<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Különös események zajlanak a Tesla háza táján. Bár a vállalatnak sikerül negyedévről negyedévre meghaladnia saját magát a gyártás területén, Elon Musk rendre visszavágja a várakozásait. Most sem történt másképp: az első negyedévben heti 2500 jármű gyártására lesz kapacitás, Musk azonban alig 5000-rel számol a következő negyedévre. Tud valamit, amit mi nem?
Elon Musk és a Tesla Roadster. Fotó: Tesla
Ahogy arról már korábban írtunk, az autógyártó gyakorlatilag az egész tavalyi évét a Model 3 fejlesztésére és értékesítésére húzta fel. A Tesla július 28-án – némi csúszással ugyan, de – megkezdte az „olcsó” Model 3-ak értékesítését, az első harminc darabot San Franciscóban adták át. Igény márpedig, úgy tűnik, mindig is volt arra, ami Musk fejéből pattant ki, a legelső hónapban mintegy 373 ezer előrendelést kapott a vállalat.

Ugyanakkor azt is látni kell, hogy nem ment mindig minden simán, a Model 3 gyártása több ízben is fennakadásokba ütközött, egyebek mellett Musknak egy időre még a saját gyárába is be kellett költöznie, hogy felügyelje a gyártás menetét. Ha pedig a Model 3 nem lenne elég húzóerő a gyárnak, úgy ott van vésztartaléknak a Roadster névre hallgató elektromos sportautó, idén pedig a pickupok (kisteherautók) gyártása lesz a sláger a Teslánál.

De mi ad okot a pesszimizmusra?

Dacára annak, hogy a gyár gyakorlatilag negyedévről-negyedévre fokozni tudja a gyártási kapacitását, Musk gyakorlatilag folyamatosan visszavágja a várakozásait. A Reuters cikke szerint a Tesla-vezér jelenleg azzal számol, hogy az első negyedévben heti 2500 Model 3 gördülhet le a gyártósorról, ami alig fele a korábban vártnak. Ugyanakkor a második negyedévre már összejöhet a korábban prognosztizált heti ötezres gyártási szám – ezt egyébként eredetileg előbb tavaly novemberre, majd decemberre várta Musk.

A Model 3 kulcsfontosságú a Teslának abban, hogy a korábbi luxusgyártóból „hétköznapi”, elérhető gyártóvá váljon, Musk várakozása azonban meglehetősen pesszimistának tűnik annak tükrében, hogy a korábbi fennakadásokat sikerrel vette a cég, és önmagához képest folyamatosan nő a gyártókapacitás. Musk maga is elismerte, hogy az utolsó negyedév utolsó hetében 793 Model 3-at sikerült legyártani (ez a harmadik negyedévben még csak 260 darab volt!), a gyártósorok pedig jelezték, hogy képesek lennének a heti ezret is vállalni. Egy átlagos, két műszakban működő hagyományos autógyár hasonló kapacitásra képes egy hét alatt. Emellett az utolsó negyedévben 860 korábban legyártott Model 3 volt úton a gazdájához.

Tesla Model 3

A Tesla saját bevallása szerint összesen 29 870 járművet értékesített a negyedik negyedévben, köztük 15 200 Model S-t és 13 120 Model X-et. Ez némileg alulmúlja az elemzők 30 ezres várakozását, ugyanakkor a vállalatnál – önmagához képest – növekedést jelent.

Aggódnak a kritikusok

Bár a befektetők kedvét láthatóan semmi sem szegte, a Tesla kritikusai ugyanakkor fontosnak tartják, hogy ne csak az ígéretekre, hanem a tényleges eredményekre koncentráljunk. A fennakadások ugyanis könnyűszerrel letörheti a Model 3 iránti keresletet (mondván, hogy túl sokat kell rá várni), emellett nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a Tesla gyakorlatilag a megalapítása óta nem termelt nyereséget, és rendszeresen vannak problémái a finanszírozással is. Erre egyébként akár unortodox módszerek bevetésére is hajlandó Musk, legutóbb például bóvli kötvényeket dobott a piacra, erről itt írtunk bővebben a Privátbankár.hu-n.

Ennek megfelelően a vélemények is eltérnek a Tesla-vezér mostani várakozásairól. A Wall Street 1550 darabos várakozását például alulmúlták a negyedik negyedévben, a FactSet elemzői pedig még ennél is durvább, 4100 darabot vártak. Az Evercore elemzői brigádja 5800-at, a Cowen elemzőház ugyanakkor csak 2250 darabot várt a negyedévben.

Gondolnád? Elképesztő mennyiségű pénzt éget el a Tesla egyetlen nap alatt. >>>

A rovat támogatója a 4iG

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Az IKEA kivonulása jót tesz az orosz piacnak?
Elek Lenke | 2022. október 1. 18:20
Az Oroszországban több mint 20 éve működő svéd lakberendezési óriás távozását az ottani fogyasztók súlyos veszteségként élik meg, ugyanakkor az orosz bútorpiacnak lehet, hogy ezzel jót tesznek, mert nő a forgalmuk, miközben előbb-utóbb kénytelenek igazodni a svéd áruházlánc szabványaihoz, fogyasztóvédelmi gyakorlatához.
Vállalat Belép az űrtávközlésbe a 4iG
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 20:47
A 4iG Nyrt. új megállapodást kötött az AMOS műholdrendszereket üzemeltető és fejlesztő Spacecom részvénycsomagjának megvásárlási feltételeiről az izraeli kommunikációs minisztérium (MOC) előzetes jóváhagyásának megfelelően - közölte a 4iG.
Vállalat Lakat kerül a Toyota-gyárra Szentpéterváron
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 23. 15:04
A Toyota Motor japán járműgyártó bezárja szentpétervári összeszerelő telephelyét - jelentette be az orosz ipari és kereskedelmi minisztérium pénteken.
Vállalat Drámai helyzetben a legnagyobb német gázimportőr - átveszi a céget az állam
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 21. 12:43
Állami tulajdonba veszik az Unipert, Németország első számú földgázimportőrét.
Vállalat A németek einstandolják a Rosznyeftyet is Németországban
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 16. 09:23
A Gazprom után egy újabb orosz energetikai óriásvállalat, a Rosznyeft helyi érdekeltségét is állami vagyonkezelői felügyelet alá veszik Németországban - közölték pénteken.
Vállalat Napelemes megaprojektbe szállt be a Hiventures
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 12. 10:54
A Solar Markt Csoporttal kötött stratégiai szerződést.
Vállalat Komoly lépésekre készül a K&H a fenntarthatóság miatt
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 8. 15:49
A K&H a szeptember hónapot kiemelten a fenntarthatóságnak szenteli.
Vállalat Átadták a Bosch legújabb fejlesztőközpontját - 70 milliárdos beruházás készült el
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 8. 12:37
Átadták a Bosch Budapest Innovációs Kampuszt, Magyarország legújabb gépjárműtechnológiai fejlesztőközpontját.
Vállalat Bolgár adatkezelő cégbe szállt be az OTP alapkezelője
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 8. 08:28
A felhalmozott nagy mennyiségű adatvagyon értelmezését és feldolgozását segítő gráfadatbázisok területén piacvezető Ontotextben szerzett részesedést az OTP Csoporthoz tartozó PortfoLion, jelentette be a magyar befektető. A befektetést a Portfolion a tranzakciót vezető Integral Venture Partners-szel és a Carpathian Partners-szel közösen valósította meg. A befektetők a tranzakciót követően az Ontotext nemzetközi jelenlétének, valamint értékesítési hálózatának megerősítésére fókuszálnak majd.
Vállalat A Mol is lépett: extra juttatásokat kapnak a dolgozók 
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 6. 14:44
Már szeptembertől.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG