1p
Januárban beköszöntött a megemelt áfakulcs és a rekord üzemanyagár a kereskedelmi láncok üzleteibe is - ehhez képest viszonylag olcsón megúsztuk a hagyományosnak mondható év eleji áremelkedést. Úgy tűnik, az áruházak inkább visszafogják magukat, csak ne veszítsenek vásárlókat - a kereslet már egyébként is a padlón van.

Ha nem számolunk más tényezővel (például a forint árfolyamával, a rekordszinten mozgó üzemanyagárral), a január 1-jével életbe lépett áfaemelés önmagában 1,6 százalékos drágulást indokolna a legmagasabb adókulcs alá tartozó termékek árában (a tej- és tejtermékek, a gabona, liszt, keményítő vagy tej felhasználásával készült termékek továbbra is 18 százalékos adókulcs szerint adóznak). Az áruházak azonban minden bizonnyal más tényezőkkel is számoltak: decemberhez képest ugyanis felmérésünk szerint átlagosan 3,7 százalékkal emelkedtek az árak.


A Privátbankár Árkosár értéke (forint, sárga) és a féléves mozgóátlag (rózsaszín)

Január 9-i körképünk során az Auchan, a Cora és a Tesco egy-egy áruházában mértük fel szokásos, 30 termékből álló mintakosarunk árának alakulását. Úgy tűnik, a kereskedők - ahogy azt az Országos Kereskedelmi Szövetség is jósolta - valóban igyekeznek minél visszafogottabban emelni az áraikat, tekintettel arra, hogy a vásárlói kereslet egyébként is rendkívül alacsony szinten jár. Bár a tavaly januári bázis meglehetősen magas, az éves szinten mért 1,8 százalékos áremelkedés inkább mérsékeltnek tekinthető, ahogy a jellemzően alacsony év végi árakhoz képest mért 3,7 százalékos drágulás sem kiugró.

Mintakosarunkat januárban átlagosan 16 166 forintért tölthettük volna meg; egyedül az Auchanban maradt a számla egyenlege 16 forint alatt, így az első helyet annak ellenére megtartotta a madaras lánc, hogy éves összehasonlításban a legnagyobb, 3 százalékos áremelést itt mértük. Decemberhez viszonyítva viszont csak másfél százalékkal lett drágább a kosár.

A Cora az egyetlen áruház, ahol éves szinten valamelyest (0,2 százalékkal) csökkentek az árak, havi összehasonlításban 2 százalékos az emelkedés. A 16 287 forintos kosárértékkel visszaelőzték a Tescót. A brit láncnál éves szinten ugyan csak 2,6 százalékkal emelkedtek az árak, decemberhez képest azonban 7,7 százalékos pluszt mértünk, így 16 755 forintos végösszeggel a Tesco lett a harmadik - pedig itt a reklám szerint "eltörlik az ÁFA összegét", ami nem azt jelenti, hogy duty free shop lett az áruházakból, csak számos termék árát 27 százalékkal csökkentették.

Mi lett olcsóbb? Mi drágult?

A KSH pénteken közli a decemberre és 2011 egészére vonatkozó inflációs adatot.

Ha mindent ott szereznénk be, ahol azt a legolcsóbban adják, 14 682 forintból is megúszhattuk volna a vásárlást - ez 3 százalékkal több, mint 1 hónapja -, ehhez azonban vagy tripla beszerzőcsapat vagy tripla utazgatás szükséges. A jelenlegi üzemanyagárak mellett ez legalábbis meggondolandó.

Az egyes termékek árát vizsgálva a múlt hónaphoz képest komolyabb árcsökkenést csak a kenyérnél, a csirkemellnél és az ásványvíznél tapasztaltunk, az áremelkedést a banán vezeti (+32,7% átlagosan), de 10 százaléknál nagyobb mértékben drágult decemberhez képest az alma, a kávé, a tea, a száraztészta, a csirkemell, valamint egyes szeszesitalok és üdítők is.

1 év alatt bő 60 százalékot esett a krumpli ára, 23-at pedig az almáé. A kenyér 13,1 százalékkal olcsóbb, a tejföl 21 százalékkal. Az éves áremelkedést a cukor vezeti bő 40 százalékkal, a kávé 35 százalékot drágult, 10 százalékot meghaladó mértékben emelkedett a tojás, a kávé, a tea, a chips, a tészta, a csirkemell, a margarin, valamint egyes szeszesitalok és üdítők ára.

Havi legolcsóbbak

Hogyan számoltunk? Kosaras módszertan >>

Januárban mindhárom áruházban akciósan kínálják a narancsot: a legolcsóbban a Corában találtunk a déli gyümölcsből, kilónként 149 forintért. A Tescóban 239 forintért, az Auchanban 259 forintért kínálták a gyümölcsöt.

A csomagolt, héjas pisztáciát szintén a Corában találtuk a legjobb áron: kilónként 2862,5 forintért kínálták a 80 grammos kiszerelést. Az Auchan 3350, a Tesco 3495 forintért kínálta kilónként sajátmárkás termékeit.

A kétliteres Pepsi kólát is megkerestük a polcokon, a Tescóban csak 290 forintot kértek érte, a Corában 319 forint, az Auchanban pedig 334 forint szerepelt az árcédulákon.

A Privátbankár Árkosárban hamarosan változás állhat be: az Auchan Magyarország ugyanis felvásárolja a Magyar Hipermarket hét magyarországi Cora-áruházát. Amennyiben a magyar versenyhatóság áldását adja az üzletre, 2012. első negyedévében megtörténhet az adásvétel; az átállást a Privátbankár Kosarasa is figyelemmel kíséri majd.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Nem könnyű szerencsejáték-függővé válni, de érdemes vigyázni
Natív tartalom | 2024. október 17. 12:44
A következő tényezők nagyban befolyásolják, hogy kiből lesz szerencsejáték-függő: gyenge társas kapcsolatok, a család megtartó erejének hiánya, az alacsony önértékelés és a magány érzése mind közrejátszhatnak abban, ha valaki szerencsejáték-függővé válik – derül ki egy friss kutatásból.
Vásárló Dohányzás: itt az új trónkövetelő
Privátbankár.hu | 2024. október 17. 07:55
Volt idő, amikor a dohányzás egyszerű dolog volt, ám az e-cigik megjelenésével ennek régen vége szakadt. A dohánygyártók mindig találnak új módokat.
Vásárló Holnaptól olcsóbb lesz az egyik üzemanyag, itt vannak a számok
Privátbankár.hu | 2024. október 16. 10:03
Érdemes figyelni.
Vásárló Infláció? Az micsoda?
Kenessei András | 2024. október 14. 15:01
Folyamatos és állandó a pénzromlás. Nem csak nálunk. Az egész világon. Jegyzet.
Vásárló Hátborzongató hírt kaptak a magyar autósok
Privátbankár.hu | 2024. október 14. 11:14
Jön a drágulás a benzinkutakon.
Vásárló Főszerepet kap a Temu: 393 billió forintos tételről van szó
Privátbankár.hu | 2024. október 13. 17:27
Két év csökkenése után várhatóan újra nőni fog az online kereskedelem értéke Európában, ám az infláció visszaesése mellett ez részben a kínai filléres platformok megjelenésének köszönhető.
Vásárló IKEA-s bevásárlást tervez? Újabb vevőcsalógató lépésekre számíthat
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. október 13. 16:14
Az IKEA csökkentette árait az elmúlt időszakban, hogy lendületet adjon eladásainak, ám elmúlt üzleti éve ennek ellenére halványan alakult. A választ további vevőcsalogató lépésekben látják.
Vásárló Már sejthető, milyen újdonság várható a jövőben a Tescótól
Buksza blog | 2024. október 13. 12:29
Az Egyesült Királyságban a Bajnokok Ligájának döntője előtt adott ízelítőt a Tesco abból, mekkora reklámkampánnyal érheti el az áruházlánc vevőit egy cég, ha él az ezzel kapcsolatos új lehetőségekkel.
Vásárló Felújítás vagy újjáépítés: melyik éri meg jobban?
Márkázott tartalom | 2024. október 10. 10:22
Egy ház lebontása és újjáépítése enyhén szólva is ijesztő. De csak azért, mert nagyon nagy munkának tűnik, még nem biztos, hogy jobban megéri részleges felújításba kezdeni a teljes átépítés helyett. 
Vásárló Hogyan úszhatod meg az autómosást a legköltséghatékonyabban?
Márkázott tartalom | 2024. október 9. 11:23
Minden autótulajdonosnak nagy fejtörést okoz az autó mosása, vagyis inkább annak a hogyanja és legfőképpen a helyszíne. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG