7p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Rászálltak a csalók a fesztiválszezonra: a jegyek és bérletek másodpiacán lopott igazolványokkal felszerelkezve hamis jegyekkel verik át azokat, akik nem a hivatalos jegypénztárakban szeretnének belépőhöz jutni. Olvasónk körültekintő volt, mégis futhat a pénze után –a rendőrségi bejelentés megvolt, mégis zavartalanul próbálkoznak tovább a csalók, újabb áldozatokra vadászva.
Mindig vannak érdeklődők

4 darab 5 napos bérlet eladó, darabonként 40 ezer forintért ma Budapesten – hirdeti egy olyan Facebook-csoportban egy felhasználó, ahol nyári fesztiválokra szóló jegyeket, bérleteket adnak-vesznek egymás közt a felhasználók a hivatalosnál kedvezőbb áron. Ha valaki már megvette a jegyét, de mégsem tud részt venni a rendezvényen, némi ráfizetéssel továbbadhatja – így nem veszíti el a teljes befizetett összeget; a vevő pedig kedvezményt tud elérni a hivatalos jegypénztárak akár több tízezer forintra rúgó áraihoz képest. Elméletben legalábbis így működne egy ilyen csoport.

Ildikó (nem így hívják, de a nyomozás érdekeire való tekintettel ne leplezzük le) profilja alapján több ilyen csoportnak is tagja, van, ahol a Szigetre kínál napijegyet, máshol a Balaton Soundra adna el bérletet. A Privátbankár.hu egyik olvasója a Soundra szóló ötnapos bérlet miatt vette fel a kapcsolatot Ildikóval, az akkor hivatalosan 58 990 forintért árult belépő 40 ezer forintért tényleg jó vételnek tűnt. Az eladó elmondta: pont a Sound idején utaznak el nyaralni, ezért kell eladniuk a jegyet; az ajánlat pedig azért csak aznapra szól, mert vidékiek, és másnap már nem lesznek a fővárosban.

Olvasónk két bérletet szeretett volna megvenni a felkínált négyből. Természetesen igyekezett körültekintően eljárni, ennyi pénzt nem ad csak úgy ki az ember a kezéből egy vadidegennek. Az eladóval abban állapodtak meg: a jegyeket személyesen, egy Boráros téri gyorsétteremben adják át és fizetik ki, a nő a lányát küldi majd a jegyekkel.

Akár igazi is lehetne

A megbeszélt időpontban meg is érkeztek a felek. Az eladó állítólagos lánya bemutatta személyi igazolványát, lakcímkártyáját, a jegyet és a vásárlásról szóló számlát is. Még azt is felajánlotta, hogy a helyszínen írjanak egy adásvételi szerződést (természetesen a személyi és a lakcímkártya adataival kitöltve). A vevők ettől eltekintettek, beérték azzal, hogy lefényképezték az eladó igazolványait.

A dokumentumokat ellenőrizték, a vételárat kifizették, a jegyeket átvették. Hamar kiderült: az egész  átverés volt – de nem elég hamar.

Minden bizonnyal lopott a személyi

Az eladó még adásvételi szerződést is akart írni

A jegy egészen úgy nézett ki, mint a hivatalos, ahogy a számla is valódinak tűnt, az eladó viselkedése sem keltett gyanút – igazolványokat mutatott, hagyta azokat lefotózni, adásvételi szerződést ajánlott. Egyedül az volt furcsa, hogy ha 4 eladó bérlete volt Ildikónak, miért kettőről szól a számla, épp annyiról, amennyire szükség van – bár erre azért simán lehet magyarázatot találni. A vevők lefotózták az igazolványokat, kifizették a bérleteket.

Az adásvétel után viszont kapcsolatot kerestek a szervezőkhöz, akik jelezték: a bérleten szereplő szám nem szerepel az adatbázisukban, egyszerűen nem létezik ilyen bérlet. Az Interticket ügyfélszolgálata pedig a számláról állapította meg: hamis, nincs ilyen sorszámú számla a rendszerükben.

Jól megtervezett átverés volt

Utólag összerakva a képet annyi történt, hogy nyomtattak egy, az eredetihez hasonló jegyet, ehhez összeállítottak egy eredetinek tűnő számlát. Egy lopott személyi igazolványt és a hozzátartozó lakcímkártyát is kerítettek, még arra is odafigyeltek, hogy a sztori szereplőinek (az anyának és lányának) neve nagyjából stimmeljen a papírokkal, és még a jegyeket átadó személy is hasonlított a személyin lévő fényképhez.

Innentől kezdve persze nem igazán van jelentősége a lefotózott igazolványoknak, ahogy az adásvételi szerződés sem érne egy fabatkát sem. Az egészet egy kamu Facebook-profillal még megtámogatták, innentől már csak az áldozatokat kellett levadászni.

Tele vannak csalókkal az ilyen csoportok

Az állítólagos Ildikó egyébként nem csak hirdet, hanem ha az alkalom úgy hozza, mások hirdetésére is válaszol – ha valaki jegyet vagy bérletet keres, jelentkezik is, hogy neki épp van fölösleges. Profilja elég semmitmondó, olyan, mint egy átlagos Facebook-profil. Kevés információ derül ki róla, de ez lehetne akár a biztonsági beállítások miatt is. Az már csak némi utánajárás és internetes keresgélés után derül ki, hogy a profilfotó is lopott – egy belsőépítész fényképét nyúlta le a csaló.

Amikor a csalásra fény derült, a vevők azonnal a rendőrséghez fordultak. Bejelentést tettek, a kihallgatáson elmondták a történetet az elejétől a végéig, vizsgálat indult – ez persze még nem akadályozza meg a csalót vagy csalókat abban, hogy tovább keresse áldozatait. A profil több csoportban is aktív cikkünk írása idején is. A rendőrség várja a további bejelentéseket hasonló esetekről.

Ilyen esetek pedig biztosan vannak még: néhány hasonló, gyanús Facebook-profilt megnéztünk a csoportban, és van köztük biztosan kamu jegy- és bérletárusító. (Egyikük egyébként egy olyan férfi képét használja profilfotóként, aki arról lett „híres” a nemzetközi sajtóban, hogy ellopott egy iPhone-t, a lopott telefonnal szelfiket csinált, ami automatikusan felkerült az eredeti tulajdonos felhő-tárhelyére – ez alapján nem volt nehéz bizonyítani a lopást.)

Hogyan lehet elkerülni, hogy becsapjanak?

Az biztos, hogy szinte nem lehetünk eléggé körültekintőek: természetesen sose utaljunk előre, személyesen vegyük át a jegyeket. Persze hiába a személyes találkozás, ha az eladó lopott papírokkal fedezi magát, eredetinek látszó számlát és jegyet mutat be, akár adásvételi szerződést is írhatunk – annak sem lesz értelme.

Neked gyanús lenne, hogy 27 helyett 18 százaléknak kellene lennie az áfának...?

Az aktuális esetnél két árulkodó jel lehetett: az egyik, hogy a számla áfatartalma 27 százalék, miközben a szabadtéri zenei fesztiválok jegyeit pár éve átsorolták a kedvezményes, 18 százalékos áfakörbe – persze ember legyen a talpán, aki ezt elsőre kiszúrja. A másik árulkodó jel a kamu Facebook-profil – ennek minősége azonban csak azon múlik, mennyi időt szán elkészítésére, pofozgatására a csaló; ezt sem feltétlenül tudjuk kiszúrni.

A mostani esetben a jegyértékesítőnél és a fesztivál szervezőinél történt érdeklődés leplezte le a hamis jegyet – ez is segíthet, ha sikerül hozzájutnunk ilyen információhoz. Mindenképp érdemes lefutni ezt a kört, kideríteni, hogy érvényes-e a megvételre kínált bérlet. Teljesen biztosak sajnos így sem lehetünk a dolgunkban: a csalók másik kedvelt trükkje, hogy valódi jegyeket másolnak le számlával együtt, és több embernek is eladják a másolatokat – így már csak a belépéskor derül ki, hogy valaki már korábban érvényesítette ugyanezt a belépőt.

