<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

12 éves lett a Privátbankár.hu Árkosár-felmérése, a jubileumi körkép újabb rekordot hozott: tovább távolodunk a 20 ezer forintos lélektani határtól. A hipermarketekben továbbra is a krumpli vezeti az áremelkedést, de a chipsadó emelése miatt jelentősen drágult a névadó ropogtatnivaló is. Az áfacsökkentés miatt sokkal olcsóbb a tej - kivéve, ha laktózérzékeny az ember.

Ahogy 12 éve (!) minden hónap elején, így márciusban is ellátogattunk az Auchan, az Interspar és a Tesco egy-egy áruházába, hogy megnézzük, hogyan alakultak az árak. Ehhez most is ugyanazt a 30 termékből álló minta-élelmiszerkosarat használtuk fel.

Az előző havi trend folytatódott márciusban is: mindhárom áruházban nőttek az árak a tavalyiakhoz képest. A legnagyobb éves áremelést ezúttal az Auchanban mértük (+5,4%), a legalacsonyabbat pedig az Intersparban (+2,7%). Az előző hónaphoz képest viszont az Auchan és a Tesco is engedett valamelyest az árkosár végösszegéből - igaz, csak fél százalék körüli mértékben, de ez is elég volt ahhoz, hogy az Interspar és az Auchan helyet cseréljenek, így a francia lánc jött fel a második helyre. A különbségek azonban nem jelentősek, eléggé összerázódott a mezőny, a legolcsóbb és a legdrágább áruház közötti különbség alig haladja meg a 4 százalékot (avagy 800 forintot).

Egyedül a Tescóban tudtuk volna le 20 ezer forint alatt a havi nagybevásárlást, így a három áruház átlaga is 20 ezer forint fölé emelkedett. A Privátbankár Árkosár márciusi, 20 366 forintos értéke így ismét történelmi csúcsot jelent.

Összességében az előző hónapnál átlagosan 84 forinttal, 0,4 százalékkal kellett többet fizetnünk az élelmiszerekért a kasszáknál, míg egy év alatt 3,9 százalékos áremelést mértünk a hipermarketekben.

Valamennyit akkor spórolhatnánk, ha mindent ott vennénk meg, ahol a legolcsóbban adják - így "csak" 18 945 forint lenne a számla végösszege, ezt azonban logisztikailag nem könnyű kivitelezni, és az utazgatás járulékos költségei egyébként is eltüntetnék az árelőnyt.

Mi lett olcsóbb? Mi drágult?

A krumpli továbbra is vezeti az éves drágulási versenyt, ezúttal is majdnem kétszer annyit kértek érte, mint tavaly az azonos hónapban (+92 százalék átlagosan). Az év eleji népegészségügyi termékadó-emelés alaposan megdobta a chips árát, 30 százalékkal kerül többe, mint tavaly. 17 százalékot drágult a kenyért egy év alatt, és a tejtermékek körében is hasonló drágulást mértünk - legalábbis a rudinál, a gyümölcsjoghurtnál és a tejfölnél. A tej esetében viszont továbbra is élvezhetjük az áfacsökkentés hatását: az UHT változat 24 százalékkal olcsóbb, mint egy éve. A legnagyobb árcsökkenést azonban egy év alatt az almánál mértük (-32%), de 10 és 20 százalék közötti mértékben csökkent a banán, a tojás és a rizs ára is egy év alatt.

A KSH pénteken teszi közzé a fogyasztói árak februári alakulásáról szóló inflációs adatot.

Az előző hónaphoz képest jóval kevesebb volt a szélsőséges kilengés: 10 százalékot meghaladó áremelést csak a liszt, a csirkemell és egyes üdítők esetében mértünk, míg kétszámjegyű árcsökkenés egyedül egyes gyümölcsleveknél volt tetten érhető.

Havi legolcsóbbak: laktózérzékenynek lenni drága mulatság

Nemrég értekeztünk arról, hogy miközben a tej-áfacsökkentés hatásait mostanra szinte mindenki élvezheti, a laktózmentes tejek valamiért kimaradtak a körből. A laktózmentes tej alapból is jóval drágább, mint a "sima", másfélszer-kétszer annyiba is kerülhet, most pedig duplán sújtják a laktózérzékenyeket azzal, hogy továbbra is a magasabb áfát kell megfizetniük a vásárlásnál. A Pénzügyminisztérium megkeresésünkre furcsa választ adott, egyebek közt a társasági adóra is hivatkoztak - itt olvasható összeállításunk.

Hogyan számoltunk? Kosaras módszertan >>>

Megnéztük, mennyiért vehet egy liter tartós tejet az, akinek (vagy aki gyermekének) szervezete nem termel elegendő laktáz enzimet. A legolcsóbb laktózmentes tejet az Auchanban találtuk (249 forint a 2,8 százalékos zsírtartalmú, saját márkás ESL tej), míg az Intersparban 269 forintért adták akcióban a Mizót. Ugyanez a Tescóban akció nélkül 349 forintért volt kapható. Eközben a legolcsóbb, "normál" UHT tejek átlagosan 161 forintba kerültek az áruházakban...

Az időjárás már kezd tavaszi lenni, a hipermarketek zöldségosztályán azonban még csak nyomokban fedezhető fel az új évszak. Piros (hónapos) retek a Tescóban épp nem volt kapható, az Interspar és az Auchan pedig olasz importot tett a polcokra - előbbi 129-ért, utóbbi 139-ért adott egy csomó retket.

A legolcsóbb rizst az Intersparban találtuk kilónként 269 forintért (S-Budget), 299 forintért a Tescóban Mester A rizst, az Auchanban saját márkás B rizst kínáltak.

12 évnyi áremelkedés, egy grafikonon

12 éve, 2007 februárjában végeztük az első felmérést, az első cikk márciusban jelent meg az árak változásáról. A kezdetek óta járjuk két szereplő, az Auchan és a Tesco áruházait - a havi nagybevásárlás ára így alakult az elmúlt 12 évben:

Részletes elemzéssel és visszatekintéssel is jelentkezünk a napokban.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló MST, a magyar crypto elkezdte meghódítani a piacot
PR | 2022. január 17. 13:21
Hatalmas sikere kezd lenni a Millionstarternek a nemzetközi piacon.
Vásárló Az Aldi és a Lidl mostantól hibridhússal eteti az embereket
Privátbankár.hu | 2022. január 15. 13:06
A németországi Aldi és Lidl diszkontokban a vásárlóknak a napokban új húskészítményeket kínálnak, ami lehetővé teszi számukra, hogy egészségesebben étkezhessenek és jobban óvják a környezetet. Ezzel azonban nem kell teljesen nélkülözniük a húst sem. Mit is tartalmaznak ezek?
Vásárló Új járatot indít a Wizz Air
Privátbankár.hu | 2022. január 14. 14:25
Szabad az út Moldovába.
Vásárló Olcsó húsnak híg lesz a leve? Import termékeket hozhat az árbefagyasztás
Privátbankár.hu | 2022. január 13. 15:48
Már borítékolható, mit lépnek majd a kereskedők februártól, és nem biztos, hogy a vevők fognak jól járni. 
Vásárló Gulyás Gergely bejelentette: hat helyett hét termék árát rögzítik
Csabai Károly | 2022. január 13. 13:28
Még mindig maradtak tisztázandó kérdések az Orbán Viktor által tegnap bejelentett intézkedésekkel kapcsolatban.
Vásárló Élelmiszerárstopot hirdetett ki Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2022. január 12. 17:45
Ez volt Orbán Viktor nagy bejelentése: az október közepi szintre kell visszavágni hat élelmiszer árát.
Vásárló Törölközők promóciós céllal
Márkázott tartalom | 2022. január 12. 10:21
Jól tudjuk, hogy rengeteg dolog, kütyü, ruhaféle alkalmas promóciós célra. Nem lehet ez alól kivétel a törölköző sem, hiszen egy fontos, mindennap használt tisztálkodási eszközről van szó. Lássuk, kiknek éri meg logóztatni ezt a tárgyat!
Vásárló Business, Duna, Lifestyle
PR | 2022. január 11. 13:35
A Danubius Hotel Helia szolgáltatási köre jó példája az átgondolt munka-élet egyensúlyt előtérbe helyező szemléletnek, ami sok szempontból teszi emberközelivé a Danubius Hotels XIII. kerületi, Duna-parti szállodáját.
Vásárló Fitness bringa - Hétköznapi kondi hatékonyan
Márkázott tartalom | 2022. január 11. 10:45
Problémát okoz, hogy egyszerre gyorsan és kényelmesen tekerj a városban? Jó lenne, ha nemcsak a szabadidődben, de a mindennapok során is beiktathatnád a tekerést a programfüzetedbe? Esetleg szeretnéd kényelmessé tenni a napi bicajos teljesítményed? Nos, akkor bizony ehhez szükséged lesz egy kifejezetten erre a célra kifejlesztett biciklire.
Vásárló Megrohanták a magyarok a szállodákat, de a helyzet még nem az igazi
Privátbankár.hu | 2022. január 11. 09:02
A járvány előtti szinttől még mindig messze jár a hazai turizmus.
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló