4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Elektronikai cikkeket, ruhákat és lakberendezési tárgyakat vásárolunk leggyakrabban az interneten. Az e-kereskedelem hazánkban nemcsak évről-évre fejlődik, de még rengeteg lehetőséget is rejt magában.

Túlzás nélkül állítható, hogy nemcsak európai szinten, de Magyarországon is virágzik az e-kereskedelem. Bár az internetes vásárlási szokások merőben eltérnek egyes országokban, nekünk magyaroknak sincs miért szégyenkeznünk, hiszen boldogon költjük a pénzünket webshopos vásárlásnál.

Egy kutatás szerint napi szinten 18 százaléka vásárol a magyaroknak a neten. Ez elsőre nem is tűnik annyira nagy számnak, ám ha azt vesszük, hogy ez azt jelenti, hogy vannak, akik naponta igénybe veszik az e-kereskedelem nyújtotta lehetőségeket, akkor máris másképp hangzik. Persze sok ország megelőz ebben is minket, például ugyanebből a kutatásból az is kiderült, hogy az angolok szeretnek a legeslegjobban otthonukból vásárolni, de míg náluk nagyjából már kiépült és stagnál ez az arány, nálunk folyton fejlődő, növekvő fázisban van.

Míg 2017-ben egy online vásárlás átlagos értéke 13.400 Ft volt, a tavalyi évben elérte a 15.400 forintot, ami azt jelenti, hogy nemcsak többet, de nagyobb összegeket is „otthagyunk” egy-egy webshopos vásárlásnál. Az egy online vásárlóra jutó éves átlagos online forgalom pedig 111.000 Ft-ról 124.000 Ft-ra emelkedett.

Miket vásárolunk a neten?

Leggyakrabban számítástechnikai eszközöket veszünk a neten, ezt követik szinte fej-fej mellett a szórakoztató elektronikai eszközök és a ruházati - sportruházati termékek. A képzeletbeli dobogó harmadik fokán pedig a lakberendezési termékek kapnak helyet, de sokan innen szerzik be a könyveiket és nem ritkán az élményeiket is (színház- és koncertjegy, wellness). Ebből is látszik, hogy a legkedveltebb, interneten vásárolt termékeink egyelőre a nem mindennapi bevásárláshoz köthetőek, éppen ezért is van hatalmas potencia még az FMCG szektorba.

Az úgynevezett FMCG szektor magába foglalja az élelmiszerek, a háztartási cikkek és drogériai termékek piacát is, és biztosan jelentős hatást gyakorolhat az egész e-kereskedelemre a jövőben. Bár a legtöbben még a hagyományos hétvégi nagybevásárlásokat vagy az esténként gyors beszerzéseket részesítik előnyben, de egyre több az olyan vásárló is, aki online intézi mindezt.

Futár hozza a tojást, a tejet, a zöldséget, a gyümölcsöt házhoz… Gondoljunk csak a Tesco vagy a Spar házhozszállítási lehetőségére, de az e-kereskedelem ezen szegmense olyan gyorsan növekszik, hogy egyre másra indítják el más hipermarket-láncok és drogériák is ezt a vásárlási lehetőséget.

Folyton fejlődik az e-kereskedelem

És nemcsak abban, hogy egyre több klasszikus kiskereskedelmi lánc indítja el az online értékesítést is, hanem állandóan javul a webshopok termékkínálata, kommunikációja, biztonsága. A webaruhazkeszitesarak.hu felmérése szerint a vásárlók körében a biztonság kardinális kérdés, hiszen sokakat csak az tart vissza a webshopos vásárlástól, hogy a pénzköltés ezen „személytelen” formája nem tűnik számukra megbízhatónak, mert nem tudják, hol landol a pénzük és azért cserébe mit és milyen minőséget kapnak.

A webhopos kommunikációra is rengeteget költenek manapság már a cégek, hiszen ebben az esetben még fontosabb a megfelelő tájékoztatás, a hangnem. A vásárlókat meg kell nyerni és meg kell tartani! És megtartani a legnehezebb, mert nagyon nagy a piaca a webshopoknak, így a vevőkért komoly harc folyik. A folytonos megújulásra azért is nagy szükség van, mert a hazai webáruházaknak a külföldi webshopokkal is fel kell venniük a versenyt, mert a magyar online vásárlók közül sokan vásárolnak nemzetközi oldalakon az alacsonyabb árak és a sokszor elenyésző postaköltség miatt. Már szinte minden második online vásárló külföldről is rendel online, így ezekkel is számolniuk kell a webshopok tulajdonosainak.

A hazai e-kereskedelem dinamikusan fejlődik, a vezető áruházláncok pedig mindig kitalálnak valami újat. Gyakorlatilag nem telik el hét, hogy ne állnának elő valamilyen hangzatos névre keresztelt leárazás kampánnyal, kuponakcióval, pontgyűjtési lehetőséggel és egyesek az árakciók mellett ingyenes szállítást is ajánlanak a vásárlóiknak, ami még csalogatóbbá teszi őket.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Búcsú az 1687 milliárd forintos értéktől: eladósorba kerülhet a Dr. Martens
Buksza blog | 2024. április 23. 10:07
Az elmúlt hónapokban egymás után érkeztek a rossz hírek a legendás Dr.Martens bakancsokat gyártó vállalat háza tájáról, aminek a márka önállóságának elvesztése lehet a következménye.
Vásárló Inkább a pénzre szavaztak: maradnak a kínálatban az egészségtelenebbnek mondott élelmiszerek
Buksza blog | 2024. április 23. 07:44
Elbukott egy olyan civil szervezet támadása a kényeztető csokoládék ellen, amely azt gondolja magáról, hogy a hozzá hasonló felvilágosult csoportoknak meg kell védeniük az embereket saját maguktól.
Vásárló Visszafordultak a magyar diszkontok
Csernátony Csaba - Kollár Dóra | 2024. április 22. 05:31
Fordult a kocka a magyarországi diszkontláncokban a Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérése szerint áprilisban. Miközben februárról márciusra drágább, most olcsóbb lett a kosár. 
Vásárló Miért nehéz fogást találni a legnagyobb boltláncokon?
Buksza blog | 2024. április 21. 13:16
A kereskedés a legősibb mesterségek közé tartozik, ám egy friss tanulmány szerint nagyot téved az, aki azt hiszi, hogy talpon maradhat az a kereskedő, aki csak a kereskedői szimatára támaszkodik.  
Vásárló Kihívás, szórakozás és megmérettetés is; minden, amit a futóversenyekről tudni kell!
Márkázott tartalom | 2024. április 19. 10:51
A futás egy olyan természetes mozgásforma, amely egyszerűen kivitelezhető, nem igényel komoly anyagi beruházást, hatékony a test számára, ráadásul könnyen beiktatható a napirendünkbe. 
Vásárló Automatikusan megírt SEO szövegekkel a nagy kínai áruház ellen?
Márkázott tartalom | 2024. április 18. 12:11
Az újdonsült nagy kínai webáruház idehaza is tarol, így nem véletlen, hogy a hazai cégek többek között automatikusan megírt SEO szövegekkel és egyéb marketingmegoldásokkal is próbálnak tenni a cég térnyerése ellen. Mivel árban egyszerűen lehetetlen velük versenyezni, így nincs más lehetőség, minőségben és vásárlási élményben kell, még akkor is, ha ez sem olyan egyszerű.
Vásárló Nekiment a Temunak a legendás márka
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. április 18. 08:42
Régi gondja a legismertebb márkáknak, hogy a hamisítók olyan árukkal bombázzák a vásárlókat, amelyek nagyon hasonlítanak legendás termékeikre, és a végeláthatatlan pereskedés nem segít rajtuk.
Vásárló Példátlan lépésre szánta el magát a magyar Penny tulajdonosa: teljesen új boltot nyitott Berlinben
Buksza blog | 2024. április 17. 10:43
A vegán étkezés egyre inkább „divatba jön”, ha lehet így fogalmazni, amivel igyekeznek lépést tartani az élelmiszergyártók is. Eljött az ideje annak, hogy a kiskereskedők is csatasorba álljanak.
Vásárló Egyértelmű mondás jött a magyar Tesco sorsáról
Buksza blog | 2024. április 16. 07:29
Bár legutóbb a Sparral csapott össze a kormány, de a Tesco is az "örök" felvásárlási célpontok között szerepel. Úgy tűnik, marad ebben a státuszban.
Vásárló Környezetvédelem a társasjáték csomagolásoknál
Márkázott tartalom | 2024. április 11. 09:41
Egyre gyakoribb, hogy a társasjátékok esetében is mind inkább odafigyelnek a csomagolásra. Ezzel előtérbe került az a törekvés, hogy ez az iparág is egyre “zöldebb” legyen. Kérdés persze, hogy a játékok minőségére és sérülékenységére mindez nincs-e negatív hatással?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG