BUX
35 875.71
-1.28%
-465.00
OTP
10 370.00
-2.99%
-320.00
MOL
1 970.00
-0.86%
-17.00
RICHTER
6 810.00
+0.67%
+45.00
MTELEKOM
393.00
-1.87%
-7.00
 
2016. június 17. 16:15

Rászálltak a csalók a fesztiválszezonra: a jegyek és bérletek másodpiacán lopott igazolványokkal felszerelkezve hamis jegyekkel verik át azokat, akik nem a hivatalos jegypénztárakban szeretnének belépőhöz jutni. Olvasónk körültekintő volt, mégis futhat a pénze után –a rendőrségi bejelentés megvolt, mégis zavartalanul próbálkoznak tovább a csalók, újabb áldozatokra vadászva.

Mindig vannak érdeklődők

4 darab 5 napos bérlet eladó, darabonként 40 ezer forintért ma Budapesten – hirdeti egy olyan Facebook-csoportban egy felhasználó, ahol nyári fesztiválokra szóló jegyeket, bérleteket adnak-vesznek egymás közt a felhasználók a hivatalosnál kedvezőbb áron. Ha valaki már megvette a jegyét, de mégsem tud részt venni a rendezvényen, némi ráfizetéssel továbbadhatja – így nem veszíti el a teljes befizetett összeget; a vevő pedig kedvezményt tud elérni a hivatalos jegypénztárak akár több tízezer forintra rúgó áraihoz képest. Elméletben legalábbis így működne egy ilyen csoport.

Ildikó (nem így hívják, de a nyomozás érdekeire való tekintettel ne leplezzük le) profilja alapján több ilyen csoportnak is tagja, van, ahol a Szigetre kínál napijegyet, máshol a Balaton Soundra adna el bérletet. A Privátbankár.hu egyik olvasója a Soundra szóló ötnapos bérlet miatt vette fel a kapcsolatot Ildikóval, az akkor hivatalosan 58 990 forintért árult belépő 40 ezer forintért tényleg jó vételnek tűnt. Az eladó elmondta: pont a Sound idején utaznak el nyaralni, ezért kell eladniuk a jegyet; az ajánlat pedig azért csak aznapra szól, mert vidékiek, és másnap már nem lesznek a fővárosban.

Olvasónk két bérletet szeretett volna megvenni a felkínált négyből. Természetesen igyekezett körültekintően eljárni, ennyi pénzt nem ad csak úgy ki az ember a kezéből egy vadidegennek. Az eladóval abban állapodtak meg: a jegyeket személyesen, egy Boráros téri gyorsétteremben adják át és fizetik ki, a nő a lányát küldi majd a jegyekkel.

Akár igazi is lehetne

A megbeszélt időpontban meg is érkeztek a felek. Az eladó állítólagos lánya bemutatta személyi igazolványát, lakcímkártyáját, a jegyet és a vásárlásról szóló számlát is. Még azt is felajánlotta, hogy a helyszínen írjanak egy adásvételi szerződést (természetesen a személyi és a lakcímkártya adataival kitöltve). A vevők ettől eltekintettek, beérték azzal, hogy lefényképezték az eladó igazolványait.

A dokumentumokat ellenőrizték, a vételárat kifizették, a jegyeket átvették. Hamar kiderült: az egész  átverés volt – de nem elég hamar.

Minden bizonnyal lopott a személyi

Az eladó még adásvételi szerződést is akart írni

A jegy egészen úgy nézett ki, mint a hivatalos, ahogy a számla is valódinak tűnt, az eladó viselkedése sem keltett gyanút – igazolványokat mutatott, hagyta azokat lefotózni, adásvételi szerződést ajánlott. Egyedül az volt furcsa, hogy ha 4 eladó bérlete volt Ildikónak, miért kettőről szól a számla, épp annyiról, amennyire szükség van – bár erre azért simán lehet magyarázatot találni. A vevők lefotózták az igazolványokat, kifizették a bérleteket.

Az adásvétel után viszont kapcsolatot kerestek a szervezőkhöz, akik jelezték: a bérleten szereplő szám nem szerepel az adatbázisukban, egyszerűen nem létezik ilyen bérlet. Az Interticket ügyfélszolgálata pedig a számláról állapította meg: hamis, nincs ilyen sorszámú számla a rendszerükben.

Jól megtervezett átverés volt

Utólag összerakva a képet annyi történt, hogy nyomtattak egy, az eredetihez hasonló jegyet, ehhez összeállítottak egy eredetinek tűnő számlát. Egy lopott személyi igazolványt és a hozzátartozó lakcímkártyát is kerítettek, még arra is odafigyeltek, hogy a sztori szereplőinek (az anyának és lányának) neve nagyjából stimmeljen a papírokkal, és még a jegyeket átadó személy is hasonlított a személyin lévő fényképhez.

Innentől kezdve persze nem igazán van jelentősége a lefotózott igazolványoknak, ahogy az adásvételi szerződés sem érne egy fabatkát sem. Az egészet egy kamu Facebook-profillal még megtámogatták, innentől már csak az áldozatokat kellett levadászni.

Tele vannak csalókkal az ilyen csoportok

Az állítólagos Ildikó egyébként nem csak hirdet, hanem ha az alkalom úgy hozza, mások hirdetésére is válaszol – ha valaki jegyet vagy bérletet keres, jelentkezik is, hogy neki épp van fölösleges. Profilja elég semmitmondó, olyan, mint egy átlagos Facebook-profil. Kevés információ derül ki róla, de ez lehetne akár a biztonsági beállítások miatt is. Az már csak némi utánajárás és internetes keresgélés után derül ki, hogy a profilfotó is lopott – egy belsőépítész fényképét nyúlta le a csaló.

Amikor a csalásra fény derült, a vevők azonnal a rendőrséghez fordultak. Bejelentést tettek, a kihallgatáson elmondták a történetet az elejétől a végéig, vizsgálat indult – ez persze még nem akadályozza meg a csalót vagy csalókat abban, hogy tovább keresse áldozatait. A profil több csoportban is aktív cikkünk írása idején is. A rendőrség várja a további bejelentéseket hasonló esetekről.

Ilyen esetek pedig biztosan vannak még: néhány hasonló, gyanús Facebook-profilt megnéztünk a csoportban, és van köztük biztosan kamu jegy- és bérletárusító. (Egyikük egyébként egy olyan férfi képét használja profilfotóként, aki arról lett „híres” a nemzetközi sajtóban, hogy ellopott egy iPhone-t, a lopott telefonnal szelfiket csinált, ami automatikusan felkerült az eredeti tulajdonos felhő-tárhelyére – ez alapján nem volt nehéz bizonyítani a lopást.)

Hogyan lehet elkerülni, hogy becsapjanak?

Az biztos, hogy szinte nem lehetünk eléggé körültekintőek: természetesen sose utaljunk előre, személyesen vegyük át a jegyeket. Persze hiába a személyes találkozás, ha az eladó lopott papírokkal fedezi magát, eredetinek látszó számlát és jegyet mutat be, akár adásvételi szerződést is írhatunk – annak sem lesz értelme.

Neked gyanús lenne, hogy 27 helyett 18 százaléknak kellene lennie az áfának...?

Az aktuális esetnél két árulkodó jel lehetett: az egyik, hogy a számla áfatartalma 27 százalék, miközben a szabadtéri zenei fesztiválok jegyeit pár éve átsorolták a kedvezményes, 18 százalékos áfakörbe – persze ember legyen a talpán, aki ezt elsőre kiszúrja. A másik árulkodó jel a kamu Facebook-profil – ennek minősége azonban csak azon múlik, mennyi időt szán elkészítésére, pofozgatására a csaló; ezt sem feltétlenül tudjuk kiszúrni.

A mostani esetben a jegyértékesítőnél és a fesztivál szervezőinél történt érdeklődés leplezte le a hamis jegyet – ez is segíthet, ha sikerül hozzájutnunk ilyen információhoz. Mindenképp érdemes lefutni ezt a kört, kideríteni, hogy érvényes-e a megvételre kínált bérlet. Teljesen biztosak sajnos így sem lehetünk a dolgunkban: a csalók másik kedvelt trükkje, hogy valódi jegyeket másolnak le számlával együtt, és több embernek is eladják a másolatokat – így már csak a belépéskor derül ki, hogy valaki már korábban érvényesítette ugyanezt a belépőt.

Van egyébként már a jegyeknek, bérleteknek másodpiacot kínáló megbízható szolgáltatás is, ahol ellenőrzik a jegyek vonalkódját, mielőtt eladhatóvá válnak, és szűrik azt is, hogy nincs-e már ugyanezzel a vonalkóddal másik hirdetés is. Tökéletes biztonságot persze ez sem ad, de azért közelít…

Ha pedig megkárosítottak minket, mindenképpen forduljunk a rendőrséghez – ezt nem lehet eléggé hangsúlyozni. Nem csak a csalókat keríthetjük így az igazságszolgáltatás kezére, hanem sokat segíthetünk más károsultaknak és segíthetünk megelőzni, hogy mások is így járjanak.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Vásárló A budapesti plázázók fele már vissza is tért természetes élőhelyére
MTI | 2020. május 22. 07:58
Néhány hét, és visszatér a másik felük is.
Vásárló Műanyagok betiltása: megmagyarázták, miért vonta vissza a kormány a törvényjavaslatot
Valkai Nikoletta | 2020. május 20. 15:36
A szaktárca szerint a munka folytatódik az egyszer használatos műanyagok 2021-ben megkezdődő kivezetéséhez. 
Vásárló Jönnek a támogatások - mekkora összegre pályázhat, aki elektromos autót venne?
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 20. 13:36
Ötmilliárd forintos keretösszegű pályázat indul szerdán a tisztán elektromos autók és segédmotoros kerékpárok beszerzésének támogatására - jelentette be Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára.
Vásárló Közterületeket kaphatnak a budapesti vendéglátósok
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 19. 20:31
A fővárosi önkormányzat így segítené a vendéglátás újraindítását. 
Vásárló Váratlanul visszavonta a kormány a műanyagok betiltásáról szóló javaslatot
Privátbankár.hu | 2020. május 19. 19:48
Múlt héten nyújtották be a tervezetet az egyszer használatos műanyagok jövő évi betiltásáról, ezt most egyszer csak visszavonták. Még dolgoznak rajta. 
Vásárló Szájmaszkkal fedett citylight posztereken hirdetik a magyar árut
Márkázott tartalom | 2020. május 19. 15:55
Izgalmas, a járványhelyzetre közvetlenül reagáló plakátkampánnyal jelentkezik Budapest közterein a „Vedd a hazait! Védd a hazait!” mozgalmat elindító Magyar Termék Nonprofit Kft. Szájmaszkkal ellátott citylight posztereken hirdeti most a kezdeményezést a plakátkampányban résztvevő húsz magyar cég részvételével.
Vásárló Drágul a postai csomagküldés
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 15. 12:28
A Magyar Posta  június elsejétől átlagosan 6,1 százalékkal emeli a belföldi és a nemzetközi csomagfeladás díjszabását a költségek növekedése és a nemzetközi szállítási díjak drasztikus emelkedése miatt - közölte a társaság.  
Vásárló Elszálló árak, kígyózó sorok: ilyen lehet a repülés a koronavírus után
Privátbankár.hu | 2020. május 14. 20:01
A légiközlekedés már a pandémia előtt is macerás, kényelmetlen és drága folyamat volt, és ennél a jövőben valószínűleg csak macerásabb, kényelmetlenebb és drágább lesz.
Vásárló Karácsony Gergely bejelentette: hétvégén a gyalogosoké a pesti alsó rakpart
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 14. 15:38
A hétvégén lezárják a gépjárműforgalom elől a pesti alsó rakpartot és átadják a gyalogosoknak, kerékpárosoknak a városvezetés újranyitási politikájának részeként, bővítve a kikapcsolódásra használható közterületeket - jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester.
Vásárló Jövőre tényleg vége az egyszer használatos műanyagoknak Magyarországon
Valkai Nikoletta | 2020. május 13. 13:03
Egy éve tudni lehet, hogy 2021-től idehaza is be kell tiltani egyes egyszer használatos műanyagok forgalmazását. Minderről végre egy kormányrendelet és egy törvényjavaslat is napvilágot látott. 
hírlevél