<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p
Rászálltak a csalók a fesztiválszezonra: a jegyek és bérletek másodpiacán lopott igazolványokkal felszerelkezve hamis jegyekkel verik át azokat, akik nem a hivatalos jegypénztárakban szeretnének belépőhöz jutni. Olvasónk körültekintő volt, mégis futhat a pénze után –a rendőrségi bejelentés megvolt, mégis zavartalanul próbálkoznak tovább a csalók, újabb áldozatokra vadászva.
Mindig vannak érdeklődők

4 darab 5 napos bérlet eladó, darabonként 40 ezer forintért ma Budapesten – hirdeti egy olyan Facebook-csoportban egy felhasználó, ahol nyári fesztiválokra szóló jegyeket, bérleteket adnak-vesznek egymás közt a felhasználók a hivatalosnál kedvezőbb áron. Ha valaki már megvette a jegyét, de mégsem tud részt venni a rendezvényen, némi ráfizetéssel továbbadhatja – így nem veszíti el a teljes befizetett összeget; a vevő pedig kedvezményt tud elérni a hivatalos jegypénztárak akár több tízezer forintra rúgó áraihoz képest. Elméletben legalábbis így működne egy ilyen csoport.

Ildikó (nem így hívják, de a nyomozás érdekeire való tekintettel ne leplezzük le) profilja alapján több ilyen csoportnak is tagja, van, ahol a Szigetre kínál napijegyet, máshol a Balaton Soundra adna el bérletet. A Privátbankár.hu egyik olvasója a Soundra szóló ötnapos bérlet miatt vette fel a kapcsolatot Ildikóval, az akkor hivatalosan 58 990 forintért árult belépő 40 ezer forintért tényleg jó vételnek tűnt. Az eladó elmondta: pont a Sound idején utaznak el nyaralni, ezért kell eladniuk a jegyet; az ajánlat pedig azért csak aznapra szól, mert vidékiek, és másnap már nem lesznek a fővárosban.

Olvasónk két bérletet szeretett volna megvenni a felkínált négyből. Természetesen igyekezett körültekintően eljárni, ennyi pénzt nem ad csak úgy ki az ember a kezéből egy vadidegennek. Az eladóval abban állapodtak meg: a jegyeket személyesen, egy Boráros téri gyorsétteremben adják át és fizetik ki, a nő a lányát küldi majd a jegyekkel.

Akár igazi is lehetne

A megbeszélt időpontban meg is érkeztek a felek. Az eladó állítólagos lánya bemutatta személyi igazolványát, lakcímkártyáját, a jegyet és a vásárlásról szóló számlát is. Még azt is felajánlotta, hogy a helyszínen írjanak egy adásvételi szerződést (természetesen a személyi és a lakcímkártya adataival kitöltve). A vevők ettől eltekintettek, beérték azzal, hogy lefényképezték az eladó igazolványait.

A dokumentumokat ellenőrizték, a vételárat kifizették, a jegyeket átvették. Hamar kiderült: az egész  átverés volt – de nem elég hamar.

Minden bizonnyal lopott a személyi

Az eladó még adásvételi szerződést is akart írni

A jegy egészen úgy nézett ki, mint a hivatalos, ahogy a számla is valódinak tűnt, az eladó viselkedése sem keltett gyanút – igazolványokat mutatott, hagyta azokat lefotózni, adásvételi szerződést ajánlott. Egyedül az volt furcsa, hogy ha 4 eladó bérlete volt Ildikónak, miért kettőről szól a számla, épp annyiról, amennyire szükség van – bár erre azért simán lehet magyarázatot találni. A vevők lefotózták az igazolványokat, kifizették a bérleteket.

Az adásvétel után viszont kapcsolatot kerestek a szervezőkhöz, akik jelezték: a bérleten szereplő szám nem szerepel az adatbázisukban, egyszerűen nem létezik ilyen bérlet. Az Interticket ügyfélszolgálata pedig a számláról állapította meg: hamis, nincs ilyen sorszámú számla a rendszerükben.

Jól megtervezett átverés volt

Utólag összerakva a képet annyi történt, hogy nyomtattak egy, az eredetihez hasonló jegyet, ehhez összeállítottak egy eredetinek tűnő számlát. Egy lopott személyi igazolványt és a hozzátartozó lakcímkártyát is kerítettek, még arra is odafigyeltek, hogy a sztori szereplőinek (az anyának és lányának) neve nagyjából stimmeljen a papírokkal, és még a jegyeket átadó személy is hasonlított a személyin lévő fényképhez.

Innentől kezdve persze nem igazán van jelentősége a lefotózott igazolványoknak, ahogy az adásvételi szerződés sem érne egy fabatkát sem. Az egészet egy kamu Facebook-profillal még megtámogatták, innentől már csak az áldozatokat kellett levadászni.

Tele vannak csalókkal az ilyen csoportok

Az állítólagos Ildikó egyébként nem csak hirdet, hanem ha az alkalom úgy hozza, mások hirdetésére is válaszol – ha valaki jegyet vagy bérletet keres, jelentkezik is, hogy neki épp van fölösleges. Profilja elég semmitmondó, olyan, mint egy átlagos Facebook-profil. Kevés információ derül ki róla, de ez lehetne akár a biztonsági beállítások miatt is. Az már csak némi utánajárás és internetes keresgélés után derül ki, hogy a profilfotó is lopott – egy belsőépítész fényképét nyúlta le a csaló.

Amikor a csalásra fény derült, a vevők azonnal a rendőrséghez fordultak. Bejelentést tettek, a kihallgatáson elmondták a történetet az elejétől a végéig, vizsgálat indult – ez persze még nem akadályozza meg a csalót vagy csalókat abban, hogy tovább keresse áldozatait. A profil több csoportban is aktív cikkünk írása idején is. A rendőrség várja a további bejelentéseket hasonló esetekről.

Ilyen esetek pedig biztosan vannak még: néhány hasonló, gyanús Facebook-profilt megnéztünk a csoportban, és van köztük biztosan kamu jegy- és bérletárusító. (Egyikük egyébként egy olyan férfi képét használja profilfotóként, aki arról lett „híres” a nemzetközi sajtóban, hogy ellopott egy iPhone-t, a lopott telefonnal szelfiket csinált, ami automatikusan felkerült az eredeti tulajdonos felhő-tárhelyére – ez alapján nem volt nehéz bizonyítani a lopást.)

Hogyan lehet elkerülni, hogy becsapjanak?

Az biztos, hogy szinte nem lehetünk eléggé körültekintőek: természetesen sose utaljunk előre, személyesen vegyük át a jegyeket. Persze hiába a személyes találkozás, ha az eladó lopott papírokkal fedezi magát, eredetinek látszó számlát és jegyet mutat be, akár adásvételi szerződést is írhatunk – annak sem lesz értelme.

Neked gyanús lenne, hogy 27 helyett 18 százaléknak kellene lennie az áfának...?

Az aktuális esetnél két árulkodó jel lehetett: az egyik, hogy a számla áfatartalma 27 százalék, miközben a szabadtéri zenei fesztiválok jegyeit pár éve átsorolták a kedvezményes, 18 százalékos áfakörbe – persze ember legyen a talpán, aki ezt elsőre kiszúrja. A másik árulkodó jel a kamu Facebook-profil – ennek minősége azonban csak azon múlik, mennyi időt szán elkészítésére, pofozgatására a csaló; ezt sem feltétlenül tudjuk kiszúrni.

A mostani esetben a jegyértékesítőnél és a fesztivál szervezőinél történt érdeklődés leplezte le a hamis jegyet – ez is segíthet, ha sikerül hozzájutnunk ilyen információhoz. Mindenképp érdemes lefutni ezt a kört, kideríteni, hogy érvényes-e a megvételre kínált bérlet. Teljesen biztosak sajnos így sem lehetünk a dolgunkban: a csalók másik kedvelt trükkje, hogy valódi jegyeket másolnak le számlával együtt, és több embernek is eladják a másolatokat – így már csak a belépéskor derül ki, hogy valaki már korábban érvényesítette ugyanezt a belépőt.

Van egyébként már a jegyeknek, bérleteknek másodpiacot kínáló megbízható szolgáltatás is, ahol ellenőrzik a jegyek vonalkódját, mielőtt eladhatóvá válnak, és szűrik azt is, hogy nincs-e már ugyanezzel a vonalkóddal másik hirdetés is. Tökéletes biztonságot persze ez sem ad, de azért közelít…

Ha pedig megkárosítottak minket, mindenképpen forduljunk a rendőrséghez – ezt nem lehet eléggé hangsúlyozni. Nem csak a csalókat keríthetjük így az igazságszolgáltatás kezére, hanem sokat segíthetünk más károsultaknak és segíthetünk megelőzni, hogy mások is így járjanak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Élet a járvány alatt: mennyi áramot használtak el a magyarok?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. augusztus 2. 15:58
A koronavírus-járvány hatására 1,15 százalékkal csökkent Magyarország bruttó villamosenergia-felhasználása 2020-ban, míg az előző években folyamatos volt a növekedés - közölte a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. hétfőn, a magyar villamosenergia-rendszer elmúlt évi adatait összegző legfrissebb kiadványa alapján.
Vásárló Ne maradj le semmi jóról csak azért, mert idős vagy!
Márkázott tartalom | 2021. július 12. 10:02
Emlékszel még a rohanó hétköznapokra? Amikor annak is örültél, hogy egy gyors zuhanyra be tudsz ugrani a kádba, miután mindent elrendeztél a gyerekek és a háztartás körül. Nyoma sem volt ott ülőfürdőnek, nemhogy wellnessélménynek…
Vásárló Biogazdálkodás csalánlé lombtrágyával
Márkázott tartalom | 2021. július 9. 11:12
Tombol a nyár és a hőség, szép fokozatosan érik a zöldség- és gyümölcstermés. De vele együtt a kártevők is felbukkantak, és bizony komoly fejtörést okozhat a kezelésük. Ha Te is az ökológiai szemléletű kertészkedésben hiszel és a növényeidet vegyszermentesen, természetes módon szeretnéd ápolni, akkor a csalánlé lombtrágya nagyon is hasznos lehet számodra. Cikkünkben a gyógynövények erejére felesküdött szakértő, a KE-shop.hu csapata van segítségünkre a részletekkel.
Vásárló Új világ jön a kocsmákban augusztustól
MTI | 2021. július 8. 11:41
Augusztus 1-től új szabályok alakítják a vendéglátóhelyek italbeszerzéseire vonatkozó szerződéseket, illetve a beszállítók kiválasztását. A Gazdaság Versenyhivatal arra hívja fel az érintett vendéglátósok figyelmét, hogy időben készüljenek fel a jogszabályi változásokra.
Vásárló Drágább a dinnye, mint tavaly – mennyiből hozható ki egy családi nagybevásárlás?
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2021. július 7. 16:06
A júniusban mért kiugró éves áremelkedési adat után a júliusi jobban belesimul az elmúlt hónapokban megszokott trendbe – legalábbis ezt tapasztaltunk mostani Árkosár-felmérésünk alkalmával. Összeválogattunk egy kisebb gyümölcskosarat is: megnéztük, mit okozott az árakban a tavaszi fagy. Ami már most biztosra vehető: 25-30 százalékkal többe kerül a görögdinnye, mint egy éve.
Vásárló Fokozódó verseny és egyre nagyobb potenciál az e-kereskedők előtt
Márkázott tartalom | 2021. július 7. 13:14
Évről évre erősödő piac jellemzi a hazai e-kereskedelmet. 2020-ban az online piac gyakorlatilag három évet lépett előre, ami elsősorban a pandémia nyomán megváltozott vásárlói viselkedésnek tudható be – fogalmaz a megkérdezett marketingszakértő. Kihívások és lehetőségek várnak a hazai kereskedőkre, a formálódó piacon senkinek sincs bérelt helye.
Vásárló Vidd át kedvenc képed bármilyen felületre – Most egyszerűbb, mint valaha
Márkázott tartalom | 2021. július 6. 12:21
  Hogy ez mit is jelent? Veled is történt már olyan, hogy egy adott képet szerettél volna viszontlátni kedvenc tárgyadon, bútorodon, esetleg egy saját kezűleg készített ajándékon, de sehogy sem sikerült lerajzolnod vagy inkább bele sem kezdtél? Mi tudunk erre egy megoldást, és most meg is osztjuk veled. 
Vásárló Hasznos tanácsok a műfű lerakásához
Márkázott tartalom | 2021. július 5. 10:31
A műfű lerakása nem nehéz feladat, azonban van néhány tanács, melyeket érdemes megfogadni a tökéletes végeredmény érdekében. Mutatjuk, hogy melyek ezek! A műfű telepítése nem véletlenül népszerű, ha zöldfelület kialakításáról van szó. Hova kerülhet? Tulajdonképpen bárhova, csupán a fantázián múlik. Lényegében olyan helyekre, ahol a természetes fű nem tudna kinőni, kerülhet például erkélyre vagy teraszra.
Vásárló Ezt tanultuk meg a koronavírus alatt! - Mit mond a marketing ügynökség?
Márkázott tartalom | 2021. július 4. 15:18
2019-ben még elképzelhetetlen volt, hogy 2020 lesz az az év, amikor leáll az egész világ. A koronavírus megbénított a járvány első hullámában szinte minden vállalatot, azonban az azóta eltelt év rengeteget tanított a cégeknek az online marketingről. Másfél éve van jelen az életünkben a koronavírus, és bár a nyár és az oltások a szabadsággal kecsegtetnek, nem árt visszatekinteni az elmúlt időszakra és leszűrni belőle a tanulságokat.
Vásárló Finom lekvárok a KolbászPosta.hu-tól
Márkázott tartalom | 2021. július 4. 10:00
A nagyi házi készítésű lekvárjai gyerekkorunk nyarainak csodáit idézik. Egy ismerős illat és íz évtizedek múltán is képes előcsalogatni belőlünk a mama lekvárjainak emlékét.  Ma is sokan készítenek házi lekvárokat, dzsemeket sárgabarackból, szamócából, meggyből, bozdából, málnából, csipkebogyóból, birsalmából, erdei gyümölcsökből vagy áfonyából, amik édességét a gondosan válogatott, érett gyümölcsökhöz adagolt ízesítőkkel érhetjük el, de minőségi lekvárok készen is kaphatók.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos