1p
Pénzünk harmadát élelmiszerre költjük. A kereskedők bevételei ugyan 15 százalékkal nőttek az elmúlt években, az infláció a vásárlóknak 600 milliárdjukba került, és több pénzért kevesebb élelmiszert visznek haza.

Növekvő árak, adóterhek

A drágulás alapvető oka a mezőgazdasági alapanyagok évek óta tartó világpiaci áremelkedése, illetve az energia, szállítás árainak növekedése is. A gyengébb forint árfolyam az import alapanyagokat és a külpiacról behozott élelmiszereket drágítja - áll az Országos Kereskedelmi Szövetség közleményében.

Az áremelkedéshez hozzájárul az adóterhelés növekedése is, amit a folyamatosan zsugorodó értékesítés mellett nem tudnak lenyelni a piac szereplői.

Az élelmiszerek áfa-kulcsa 2006. szeptemberétől 15-ről 20 százalékra, 2009. júliusától 20-ról 25 százalékra, 2012. januárjától pedig 27 százalékra nőtt. Kivételek ez alól a kenyér- és tejtermékek, ezekre jelenleg 18 százalékos áfa-kulcs vonatkozik). Az élelmiszerpiacot terhelő további, kisebb súlyú adók a jövedéki, a népegészségügyi és a környezetvédelmi termékdíj.

A piaci nehézségek, valamint a magas adóterhelés következménye a feketézés megugrása az élelmiszergazdaságban is, amely miatt a költségvetés évente 100-150 milliárd forint bevételtől esik el.

Az áfa-kulcs csökkentése lenne a megoldás?

Az OKSZ az alapvető élelmiszerek áfa-kulcsának 5, legrosszabb esetben 10 százalékra való csökkentését javasolja. Ez a költségvetés számára a kezdeti időszakban bevételkiesést eredményezne, de visszaszordítani a feketézést, mivel ilyen kis áfa-kulccsal már nem éri meg az illegalitás. Kérdés azonban, hogy milyen következményekkel lehet számolni az élelmiszer gazdaságban, végül jól jár-e a vásárló.

Az előrejelzések szerint a mezőgazdasági alapanyagok világpiaci drágulásával a következő években is számolni kell, ami a hazai piacon is érezteti majd hatását. Ebben a helyzetben az áfa-kulcs csökkentése visszafogná, alacsonyabb árszinten mozgatná a várható további áremelkedési hullámot, egyes élelmiszerek ára csökkenhet is.

A kérdés az, hogy mi számít alapvető élelmiszernek. Az eddig napvilágot látott javaslatok eltérőek, az egyik csak a hús- és tejféleségekre terjed ki, a másik már szélesebb körű (például zöldség, gyümölcs, vagy a kávé is szerepel benne). Az alapvető élelmiszerek körét a napi étkezéshez valóban legfontosabb élelmiszerek közül kell kialakítani.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló A nap képe: megtaláltuk az ország valószínűleg legolcsóbb lángosát
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 10:57
A Heves megyei Zaránkon annyiba kerül egy lángos, mint egy gombóc fagyi Budapesten.
Vásárló Sokkal hamarabb nekilátnak a boltok az őszi akcióknak
Buksza blog | 2024. július 22. 12:44
A vörös-tengeri válság okozta szállítási nehézségek arra késztették a boltosokat, hogy előrehozzák év végi bevásárlásaikat. Így minden szezonális termék hamarabb kerülhet a polcokra.
Vásárló Magyarország közelébe érkezik egy újabb diszkontlánc
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. július 21. 18:29
A közelmúltban több boltlánc is bekopogott Romániába, most egy újabb jelentkező került a képbe. 
Vásárló Kihúzott egy falut a bolt nélküli sanyarúságból a legújabb technika a németeknél
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. július 20. 17:41
A kis falvak örök problémája, hogy még vegyesboltot sem feltétlenül éri meg üzemeltetni bennük, ám egy német példa arra utal, hogy egy városinak gondolt technika segíthet ezen a gondon.
Vásárló Vizsgálat indult az Aldi ellen - mi volt igazából a hűtőpultokban?
Privátbankár.hu | 2024. július 18. 11:22
100 százalék magyar - írták a hűtőpultokra, de a GVH azt gyanítja, hogy ez nem volt igaz.
Vásárló Hamarosan kiderülhet, melyik áruház nyert a júliusi „karácsonyi” vásárban
Privátbankár.hu | 2024. július 16. 10:05
A karácsonyi vásárra emlékeztető júliusi nagy akciósorozatot az Amazon kezdte a Prime Dayjel, ám az online áruházak gyorsan átvették az ötletet, sőt a hagyományos játékosok is beszálltak a versenybe. 
Vásárló Legyen résen, árcsökkenés jön a kutakon!
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 15:46
Keddtől a benzin nagykereskedelmi ára 2 forinttal, a gázolajé pedig 3 forinttal mérséklődik.
Vásárló Az Oktogonról elment, most Romániából rajtolna újra az amerikai gyorsétteremlánc
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. július 15. 12:55
Románia lehet térségünkben az az ország, ahol az amerikai Wendy’s teszteli, hogy képes lenne-e visszatérni Európába. A kudarccal végződött előző kísérletnek Magyarország is részese volt.
Vásárló Intézkedett a Lidl: majdnem milliós fizetést kínál a kezdőknek a német üzletekben
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. július 15. 12:21
Szeptembertől többet kapnak a német Lidl-üzletek dolgozói. 
Vásárló Eddig bírta, példátlan lépésre szánta el magát a másik Aldi
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. július 15. 07:47
Az Aldi szerint minden termékét olyan olcsón kínálja a vevőknek, amilyen olcsón csak tudja, ezért a cég áruházai egyfajta kedvezményt testesítenek meg a kiskereskedelemben. Ez változhat a jövőben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG