4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az internet térhódításával a bűnözők is megvetették lábukat az online térben és változatos technikákkal próbálják rászedni az óvatlanul kattintó internetezőt. Az egyik ilyen, sajnos meglehetősen gyakori módszer az adathalászat. A Sberbank most gyakorlati tanácsokkal segít, hogy ne váljunk a zavarosban halászók áldozataivá.

Mi az adathalászat?

Adathalászatnak – idegen szóval phishing – nevezzük azt, amikor csalók hamis e-mailek, weboldalak segítségével gyanútlan ügyfelektől személyes adatokat, banki információkat szereznek meg. Mivel egy internetes vásárláshoz elegendőek a bankkártya adatai – a száma, lejárati ideje és a CVC/CVV kódja – ha ezeket az adatokat az ügyfél kiszolgáltatja, akkor a nevében bármilyen internetes vásárlási tranzakció kezdeményezhető. Fontos, hogy az adathalászat nem kizárólagosan bankkártyaadatok megszerzésére irányul, hanem egyéb készpénz-helyettesítő fizetési eszközökre (Pl. internetbank) vonatkozó azonosítók is érintettek lehetnek.

Így trükköznek…

A Sberbank szakértője elmondta: a mostanában divatos adathalász e-mailek különféle szolgáltatók nevében próbálják megtéveszteni a gyanútlan kattintót.  Az első ránézésre hivatalosnak tűnő levél általában biztonsági ellenőrzésre hivatkozva kéri adatellenőrzésre, adatfrissítésre, illetve a kártyaadatok megadására a címzettet. Hangsúlyozzuk, hogy ilyen adatokat a szolgáltatók az ügyféltől nem kérnek, így a kérés tárgya már önmagában adathalászatot valószínűsít.

Árulkodó jel, ha a levél megszólítása túlságosan általános – a valódi cég ugyanis pontosan tudja a nevünket/regisztrációs azonosítónkat –, illetve legyen gyanús, ha rossz helyesírással, esetleg furcsa magyarsággal íródott üzenetet kapunk. A szakember szerint különösen óvatosan kattintsunk akkor az ilyen levelekre, ha mobiltelefonon olvassuk levelezésünket – ekkor ugyanis olyan részletek is rejtve maradhatnak, amit egyébként számítógépről olvasva azonnal észrevennénk.

Így leszünk áldozatok…

Aki mindezek ellenére mégis teljesíti a levél utasításait – azaz megadja a kártyaszámot, a háromjegyű ellenőrző számot és a lejárati dátumot – az máris kiszolgáltatta magát az adathalászoknak. A bankbiztonsági szakember általános tapasztalata szerint általában néhány órán belül már meg is történik az első vásárlási kísérlet az így szerzett adatokkal.

Jó esetben – például ha az ügyfél rendelkezik SMS szolgáltatással – már az első ilyen vásárlásnál értesülhet a tranzakcióról, és azonnal meg tudja tenni a szükséges ellenlépést. Ez praktikusan a bankkártya letiltását jelenti. Nem lehet eléggé hangsúlyozni azt, hogy elsődlegesen az ügyfél körültekintése a legfontosabb: a bankok a szerződésben külön felhívják a figyelmet arra, hogy a kártyaadatok bizalmas információnak számítanak, azokat semmilyen körülmények között nem szabad kiszolgáltatni – figyelmeztet a szakértő.

Ha megtörtént a baj…

Természetesen a bank minden esetben megpróbálja visszaszerezni az így ellopott pénzt: amennyiben a kártyatársasági szabályzatok lehetővé teszik, a hitelintézet reklamációt indít, felveszik a kapcsolatot a kereskedő bankjával és megpróbálják megakadályozni a tranzakció létrejöttét. A tapasztalat azonban az, hogy az esetek többségében olyan internetes tranzakciót végeznek a megszerzett adatokkal – például online szerencsejáték – ahol a pénzmozgás azonnal megtörténik és nincs lehetőség a tranzakció visszafordítására. Ezen törekvések sikerét a szolgáltatók nem tudják garantálni!

Mennyire jellemző most az adathalászat?

Az adathalászat jelen van Magyarországon is, és a tendencia növekedést mutat – mutatott rá a Sberbank szakértője.  Jellemző, hogy sok ügyfél még akkor sem tiltja le a kártyáját, amikor észleli, hogy jogosulatlan tranzakció történt a számláján, de olyan is előfordult már, hogy a hitelintézetet a rendőrség kereste meg – tehát feljelentés történt a kártyalopásról, azonban az ügyfél bankkártyája még mindig aktív volt!

A banki szakember kiemelte: kártyánk eltűnését, illetve kártyaadataink idegen kézbe kerülését azonnal jelezzük bankunknál!

