<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Különös események zajlanak a Tesla háza táján. Bár a vállalatnak sikerül negyedévről negyedévre meghaladnia saját magát a gyártás területén, Elon Musk rendre visszavágja a várakozásait. Most sem történt másképp: az első negyedévben heti 2500 jármű gyártására lesz kapacitás, Musk azonban alig 5000-rel számol a következő negyedévre. Tud valamit, amit mi nem?
Elon Musk és a Tesla Roadster. Fotó: Tesla
Ahogy arról már korábban írtunk, az autógyártó gyakorlatilag az egész tavalyi évét a Model 3 fejlesztésére és értékesítésére húzta fel. A Tesla július 28-án – némi csúszással ugyan, de – megkezdte az „olcsó” Model 3-ak értékesítését, az első harminc darabot San Franciscóban adták át. Igény márpedig, úgy tűnik, mindig is volt arra, ami Musk fejéből pattant ki, a legelső hónapban mintegy 373 ezer előrendelést kapott a vállalat.

Ugyanakkor azt is látni kell, hogy nem ment mindig minden simán, a Model 3 gyártása több ízben is fennakadásokba ütközött, egyebek mellett Musknak egy időre még a saját gyárába is be kellett költöznie, hogy felügyelje a gyártás menetét. Ha pedig a Model 3 nem lenne elég húzóerő a gyárnak, úgy ott van vésztartaléknak a Roadster névre hallgató elektromos sportautó, idén pedig a pickupok (kisteherautók) gyártása lesz a sláger a Teslánál.

De mi ad okot a pesszimizmusra?

Dacára annak, hogy a gyár gyakorlatilag negyedévről-negyedévre fokozni tudja a gyártási kapacitását, Musk gyakorlatilag folyamatosan visszavágja a várakozásait. A Reuters cikke szerint a Tesla-vezér jelenleg azzal számol, hogy az első negyedévben heti 2500 Model 3 gördülhet le a gyártósorról, ami alig fele a korábban vártnak. Ugyanakkor a második negyedévre már összejöhet a korábban prognosztizált heti ötezres gyártási szám – ezt egyébként eredetileg előbb tavaly novemberre, majd decemberre várta Musk.

A Model 3 kulcsfontosságú a Teslának abban, hogy a korábbi luxusgyártóból „hétköznapi”, elérhető gyártóvá váljon, Musk várakozása azonban meglehetősen pesszimistának tűnik annak tükrében, hogy a korábbi fennakadásokat sikerrel vette a cég, és önmagához képest folyamatosan nő a gyártókapacitás. Musk maga is elismerte, hogy az utolsó negyedév utolsó hetében 793 Model 3-at sikerült legyártani (ez a harmadik negyedévben még csak 260 darab volt!), a gyártósorok pedig jelezték, hogy képesek lennének a heti ezret is vállalni. Egy átlagos, két műszakban működő hagyományos autógyár hasonló kapacitásra képes egy hét alatt. Emellett az utolsó negyedévben 860 korábban legyártott Model 3 volt úton a gazdájához.

Tesla Model 3

A Tesla saját bevallása szerint összesen 29 870 járművet értékesített a negyedik negyedévben, köztük 15 200 Model S-t és 13 120 Model X-et. Ez némileg alulmúlja az elemzők 30 ezres várakozását, ugyanakkor a vállalatnál – önmagához képest – növekedést jelent.

hirdetés

Aggódnak a kritikusok

Bár a befektetők kedvét láthatóan semmi sem szegte, a Tesla kritikusai ugyanakkor fontosnak tartják, hogy ne csak az ígéretekre, hanem a tényleges eredményekre koncentráljunk. A fennakadások ugyanis könnyűszerrel letörheti a Model 3 iránti keresletet (mondván, hogy túl sokat kell rá várni), emellett nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a Tesla gyakorlatilag a megalapítása óta nem termelt nyereséget, és rendszeresen vannak problémái a finanszírozással is. Erre egyébként akár unortodox módszerek bevetésére is hajlandó Musk, legutóbb például bóvli kötvényeket dobott a piacra, erről itt írtunk bővebben a Privátbankár.hu-n.

Ennek megfelelően a vélemények is eltérnek a Tesla-vezér mostani várakozásairól. A Wall Street 1550 darabos várakozását például alulmúlták a negyedik negyedévben, a FactSet elemzői pedig még ennél is durvább, 4100 darabot vártak. Az Evercore elemzői brigádja 5800-at, a Cowen elemzőház ugyanakkor csak 2250 darabot várt a negyedévben.

Gondolnád? Elképesztő mennyiségű pénzt éget el a Tesla egyetlen nap alatt. >>>

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Jelentősen nőtt a GuideVision ügyfélportfóliója
PR | 2021. november 29. 17:00
A német prémium luxusautókat gyártó Daimlerrel kötött szerződés az Infosys és GuideVision elmúlt egy éves történetének legjelentősebb közös projektje. Az együttműködés kezdete óta eltelt egyetlen év alatt összesen 17 projekt indult. A növekvő megbízások miatt a GuideVision magyar irodájában 25%-os létszámbővüléssel terveznek.
Vállalat Egy új projekt segíthet a Covid-sújtotta turizmusnak, vendéglátásnak
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 12:31
A különböző területeken felszabaduló munkaerő és a turizmus-vendéglátás területén meglévő munkaerőhiány „összepárosítását” célozta meg egy 2018-ban elindított program, aminek eredményeit a Covid-sújtotta piacon is lehet hasznosítani.
Vállalat Több tízezer vállalkozás sorsa válik könnyebbé
Privátbankár.hu | 2021. november 28. 09:39
Jövőre még kedvezőbbé válik a kisvállalati adó (kiva), mértéke 10 százalékra csökken. A kkv-k a megfelelő adózási mód kiválasztásával rengeteg pénzt spórolhatnak meg, ebben segíti most a vállalkozásokat a Pénzügyminisztérium (PM) kiva-kalkulátora.
Vállalat Reszkess, Elon Musk: 300 ezer villanyautót fog ontani magából évente a Xiaomi új gyára
Litván Dániel | 2021. november 27. 18:55
A kínai óriáscég bejelentette, hogy Peking mellett építi fel elektromos autós divíziójának első üzemét, ahol évi 300 ezer autó készülhet majd.
Vállalat Kettős irányításra tér át a Poli-Farbe
Szakonyi Péter | 2021. november 27. 17:03
Visszalép az operatív feladatoktól Szabó Antal. A hazai piacon vezető festékipari cégének vezetését januárban adja át a cég két igazgatójának. A tavalyi csúcsév után idén csökken a vállalkozás árbevétele és nyeresége is.
Vállalat Hátrányos helyzetűek után is kaphatnak majd tapasztalatszerzést segítő támogatást a cégek
Privátbankár.hu | 2021. november 27. 09:12
A jövő héten életbe lépő változtatást az ITM jelentette be, az állami hozzájárulás a szociális hozzájárulási adó összegének 100 százaléka is lehet.
Vállalat Mégsem olyan hatékony a koronavírus elleni pirula
Privátbankár.hu | 2021. november 27. 08:03
A Merck tegnap közölt adatai jóval gyengébb hatásfokot mutatnak, mint a korábban közreadott számok.
Vállalat Garantiqa: kezességvállalási szándéknyilatkozat percek alatt
PR | 2021. november 26. 12:39
Kezességvállalási ügylettel még nem rendelkező hazai mikro- kis- és közepes vállalatok számára indította el a Garantiqa Direkt szolgáltatást a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. A Garantiqa Direkt lehetőséget nyújt arra, hogy az érdeklődő kkv-k garanciaképességüket és annak összeghatárát egy egyszerű webes felületen és immáron mobiltelefonos applikáción keresztül, rendkívül gyorsan, percek alatt lekérdezhessék. A Garantiqa 2021 október végén már több, mint 2260 milliárd forintnyi hitel mögött áll ott kezességvállalásával.
Vállalat Mostantól egyszerűbben igényelhetnek kezességvállalási szándéknyilatkozatot a cégek
Privátbankár.hu | 2021. november 25. 16:44
Kezességvállalási ügylettel még nem rendelkező hazai mikro- kis- és közepes vállalatoknak indította el új szolgáltatását a Garantiqa Hitelgarancia Zrt.
Vállalat Listázták a régiós óriásokat - hány magyar fért be közéjük?
Privátbankár.hu | 2021. november 25. 12:14
Bár Közép- és Kelet-Európa 500 legnagyobb vállalatának árbevétele 2020-ban csökkent, a cégek jól alkalmazkodtak a járványhelyzethez. A térség legnagyobb vállalata továbbra is a lengyel olajmamut, a magyar nagyvállalatok közül csak a Mol és az Audi Hungaria fért bele a TOP 10-be.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló