1p
Vörös Október a fedőneve annak a globális cyber kémkedési sorozatnak, amely már diplomáciai és kormányzati számítógéprendszerekről és mobilokról lopja le a szigorúan titkos információkat. Magyarország is érintett.

A világot behálózó cyber kémkedési akciót lepleztek le, amely diplomáciai, kormányzati és tudományos kutatással foglalkozó szervezeteket támad világszerte, legalább öt éve. A támadássorozat elsődlegesen a kelet-európai országokat, a korábbi Szovjetunió tagjait és Közép-Ázsiát célozza, de mindenhol előfordulnak incidensek, beleértve Nyugat-Európát és Észak-Amerikát is. A támadók célja, hogy kritikus dokumentumokat lopjanak a szervezetektől, köztük geopolitikai információkat, számítógépes rendszerek hozzáféréséhez szükséges hitelesítéseket  és személyes adatokat mobil eszközökről és hálózati berendezésekről.

A Kaspersky Lab a világ legnagyobb magántulajdonban lévő IT biztonsági megoldásokat gyártó vállalata tavaly ősszel kezdett vizsgálódni a nemzetközi diplomáciai szervezetek számítógépes rendszerei elleni támadássorozat nyomán és eközben egy nagyszabású kémkedési hálózatra derítettek fényt. A Kaspersky Lab jelentése szerint a Vörös Október művelet, aminek röviden a “Rocra” nevet adták, jelenleg is aktív, kezdete pedig egészen 2007-ig nyúlik vissza.

Közbelép az internetes James Bond, ki is az a Vörös Október?

A Vörös Október ezúttal nem egy elszabadult atommeghajtású tengeralattjáró, hanem egy fejlett cyber kémkedési hálózat. A támadók 2007 óta aktívak és elsősorban a diplomáciai és kormányzati szervekre összpontosítanak szerte a világon, továbbá a kutatóintézetek, energetikai és nukleáris csoportok, a kereskedelmi és légügyi szervezetek is a célpontjaik között szerepelnek. A Vörös Október bűnözői saját számítógépes kártevőt fejlesztettek ki, amelyet nyomozása során a Kaspersky Lab “Rocra” néven azonosított. Ennek a kártékony programnak saját, egyedi speciális felépítése van, és úgy tervezték, hogy adatlopásra specializált kiegészítőkkel és úgynevezett „backdoor” trójaikkal jogosulatlan hozzáférést biztosítanak a rendszerhez, így téve lehetővé személyes adatok ellopását.

A fertőzött gépek hálózatának kézben tartásához a támadók több mint 60 domain nevet és számos szerver hosting rendszert hoztak létre különböző országokban, legtöbbet közülük Németországban és Oroszországban. A Rocra C&C (Command & Control) elemzése kimutatta, hogy a szerverek láncolata ténylegesen proxy-ként működött, vagyis az volt a feladata, hogy elrejtse az “anyahajót”, tehát a központi, a vezérlő szerver helyét.

Áldozatok

Hogy megfertőzzék a rendszert, a bűnözők célzott, vagyis egy különleges, adathalász emailt küldtek az áldozatnak, személyre szabott trójaival, vagyis önállóan szaporodó vírussal. A rosszindulatú program telepítéséhez és a rendszer megfertőzéséhez a kártékony email olyan elemeket tartalmazott, amely a Microsoft Office és Microsoft Excel biztonsági réseit használta ki. Az egyetlen dolog, amiben a Rocra által használt dokumentum eltér a megszokottól, vagy normálistól, az a beágyazható futtatható fájl, amit viszont a támadók saját kódjukkal helyettesítettek.

Hol vannak a célpontok?

A Kaspersky Lab szakértői két módszert alkalmaztak a célpontok elemzésére. Egyrészről a Kaspersky Security Network (KSN) felhőalapú biztonsági szolgáltatás felderítési statisztikáit vették alapul, másfelől a kutatók létrehoztak egy úgynevezett „sinkhole” rendszert, amellyel nyomon követték azokat a fertőzött pontokat, amelyek végül a Rocra C&C szervereihez kapcsolódtak. A két különböző módszerrel kapott adatok megerősítették az eredményeket. Így derült ki, hogy a KSN több száz egyedi fertőzött rendszert fedezett fel, a legtöbb nagykövetségeket, kormányzati hálózatokat és szervezeteket, tudományos kutatóintézeteket és konzulátusokat érintett. A fertőzött rendszerek többsége Kelet-Európából származott, de azonosítottak incidenseket Észak-Amerikában és nyugat-európai országokban, Svájcban és Luxemburgban is.

A másik esetben viszont elemeztek, méghozzá tavaly novembertől idén január elejéig. Ez idő alatt 250 fertőzött IP címtől származó több mint 55 0000 kapcsolatot jegyeztek fel 39 országban. Érdekes módon a legtöbb fertőzött IP kapcsolat Svájcból, Kazahsztánból és Görögországból érkezett.

Zseniális támadóeszközök

Olyan rendszert használnak a támadók, amely számos bővítményt és rosszindulatú fájlt tartalmaz, pontosan azért, hogy könnyen alkalmazkodjon a különböző rendszerkonfigurációkhoz és gyorsan gyűjtsön információt a fertőzött gépekről. Ez a platform csak a Rocrára jellemző és korábbi cyber kémkedésnél ilyet még nem tapasztaltak. Ezzel a programmal a támadók képesek feltámasztani a fertőzött gépeket, mert a vírus elemek beépülnek az Adobe Reader és a Microsoft Office telepítésekbe, tehát ha fel is fedezik a kémprogramot, vagy leirtják a gépről, akkor is a rendszerben maradnak kitörölhetetlenül bizonyos elemek. És elég csak egy PDF, vagy Office dokumentumot küldeni és a vírus máris teszi a dolgát a gépen.

A kémmmodulok fő célja az információlopás. Ez magában foglalja különböző titkosítási rendszerek fájljait, akár olyanokat is, amelyeket olyan szervezetek használnak, mint a NATO, az Európai Unió, az Európai Parlament és Európai Bizottság. A hagyományos munkaállomások támadásán kívül a rosszindulatú program képes adatot lopni mobil eszközökről is, például okostelefonokról. Ezenfelül a kártevő konfigurációs adatokat is gyűjt vállalati hálózati berendezésektől, mint például routerek, switchek valamint cserélhető merevlemezekről származó törölt fájlok. A támadók és a rendszer kiagyalói nagy valószínűséggel az orosz hacker társadalom tagjai.

   LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

   Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
   Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
   Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


   Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

   Vásárló Fontos hír jött a benzinről, már ne tankoljon hétfőig!
   Privátbankár.hu | 2024. május 17. 18:35
   Pünkösd hétfőn tovább csökkennek az üzemanyagárak.
   Vásárló Nem Magyarországot választotta célpontjául a kisbolt-specialista
   Buksza blog | 2024. május 14. 10:04
   A főleg élelmiszereket és italokat árusító lengyel Zabka három üzlet megnyitását tervezi májusban Romániában, majd ezt követően gyors terjeszkedésbe kezd. 
   Vásárló Jelentős árcsökkentésre kényszerül a McDonald's: menüt adnának szendvicsárban az amerikai éttermekben
   Buksza blog | 2024. május 14. 08:57
   A McDonald’s arra készül, hogy extra árengedményt ad legalább egyik menüjére, hogy visszacsalogassa azokat a vendégeit, akik az infláció miatt az utóbbi időben inkább otthon főznek.
   Vásárló Hamarosan szívhatják a fogukat az autósok?
   Privátbankár.hu | 2024. május 11. 11:19
   Az árcsökkenésnek vége szakadhat. 
   Vásárló Nagyon bejött a "féláras" megoldás a magyar vásárlókat is megcélzó lengyel "cipőkirálynak"
   Buksza blog | 2024. május 11. 09:37
   Remekeltek az év elején a CCC cipőboltlánc üzletei. A nyereség a triplájára nőtt.
   Vásárló Miért pont az Aldi vagy a többi diszkont? Megvan az új varázsszó
   Buksza blog | 2024. május 9. 19:03
   Az Aldi azon áruházláncok között lesz, amelyek jól jönnek majd ki abból az időszakból, amelyben az inflációval küszködő vásárlók sokkal jobban megnézik, mit vásárolnak a boltokban.
   Vásárló Az elképzelhetetlent kínálja a svájci bicska új változata
   Buksza blog | 2024. május 9. 15:13
   A svájci bicska mögött 140 éves múlt áll, ám a fejlesztése soha nem áll meg egy pillanatra sem. Más kérdés, hogy amire a gyártó most készül, az igencsak meglepő változást hoz a bicska történetében.
   Vásárló Hogyan tehetünk szert több bevételre?
   Márkázott tartalom | 2024. május 9. 11:04
   A nagy kérdés, ami a legtöbb ember foglalkoztatja: hogyan lehetnék gazdagabb, sikeresebb? Mit kellene tennem ahhoz, hogy biztonságos pénzügyi helyzetet teremtsek magamnak?
   Vásárló Kitalálja, mennyivel olcsóbb ugyanaz a magyar tészta Romániában, mint nálunk?
   Privátbankár.hu | 2024. május 9. 06:35
   Bődületes a különbség - miért vásárolna itthon az, aki Romániában is megteheti?
   Vásárló Ezért kellett új ellenséget keresnie a kormánynak: sosem láttunk még ilyet a magyar boltokban
   Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2024. május 9. 05:36
   A Privátbankár Árkosár-felmérések bő 17 éves történetének legnagyobb éves árcsökkenését mértük a hazai hipermarketekben májusban - igaz, az áresés mértéke messze-messze elmarad a korábban látott óriási áremelkedésektől. Jó hír, hogy végre havi szinten is értelmezhető árcsökkenés történt az élelmiszerek frontján. Megnéztük azt is, hol a legolcsóbb a spárga, a párizsi és a csirkemáj.
   hírlevél
   Ingatlantájoló
   Együttműködő partnerünk: 4iG