Van egyébként már a jegyeknek, bérleteknek másodpiacot kínáló megbízható szolgáltatás is, ahol ellenőrzik a jegyek vonalkódját, mielőtt eladhatóvá válnak, és szűrik azt is, hogy nincs-e már ugyanezzel a vonalkóddal másik hirdetés is. Tökéletes biztonságot persze ez sem ad, de azért közelít…

Ha pedig megkárosítottak minket, mindenképpen forduljunk a rendőrséghez – ezt nem lehet eléggé hangsúlyozni. Nem csak a csalókat keríthetjük így az igazságszolgáltatás kezére, hanem sokat segíthetünk más károsultaknak és segíthetünk megelőzni, hogy mások is így járjanak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Nekiment a Temunak a legendás márka
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. április 18. 08:42
Régi gondja a legismertebb márkáknak, hogy a hamisítók olyan árukkal bombázzák a vásárlókat, amelyek nagyon hasonlítanak legendás termékeikre, és a végeláthatatlan pereskedés nem segít rajtuk.
Vásárló Példátlan lépésre szánta el magát a magyar Penny tulajdonosa: teljesen új boltot nyitott Berlinben
Buksza blog | 2024. április 17. 10:43
A vegán étkezés egyre inkább „divatba jön”, ha lehet így fogalmazni, amivel igyekeznek lépést tartani az élelmiszergyártók is. Eljött az ideje annak, hogy a kiskereskedők is csatasorba álljanak.
Vásárló Egyértelmű mondás jött a magyar Tesco sorsáról
Buksza blog | 2024. április 16. 07:29
Bár legutóbb a Sparral csapott össze a kormány, de a Tesco is az "örök" felvásárlási célpontok között szerepel. Úgy tűnik, marad ebben a státuszban.
Vásárló Környezetvédelem a társasjáték csomagolásoknál
Márkázott tartalom | 2024. április 11. 09:41
Egyre gyakoribb, hogy a társasjátékok esetében is mind inkább odafigyelnek a csomagolásra. Ezzel előtérbe került az a törekvés, hogy ez az iparág is egyre “zöldebb” legyen. Kérdés persze, hogy a játékok minőségére és sérülékenységére mindez nincs-e negatív hatással?
Vásárló Észrevette? Szép csendben tovább kúszik felfelé a családi nagybevásárlás ára
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2024. április 10. 05:44
Idén szinte minden hónapban drágább lett egy kicsit a nagybevásárlás, nincs ez másképp áprilisban sem - megint feljebb kúsztak az árak az előző hónaphoz képest. Tavaly ilyenkor viszont még drágábban vásárolhattunk, így a bázishatás továbbra is kitart: éves szinten árcsökkenésről számolhatunk be, és pár hónapig ez így is marad még. Míg azonban 2 évvel ezelőtt még a 30 ezer forintos kosárérték is brutálisan drágának tűnt, most a 35 ezer is realitás. Itt a Privátbankár legfrissebb Árkosár-felmérése.
Vásárló Vége lett a marakodásnak, visszatértek a kiebrudalt termékek a carrefouros polcokra
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:51
Róka fogta csuka, csuka fogta róka helyzetbe kerültek a kiskereskedők és a legismertebb élelmiszer- és italmárkák tulajdonosai azzal, hogy a felek médiapartnerekké is váltak.
Vásárló Új frontot nyitott a Temu
Buksza blog | 2024. április 8. 11:51
A Temu csak másfél éve jelent meg a Kínán kívüli online piacon, ám máris csavar egyet azon a stratégián, hogy nagyon alacsony áraival elszívja a vevőket versenytársaitól.
Vásárló Megbukott a kísérlet a boltok pénztárainál
Buksza blog | 2024. április 8. 08:55
Az áruházláncok folyamatosan keresik a módját annak, hogy összekapcsolják a várlást és a mobilfizetési lehetőségeket, ám úgy tűnik göröngyös útra léptek kísérleteikkel.
Vásárló Hogyan befolyásolja a máj egészsége az epe működését?
Márkázott tartalom | 2024. április 5. 19:01
Az emberi test egy meglehetősen komplex felépítésű rendszer, melynek a működését még máig sem sikerült a tudósoknak teljes egészében megfejtenie. Az azonban már világos, hogy szinte minden mindennel összefügg, és ha egy szerv működése rendellenessé válik, az akár a teljes szervezetre, fizikai és mentális állapota is kihathat.
Vásárló Mit jelent valójában a szeretet, és hogyan függ össze az önzetlenséggel?
Márkázott tartalom | 2024. április 5. 10:17
Tetszik vagy sem, voltaképpen az egész életünk egy olyan út, amin folyamatosan fejlődünk, részben az eleve bennünk lévő vonásokból kiindulva, másrészt az életünk ránk gyakorolt hatásai által.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG