Statista.com, 2016-os adat.) Ebből mintegy 800 ezer lehet vegán, azaz olyan, aki mindenféle állati eredetű összetevőt tartalmazó élelmiszert elutasít. (Lásd részletesebben a Wikipedián.)

Magyarországon is

Magyarországi forrásokat is próbáltunk keresni ezekről a kérdésekről, de néhány bulvárcikken kívül alig találtunk. Az Agrárszektor.hu 2015-ös cikke szerint Magyarországon évente 6-7 millió kiscsirkét ölnek le, leginkább egy humánusabb módszerrel, szén-dioxid-gázzal. Részben a kiskakasokat, részben beteg, hibával született állatokat.

A Google segítségével fellelt hazai állatvédelmi szervezetek honlapjuk alapján vagy a kormányzattal csatáznak emberséges állatvédelmi szabályozásért, vagy elsősorban házi kedvenceink, otthontalan, elveszett kutyák, macskák védelmével vannak elfoglalva. Esetleg a farkasokéval.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat A tavalyinál enyhébb növekedést vár az idén a Volkswagen
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 17:38
A Volkswagen konszern a tavalyi jelentős növekedés után az idén értékesítési árbevételének visszafogottabb emelkedésére számít a konszern honlapján pénteken publikált kimutatás alapján.
Vállalat Tőkét emelt a Vertikal Group Nyrt.
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 17:04
A Vertikal Group Nyrt. csaknem 94,8 millió darab új részvényt bocsátott ki 928 millió forint értékben, az így befolyt forrást finanszírozási és fejlesztési célokra használja fel.
Vállalat Dübörög a Daimler Truck teherautós nagyvállalat
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 16:09
Növekvő bevételről és javuló működési eredményről számolt be a Daimler Truck német haszongépjármű-gyártó pénteken.
Vállalat Nemcsak fogyaszt, hizlal is a népszerű tabletta
Privátbankár.hu | 2024. február 24. 18:44
A Wegovy súlycsökkentő és az Ozempic cukorbetegség elleni gyógyszereknek, amelyek berobbantak a lekeresettebb gyógykészítmények élvonalába 2023-ban, van egy hasznos mellékhatásuk is.
Vállalat Bajban a BASF, kirúgások jönnek
Privátbankár.hu | 2024. február 23. 15:33
A BASF német vegyipari vállalat további költségcsökkentést és leépítést jelentett be pénteken a tartósan gyenge európai kereslet miatt.
Vállalat Majdnem 100 milliárdos profitot zsebelt be a Magyar Telekom
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 19:33
A Magyar Telekom Nyrt. adózott nyeresége 25,8 milliárd forint volt tavaly a negyedik negyedévben, éves bázison 50,5 százalékkal nőtt, konszolidált árbevétele pedig 15,1 százalékkal 229,2 milliárd forintra emelkedett - közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett, a nemzetközi pénzügyi jelentési szabványok (IFRS) alapján készült gyorsjelentésében.
Vállalat 881 millió eurót keresett rajtunk a Danone
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 13:16
A Danone bevétele a negyedik negyedévben és a teljes tavalyi évben egyaránt nőtt összehasonlítható alapon - közölte a francia élelmiszeripari konszern csütörtökön.
Vállalat Csoda, hogy ilyen körülmények között Lewis Hamilton Forma 1-es csapatot váltott?
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 11:33
Csökkent a Mercedes-Benz Group negyedéves nyeresége.
Vállalat Már kezdjük érteni, miért érdemes az alumni közösséget építeni
PR | 2024. február 21. 09:57
A tény, hogy a legtöbb hazai gazdasági szakember a Budapesti Gazdasági Egyetemen (BGE) vagy annak egyik jogelődintézményben végzett, nagyon erős kapcsolatot jelent az intézmény és az üzleti szféra között – véli a BGE üzleti partnerségért és alumni kapcsolatokért felelős vezetője. Vértesy Eszter szerint nálunk még csak alakulóban vannak azok a rendkívül erős és tartós közösségek, amelyeknek az angolszász országokban nagy hagyományuk van. Pedig ezek komoly előnyöket is hordoznak, például a kapcsolatépítés vagy a szakmai fejlődés lehetőségét. A február végi BGE Alumni Festen BGE-s alumnik, ma már sikeres vállalkozók és üzleti szakemberek osztják meg saját tapasztalataikat a sikerhez vezető útról. A beszélgetésből az is kiderül, miként értékeli fel a személyes kapcsolatokat az online tér előretörése.
Vállalat Megmentheti Zelenszkijt az európai hadiipari óriás
Mester Nándor | 2024. február 19. 15:09
Harcskocsijavító gyárán kívül egy nagy lőszergyártó üzemet is épít a német Rheinmetall Ukrajnában. A hatalmas vállalat otthon is létrehoz egy új üzemet amerikai partnerei kiszolgálására, ezenkívül romániai cégfelvásárlással is terjeszkedik Európában. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG