2p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Középtávon akár 300 forint alá is csökkenhet a benzinár - bár a pénteki olajár-megugrás és a forint gyengülése miatt a soros árváltozások inkább a drágulás felé mutatnak

Előreláthatóan csökkenti a kitermelést Észak-Amerika, Kolumbia és Oroszország is a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) tegnap kiadott prognózisa szerint. Az Egyesült Államok és Kanada 95, illetve 80 ezer hordóval, Kolumbia 175 ezerrel, míg Oroszország előreláthatóan 30 ezer hordóval mérsékli a kitermelést. Az ügynökség egyébiránt arra számít, hogy az év egészére nézve a kereslet napi 300 ezer hordóval kevesebb, átlagosan 29,2 millió hordó lesz, ami jóval alacsonyabb mennyiség a decemberben regisztrált napi 30,48 millió hordó kibocsátásnál. A jelentés hatására növekedett a kőolaj világpiaci ára pénteken: az észak-amerikai WTI hordónkénti jegyzése februári szállításra 3,6 százalékkal 47,9 dollárra e1melkedett a New York-i börzén, míg az északi tengeri Brent könnyűolaj 2,5 százalékkal 49,5 dollár közelébe drágult a londoni árutőzsdén.

A kereslet érdemi bővülése az IEA szerint annak ellenére nem várható, hogy az árak nagyon nyomottak, az ipari termelés ugyanis igen mérsékelt. Mindennek hatására a kitermelésben részt vevő vállalatok visszafogják beruházásaikat, és inkább a már működő olajmezőkön járatják csúcsra a kitermelést.

A Bloomberg hírügynökségnek nyilatkozó Mike Wittner, a Societe Generale kutatási igazgatója arra számít, hogy a kőolaj ára 40 dollár alá csökken. Horváth Dávid, a Solar Capital árupiaci elemzője pedig a Napi Gazdaságnak arról beszélt, hogy rövid időre - ami akár hónapokat is jelenthet - 33-34 dollár közelébe esik az olaj ára, amire legutóbb 2009 elején volt példa.

Bár a pénteki megugrás – és a forint rekoralacsony szintre jutása – rövid távon megfordíthatja az elmúlt hetek árcsökkentését és a jövő héten emelkedhet a benzin átlagára a pénteki 322-323 forintról, a gázolajé pedig 344-345 forintról, de ha a kőolaj ára valóban negyven dollár alá megy, akkor idehaza az üzemanyagok ára bőven 300 forint alá eshet – írja a Magyar Nemzet.

Címkék: Vásárló Benzinár

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Hogyan védhetjük az izületeinket az ülő munka adta nehézségektől?
Márkázott tartalom | 2024. április 29. 19:45
Az ülő munka legalább olyan szinten terhelheti az ízületeket, mintha kemény fizikai munkát végeznénk. Gyakran pedig 40 óránál is többet töltünk a számítógép előtt ülve, ezért különösen fontos, hogy tudatosan védjük az ízületeinket. Mit tehetünk egészségünk érdekében? Mutatjuk a leghasznosabb tippeket!
Vásárló Örömteli hír érkezett a magyar benzinkutakról
Privátbankár.hu | 2024. április 29. 11:24
Olcsóbb lesz megtölteni a tankokat. 
Vásárló Bevetik a "mindent tudó" tanácsadót az élelmiszereknél
Privátbankár.hu | 2024. április 28. 15:28
Komoly változás jöhet az élelmiszer- és italpiacon, miután minden vállalat a mesterséges intelligenciára támaszkodva akar versenytársai fölé kerekedni. 
Vásárló Használtcikk-forradalmat hirdet a Decathlon
Buksza blog | 2024. április 28. 14:41
Magasabb szintre emeli használtcikk-üzletét a Decathlon.
Vásárló Ki lehet mosni a legkoszosabb ruhákat is 15 perc alatt?
Buksza blog | 2024. április 28. 12:57
A távmunka egyik kevésbé ismert mellékhatása, hogy sokan többet sportolnak, amihez nem az öregebb pólókat használják, hanem az úgynevezett athleisure ruházatot. Ennek is van azonban egy mellékhatása.
Vásárló Meglepő újdonsággal állt elő az Aldi, mérföldkő lehet a boltlánc életében
Buksza blog | 2024. április 28. 08:33
Az Aldi és építőipari beruházó partnere új szintre emelte Németországban közös tevékenységét azzal, hogy többre vállalkozott egyszerűen egy új áruház felépítésénél. A bolt felett lakóház épült.
Vásárló Búcsú az 1687 milliárd forintos értéktől: eladósorba kerülhet a Dr. Martens
Buksza blog | 2024. április 23. 10:07
Az elmúlt hónapokban egymás után érkeztek a rossz hírek a legendás Dr.Martens bakancsokat gyártó vállalat háza tájáról, aminek a márka önállóságának elvesztése lehet a következménye.
Vásárló Inkább a pénzre szavaztak: maradnak a kínálatban az egészségtelenebbnek mondott élelmiszerek
Buksza blog | 2024. április 23. 07:44
Elbukott egy olyan civil szervezet támadása a kényeztető csokoládék ellen, amely azt gondolja magáról, hogy a hozzá hasonló felvilágosult csoportoknak meg kell védeniük az embereket saját maguktól.
Vásárló Csempésszünk egy kis zöldet bárhová!
Márkázott tartalom | 2024. április 22. 16:32
A szép, zöld, gondozott fűfelület nagyon vonzó és kellemes látványt nyújt. Azonban tény, hogy sok odafigyelést is igényel. A rendszeres fűnyírás, öntözés, esetlegesen a gyomirtás vagy a különféle növényvédelmi kezelések időt és energiát igényelnek. Emellett költségesek is, és még a környezetet is terhelik.
Vásárló Visszafordultak a magyar diszkontok
Csernátony Csaba - Kollár Dóra | 2024. április 22. 05:31
Fordult a kocka a magyarországi diszkontláncokban a Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérése szerint áprilisban. Miközben februárról márciusra drágább, most olcsóbb lett a kosár. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG