5p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

13. születésnapra történelmi rekord jár: sosem került még olyan sokba a nagybevásárlás, mint azt a Privátbankár.hu Árkosár-felmérésének februári eredményei mutatják. Hajszál híján 21 ezer forint lett a bevásárlás átlagos végösszege, miközben az is kiderült: a párizsi már egyáltalán nem egy olcsó felvágott, de talán már tetőzik a sertéshús áremelkedése - miközben mindent eláraszt a szerelem.

13. születésnapjához érkezett a Privátbankár.hu Árkosár-felmérése. 2007 februárjában publikáltuk az első eredményeit annak a sorozatnak, amelynek keretében havi rendszerességgel járunk végig 3 hazai hipermarketet, hogy megvizsgáljuk, hogyan alakult 30 élelmiszerből álló minta-kosarunk ellenértéke. Ez idő alatt a módszertan és a vizsgált termékek köre is változatlan maradt, a szereplők körében volt némi változás: a Cora kivonulása után az Interspart vettük be a felmérésbe, így a mostani trió adatait 2012 szeptemberéig visszamenőleg vizsgálhatjuk, míg 13 évre visszamenő adatsorunk a Tesco és az Auchan árszínvonalát mutatja be. A 30 termék pontos listáját a felmérés tisztasága érdekében továbbra sem tesszük közzé, de jól leképezi egy átlagos család átlagos havi nagybevásárlását.

A jubileumi, egyébként 157. epizód inkább nekünk ünnepi, mint a vásárlóknak: történelmi csúcsra emelkedtek ugyanis az árak. Bár az éves áremelkedés tempója valamelyest lassult az előző hónaphoz képest, még sosem kellett ennyi pénzt a kasszánál hagynunk, amióta a felmérést publikáljuk.

Az Auchan, az Interspar és a Tesco egy-egy egységét február 10-én jártuk végig. A hangulat ennek megfelelően már Valentin-napi, plüssállatos-csokiszíves-pezsgős tematikus blokkok várják a vásárlókat - erről a szokásos cikk végi Havi legolcsóbbak rovatban külön is megemlékezünk. A Tescóban egyébként még I love you feliratos-szívecskés almát is árulnak:

A szerelmes kedvet elronthatja, hogy mindhárom áruház emelte az árait - mind az előző hónaphoz, mind pedig tavaly februárhoz képest.

A legtöbbet most az Interspar emelt, így ők az élről a harmadik helyre csúsztak vissza, a kosárérték bőven 21 ezer forint fölé került. Az élen most a Tesco áll, szorosan követi őket az Auchan.

Az előző hónaphoz képest 2,3 százalékot emelt átlagosan a három áruház az élelmiszerárakon. Az éves áremelkedés mértéke (az előző havi 3,5 százalék után) februárban 3,4 százalék lett.

A három áruház átlaga már csak 21 forinttal van 21 ezer forint alatt - a 20 979 forintos átlagos végösszeg történelmi csúcsot jelent. A különbség továbbra sem jelentős az egyes áruházak között, kicsi a szórás - mindössze 675 forint. Olyan nagyot akkor sem tudnánk spórolni, ha mindent ott vennénk meg, ahol a legolcsóbban adják: ez esetben 19 775 forint lenne a vásárlás végösszege. Az alig 1200 forintos spóroláshoz pedig három helyre kellene ellátogatnunk, ami hamar elvenné a minimális árelőnyt is.

Mi lett olcsóbb? Mi drágult? - Luxus lesz a párizsi, olcsóbb a csirke

Az előző hónaphoz képest nagyot drágult a tej, a sajt és a narancslé, mindhárom termék 14 százalékkal kerül többe. 19 százalékkal olcsóbb lett viszont az alma, 13-mal a csirkemellfilé és a liszt, 10-zel a kávé és a tea, mint januárban.

Sertéshús-ár: ennél már nem lesz rosszabb?

Az előző hónapban és most is megnéztük, hol és mennyiért szerezhetünk be legolcsóbban sertéscombot. A hús kilója 1549 forint volt az Auchanban és a Tescóban is, 1699 az Intersparban - fillérre pontosan ugyanennyiért adták mindhárom helyen egy hónappal ezelőtt, a helyzet tehát ezen a fronton legalábbis stagnál.

Egy év alatt a legnagyobb mértékben a sertéspárizsi drágult - több cikkben is beszámoltunk róla, hogy a sertésinfluenza felborította a sertéshús piacát, az árak az egekben, ami a csemegepultokban is meglátszik. Közel 40 (!) százalékkal drágább most a sertéspárizsi, mint tavaly februárban, már rég nem számít olcsó felvágottnak - kilónként jó 2100-2200 forintot elkérnek érte. 26 százalékkal drágult egy év alatt a rizs, 20 fölött a tojás, a sajt és egyes üdítők. 10 százalékot meghaladó éves áremelést mértünk a cukornál, a száraztésztánál és a tejfölnél, de dübörög a kenyéráremelés is, egy év alatt 14 százalékkal került nagyobb szám az árcímkére. Jelentősebb, 10 százalékot meghaladó éves árcsökkenést csak a margarinnál, a csirkemellnél és a kávénál mértünk.

Január 15-től a csomagolatlan sertéshúsokra nem csak ki kell írni a termék származását, hanem a nagyobb boltokban, a hipermarketek húspultjaiban még nemzeti színű zászlókat is ki kell tenni a szöveg mellé - az Auchanban és a többi hipermarketben is teljesítették a kormány óhaját. Fotó: Privátbankár

Havi legolcsóbbak: mennyibe kerül egy spórolós Valentin-nap?

Ebben a rovatban márkára és minőségre való tekintet nélkül szoktunk 3 élelmiszert megvizsgálni - egész pontosan azt, hogy ha tényleg csak az olcsóság az egyetlen szempont a választásnál, akkor hol érdemes beszereznünk a termékeket. Ezúttal a low-cost Valentin-nap kellékeit jártuk körül.

Tematikus Valentin-sziget a Tescóban. Fotó: Privátbankár

Egy üveg pezsgőt akár 599 forintért is beszerezhetünk - ennyiért az Auchanban Rex Danubius márkájút adnak. 699-ért a Tescóban König, az Intersparban Burg pezsgőt tudunk venni.

Hogyan számoltunk? Kosaras módszertan >>>

Epret a legolcsóbban a Tescóban találtunk, kilónként 1997 forintért, természetesen szív alakú matricával díszített dobozban, egyenesen Spanyolországból. Az Auchanban 2169 forintért adták a spanyol eper kilóját, az Intersparban viszont nem árultak ottjártunkkor epret.

Tejszínhabot (vagy legalábbis növényi hozzávalókkal is felütött habot) 295 forintért találtunk a legolcsóbban (Auchan, Tuti Tipp); 299-ért Creamfields-et árul a Tesco, míg az Interspar legolcsóbb versenyzője 419-ért a Topping Star.

A KSH a legfrissebb, januárra vonatkozó inflációs statisztikáit csütörtökön teszi közzé.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Nekiment a Temunak a legendás márka
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. április 18. 08:42
Régi gondja a legismertebb márkáknak, hogy a hamisítók olyan árukkal bombázzák a vásárlókat, amelyek nagyon hasonlítanak legendás termékeikre, és a végeláthatatlan pereskedés nem segít rajtuk.
Vásárló Példátlan lépésre szánta el magát a magyar Penny tulajdonosa: teljesen új boltot nyitott Berlinben
Buksza blog | 2024. április 17. 10:43
A vegán étkezés egyre inkább „divatba jön”, ha lehet így fogalmazni, amivel igyekeznek lépést tartani az élelmiszergyártók is. Eljött az ideje annak, hogy a kiskereskedők is csatasorba álljanak.
Vásárló Egyértelmű mondás jött a magyar Tesco sorsáról
Buksza blog | 2024. április 16. 07:29
Bár legutóbb a Sparral csapott össze a kormány, de a Tesco is az "örök" felvásárlási célpontok között szerepel. Úgy tűnik, marad ebben a státuszban.
Vásárló Környezetvédelem a társasjáték csomagolásoknál
Márkázott tartalom | 2024. április 11. 09:41
Egyre gyakoribb, hogy a társasjátékok esetében is mind inkább odafigyelnek a csomagolásra. Ezzel előtérbe került az a törekvés, hogy ez az iparág is egyre “zöldebb” legyen. Kérdés persze, hogy a játékok minőségére és sérülékenységére mindez nincs-e negatív hatással?
Vásárló Észrevette? Szép csendben tovább kúszik felfelé a családi nagybevásárlás ára
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2024. április 10. 05:44
Idén szinte minden hónapban drágább lett egy kicsit a nagybevásárlás, nincs ez másképp áprilisban sem - megint feljebb kúsztak az árak az előző hónaphoz képest. Tavaly ilyenkor viszont még drágábban vásárolhattunk, így a bázishatás továbbra is kitart: éves szinten árcsökkenésről számolhatunk be, és pár hónapig ez így is marad még. Míg azonban 2 évvel ezelőtt még a 30 ezer forintos kosárérték is brutálisan drágának tűnt, most a 35 ezer is realitás. Itt a Privátbankár legfrissebb Árkosár-felmérése.
Vásárló Vége lett a marakodásnak, visszatértek a kiebrudalt termékek a carrefouros polcokra
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:51
Róka fogta csuka, csuka fogta róka helyzetbe kerültek a kiskereskedők és a legismertebb élelmiszer- és italmárkák tulajdonosai azzal, hogy a felek médiapartnerekké is váltak.
Vásárló Új frontot nyitott a Temu
Buksza blog | 2024. április 8. 11:51
A Temu csak másfél éve jelent meg a Kínán kívüli online piacon, ám máris csavar egyet azon a stratégián, hogy nagyon alacsony áraival elszívja a vevőket versenytársaitól.
Vásárló Megbukott a kísérlet a boltok pénztárainál
Buksza blog | 2024. április 8. 08:55
Az áruházláncok folyamatosan keresik a módját annak, hogy összekapcsolják a várlást és a mobilfizetési lehetőségeket, ám úgy tűnik göröngyös útra léptek kísérleteikkel.
Vásárló Hogyan befolyásolja a máj egészsége az epe működését?
Márkázott tartalom | 2024. április 5. 19:01
Az emberi test egy meglehetősen komplex felépítésű rendszer, melynek a működését még máig sem sikerült a tudósoknak teljes egészében megfejtenie. Az azonban már világos, hogy szinte minden mindennel összefügg, és ha egy szerv működése rendellenessé válik, az akár a teljes szervezetre, fizikai és mentális állapota is kihathat.
Vásárló Mit jelent valójában a szeretet, és hogyan függ össze az önzetlenséggel?
Márkázott tartalom | 2024. április 5. 10:17
Tetszik vagy sem, voltaképpen az egész életünk egy olyan út, amin folyamatosan fejlődünk, részben az eleve bennünk lévő vonásokból kiindulva, másrészt az életünk ránk gyakorolt hatásai által.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG