BUX
36 302.78
+0.97%
+350.00
OTP
10 880.00
+4.31%
+450.00
MOL
1 810.00
-1.63%
-30.00
RICHTER
7 030.00
-1.68%
-120.00
MTELEKOM
387.00
+1.84%
+7.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2013. január 22. 11:47

A háztartási kis- és nagygépek, a számítástechnikai eszközök és a nyomtatók és multifunkcionális irodaeszközök piaca is zsugorodott 2012 első tíz hónapjában. Kivételt talán csak a legmodernebb technológiát képviselő tabletek és e-könyv olvasók szegmense jelent, ahol az általános keresletcsökkenés ellenére is egyaránt bővült az eladás és a forgalmazott érték.

A GfK Kereskedelem és Technológiai adatai szerint darabszám alapján vizsgált értékesítés tekintetében a teljes hazai IT szegmens csökkenést mutat 2012 első 10 hónapjában az előző év azonos időszakához képest. A legnagyobb mértékben a monitorok és asztali számítógépek iránti kereslet csökkent: előbbié 51, utóbbié pedig 48 százalékkal.

Szektor

darab

átlagár

Szórakoztató elektronika

-8,1

7,8

Fotó

-14,9

19,8

IT

-14,3

0,7

Háztartási nagygépek

-7,6

4,4

Háztartási kisgépek

-9,5

10,6

A szegmens értékben legfontosabb termékcsoportját jelentő net- és notebook-ok piacának alakulása sem tér el az általános trendtől: az értékesített darabszámot tekintve 23, értékben pedig 15 százalékkal mutatnak alacsonyabb eladásokat. Az érték darabszámhoz viszonyított mérsékelt visszaesését a háttértárolók növekvő ára, valamint a netbook-ok csökkenő részaránya magyarázza, mely termékek jellemzően az alacsony árkategóriákban találhatók meg.

Az olcsó tabletek és az e-könyvolvasók eladása megugrott

A szektor két kivételes termékcsoportja az e-könyv olvasók és a tabletek, melyek az általános visszaesés ellenére növekedni tudtak. Különösen érdekes a tabletek jó szereplése, mivel ezek a termékek folyamatos, hónapról-hónapra történő emelkedést mutattak a 2012. január-októberi időszakban mind a darabszámos eladást, mind a forgalmazott értéket tekintve – az előző év azonos időszakához képest több mint négyszeresére nőtt az értékesítés volumene.A növekedés mozgatórugóját a táblagépeknél az olcsóbb, 7 colos képernyővel szerelt és 20-40 ezer forint átlagáron elérhető készülékek jelentették. A másik termékcsoport, az e-könyv olvasók mennyiségi eladása több mint háromszorosára ugrott - derül ki a GfK közleményéből.

---- A legnagyobb visszaesést a nyomtatók szenvedték el ----

A legnagyobb visszaesést a nyomtatók szenvedték el

A nyomtatók és multifunkciós eszközök piacán a 2012. január-októberi periódusban az előző év azonos időszakához képest erős visszaesés figyelhető meg: 20 százalékkal kevesebbet vásároltak és 22 százalékkal költöttek kevesebbet a magyar fogyasztók. Az egyik legnagyobb visszaesést a nyomtatók szenvedték el.

A nyomtatók és multifunkciós eszközök átlagárában szintén csökkenés figyelhető meg, azonban az értékesített darabszám és a forgalmazott érték nagyarányú esésével szemben itt csak 2 százalékos mérséklődésről beszélhetünk. Az árak ilyen kismértékű változásának hátterében az áll, hogy a nyomtatók átlagára még ebben a kiélezett gazdasági helyzetben is növekedni tudott 9 százalékkal. A növekedés a nagyobb teljesítményű készülékek magasabb részarányából származott.

A tükörreflexes és cserélhető objektíves fényképező gépek húzzák fel a statisztikát

A hazai fotópiac legnagyobb szegmese továbbra is a digitális fényképezőgépeké. A több műszaki kategóriát érintő piaci visszaesés a fényképezőgépeket is elérte. A 2012 január-októberi időszakban az előző év azonos periódusához képest az értékesített darabszámban több mint 12 százalékos csökkenést mutatnak az adatok.

A forgalmazott értéket vizsgálva azonban egy ezzel teljesen ellentétes trend rajzolódott ki: a teljes digitális fényképezőgép kategória összpiaci forgalma közel 4 százaléknyit nőtt a vizsgált időszakban. A növekedést egyértelműen a digitális tükörreflexes fényképezőgépek (D-SLR) és a cserélhető objektíves kompaktok (System camera) generálták.

Annak ellenére, hogy piaci részesedésük alacsonynak mondható – a mennyiségi piacból egyelőre 10 százalék alatti –, a keresletnek az e kategóriák iránti növekedése az értékesítési összforgalmat pozitív irányba mozdította el. Ezek a termékek ugyanis jóval drágábbak mint a piac döntő részét uraló kompakt, fix lencsés fotógépek. A legkeresettebb termékek a fotópiacon továbbra is a kisméretű CCD-vel felszerelt, 20.000 forint alatti átlagáron értékesített, 4-6x-es optikai zoom-mal rendelkező készülékek.

A digitális fényképezőgépekhez használt memóriakártyák piaca is a fentiekhez hasonlóan kissé megtorpant: darab alapon 7 százalékos visszaesésről tanúskodnak az adatok.

A háztartási gépek piaca is szűkül

Mind a háztartási kisgépek, mind a nagygépek piaca csökkenést mutat 2012 első tíz hónapjában. Háztartási nagygépekből 6,5 százalékkal adtak el kevesebbet és ezzel egy időben 5 százalékos áremelkedés volt megfigyelhető. A nagy vesztesek a mikrohullámú sütők és a fagyasztók: előbbi eladása 8,4 százalékkal, utóbbié pedig 9,3 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához képest. Szintén nagyot zuhant a mosógépek iránti kereslet: a darab alapon számított 6,6 százalékos csökkenést elsősorban a felültöltős mosógépek iránti keresletcsökkenés okozta, de kis mértékben az elöltöltős gépek eladása is mérséklődött - a GfK adatai szerint.

A háztartási kisgépek darab alapú forgalmának 9,1 százalékos csökkenésével egy időben az átlagárak 10,3 százalékkal nőttek, aminek eredményeképpen e szegmens érték alapon 0,3 százalékos növekedést könyvelhetett el. A 2012. január-októberi időszakban kenyérsütőkből, a szájápolási termékekből, illetve az automata és a kapszulás kávéfőzőkből növekedett az értékesített mennyiség, míg az összes többi termékcsoport csökkenést produkált. Az egyik legnagyobb árucsoport, a porszívók iránti igény 7,9 százalékkal szűkült, míg például vasalóból 11,5 százalékkal fogyott kevesebb.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Vásárló Drágulnak az üzemanyagok - mire lehet számítani a kutakon?
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 10. 11:43
Aki tankolni akart, jobban jár, ha még szerdáig elintézi.
Vásárló Durván elszálltak az élelmiszerárak: 10 százalék fölé került az éves áremelkedés
Gáspár András | 2020. augusztus 10. 06:04
Bár a kosarunkat szinte forintra ugyanannyiért tölthetjük meg most, mint egy hónappal ezelőtt, a kép csalóka: két és fél éve nem mértünk akkora éves áremelkedést a hazai hipermarketekben, mint most augusztusban. A három vizsgált hazai hipermarket mindegyikében legalább 10 százalékkal emelkedett a Privátbankár Árkosár ellenértéke; a vizsgált termékek felénél két, az alma esetében három (!) számjegyű az áremelkedés.
Vásárló Az utazási irodák menteni akarják a menthetőt
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 8. 19:15
A koronavírus miatti globális leállás legnagyobb vesztesei között természetesen ott találjuk az utazási irodákat. Mit tehet egy iparág, amely a határok átlépéséből él, egy olyan időszakban, amikor az összes ország bezárt? Megpróbálja valahogy kihúzni, amíg tisztul a kép, és újra zöld jelzést kapnak az útlevelek, addig pedig – tulajdonképpen érthető módon – hallgat.  
Vásárló Lehetséges külföldi munkát találni nyelvtudás nélkül?
Márkázott tartalom | 2020. augusztus 3. 12:45
Bár a vírusválság megakasztotta a szabad mozgást a világban, még mindig sokan gondolkoznak külföldi munkavállaláson. De lehet-e külföldi munkát találni nyelvtudás nélkül?
Vásárló Nyáron is táplálkozhatsz egészségesen
Márkázott tartalom | 2020. augusztus 3. 10:17
Végre itt az igazi nyár, amikor szinte az ember nem is kíván semmilyen nehéz és bonyolult ételt. Ez annak is köszönhető, hogy a testünk a meleg miatt nem kíván semmi olyat, amit nehezen lehet emészteni. Éppen ezért a legjobb, ha inkább a zöldségekre és hasonló finomságokra koncentrálunk a fokozott folyadékpótlás mellett.
Vásárló 5 hasznos tipp mikrohullámú sütő vásárlásához
Márkázott tartalom | 2020. augusztus 2. 10:22
A mikrohullámú sütő minden konyha egyik leggyakrabban használt praktikus eszköze, sokan mégsem fordítanak elegendő figyelmet a kiválasztására, pedig az egyes típusok között igen jelentős különbségek lehetnek.
Vásárló Így rendeltünk online a járvány alatt
Kollár Dóra - Valkai Nikoletta | 2020. augusztus 1. 11:44
A GKI Digital mérései szerint a koronavírus okozta járványhelyzet miatt március közepe és április vége között több mint 50 ezer új vásárló jelent meg a magyar online kiskereskedelmi piacon, így az aktív online vásárló felnőtt lakosság száma elérte a 3,35 millió főt. De nem csak a digitális világhoz köthető vállalatok tudtak nőni a vírusválság idején.
Vásárló Ezért bizonyulhat okos döntésnek a hővisszanyerős szellőztető rendszer használata
Márkázott tartalom | 2020. augusztus 1. 10:27
Miként lehet hatékonyan és szemmel láthatóan csökkenteni a fűtési rendszer működése közben akaratlanul is fellépő hőveszteséget? Erre a kérdésre ad egyértelmű választ a hővisszanyerős szellőztető rendszer alkalmazása.
Vásárló Kerékpáros computer, amely segít az előtted álló célok elérésében
Márkázott tartalom | 2020. július 31. 10:44
A kerékpározás sokaknál több, mint szabadidős kikapcsolódást jelentő tevékenység. Vannak, akik versenyszinten foglalkoznak a sportággal, és céljuk a győzelem elérése, méghozzá teljesítményük folyamatos monitorozása és fokozása mellett.
Vásárló Kreatív és ötletes megoldások dekorációs világítások által
Márkázott tartalom | 2020. július 31. 10:36
A dekorációs világítás alkalmazása ma már nemcsak az előkelő rendezvényhelyszínek és luxusotthonok kiváltsága, hiszen a modern fényforrásoknak hála könnyedén az otthonunkba költöztethetjük a korszerű világítástechnika remekműveit.
hírlevél