Külföldön sem árt az óvatosság

Magyarországon szerencsére nagyon ritkán, ám külföldön előfordulhat, hogy a pénzkiadó automaták kártyanyílásába miniatűr leolvasót helyeznek, amivel a bankkártya mágnescsíkján található adatokat másolják le.

A Sberbank szakértője ezzel kapcsolatban megjegyezte: Ha Európán kívüli országokba utazunk (és ezt nem rendszeresen tesszük), érdemes azt előzetesen bejelenteni bankunknál. Továbbá mindig legyünk nagyon körültekintőek a készpénzfelvétel során. Amennyiben nem rendelkezünk SMS szolgáltatással, tanácsos erre az időszakra aktiválni az üzenetküldést, mert így azonnal értesülhetünk arról, ha kártyaadataink esetleg rossz kézbe kerültek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Nekiment a Temunak a legendás márka
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. április 18. 08:42
Régi gondja a legismertebb márkáknak, hogy a hamisítók olyan árukkal bombázzák a vásárlókat, amelyek nagyon hasonlítanak legendás termékeikre, és a végeláthatatlan pereskedés nem segít rajtuk.
Vásárló Példátlan lépésre szánta el magát a magyar Penny tulajdonosa: teljesen új boltot nyitott Berlinben
Buksza blog | 2024. április 17. 10:43
A vegán étkezés egyre inkább „divatba jön”, ha lehet így fogalmazni, amivel igyekeznek lépést tartani az élelmiszergyártók is. Eljött az ideje annak, hogy a kiskereskedők is csatasorba álljanak.
Vásárló Egyértelmű mondás jött a magyar Tesco sorsáról
Buksza blog | 2024. április 16. 07:29
Bár legutóbb a Sparral csapott össze a kormány, de a Tesco is az "örök" felvásárlási célpontok között szerepel. Úgy tűnik, marad ebben a státuszban.
Vásárló Környezetvédelem a társasjáték csomagolásoknál
Márkázott tartalom | 2024. április 11. 09:41
Egyre gyakoribb, hogy a társasjátékok esetében is mind inkább odafigyelnek a csomagolásra. Ezzel előtérbe került az a törekvés, hogy ez az iparág is egyre “zöldebb” legyen. Kérdés persze, hogy a játékok minőségére és sérülékenységére mindez nincs-e negatív hatással?
Vásárló Észrevette? Szép csendben tovább kúszik felfelé a családi nagybevásárlás ára
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2024. április 10. 05:44
Idén szinte minden hónapban drágább lett egy kicsit a nagybevásárlás, nincs ez másképp áprilisban sem - megint feljebb kúsztak az árak az előző hónaphoz képest. Tavaly ilyenkor viszont még drágábban vásárolhattunk, így a bázishatás továbbra is kitart: éves szinten árcsökkenésről számolhatunk be, és pár hónapig ez így is marad még. Míg azonban 2 évvel ezelőtt még a 30 ezer forintos kosárérték is brutálisan drágának tűnt, most a 35 ezer is realitás. Itt a Privátbankár legfrissebb Árkosár-felmérése.
Vásárló Vége lett a marakodásnak, visszatértek a kiebrudalt termékek a carrefouros polcokra
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:51
Róka fogta csuka, csuka fogta róka helyzetbe kerültek a kiskereskedők és a legismertebb élelmiszer- és italmárkák tulajdonosai azzal, hogy a felek médiapartnerekké is váltak.
Vásárló Új frontot nyitott a Temu
Buksza blog | 2024. április 8. 11:51
A Temu csak másfél éve jelent meg a Kínán kívüli online piacon, ám máris csavar egyet azon a stratégián, hogy nagyon alacsony áraival elszívja a vevőket versenytársaitól.
Vásárló Megbukott a kísérlet a boltok pénztárainál
Buksza blog | 2024. április 8. 08:55
Az áruházláncok folyamatosan keresik a módját annak, hogy összekapcsolják a várlást és a mobilfizetési lehetőségeket, ám úgy tűnik göröngyös útra léptek kísérleteikkel.
Vásárló Hogyan befolyásolja a máj egészsége az epe működését?
Márkázott tartalom | 2024. április 5. 19:01
Az emberi test egy meglehetősen komplex felépítésű rendszer, melynek a működését még máig sem sikerült a tudósoknak teljes egészében megfejtenie. Az azonban már világos, hogy szinte minden mindennel összefügg, és ha egy szerv működése rendellenessé válik, az akár a teljes szervezetre, fizikai és mentális állapota is kihathat.
Vásárló Mit jelent valójában a szeretet, és hogyan függ össze az önzetlenséggel?
Márkázott tartalom | 2024. április 5. 10:17
Tetszik vagy sem, voltaképpen az egész életünk egy olyan út, amin folyamatosan fejlődünk, részben az eleve bennünk lévő vonásokból kiindulva, másrészt az életünk ránk gyakorolt hatásai által.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG