Hirdetés
Hirdetés

El akarod adni a lakásod? Nem mindegy, mikor vágsz bele!

2017. augusztus 11., 12:34

Hiába vannak most elszállva az árak, egy jó ingatlannak mindig, minden körülmények között lehet gazdát találni. Az azonban nagyon nem mindegy, hogy mennyi idő alatt, és persze, hogy mennyiért. Vannak apró trükkök, amik segítségével – és persze némi odafigyeléssel – a maximumot hozhatjuk ki a lakás eladásából. Ha megtehetjük, hogy várunk a szerződéskötéssel, akkor inkább halasszuk ezekre az időszakokra a kulcs átadását.

MTI Fotó: Marjai János
MTI Fotó: Marjai János

Garzonod van? Akkor a nyár közepe a te időd

A nyár egészében egy általános, szezonális visszaesést jelent a lakáspiacon, amit az évszak második felében az egyetemisták albérlet- és lakáskeresése mozgat meg. Hagyományosan július végén hirdetik ki a felvételi ponthatárokat, ezután indul el a dömping a piacon, hisz a diákok már ekkor megkezdik a keresést, ezt közölte az OTP Ingatlanpont a Privátbankár.hu-val.

Idén mintegy 106 ezer diák adta be a jelentkezését, így a nyár utolsó hónapjában várhatóan több tízezer fiatal néz majd lakás után. Sokan közösen költöznek albérletbe, azonban a felsőoktatási intézmények közelében elhelyezkedő egyszemélyes garzonlakások is nagy népszerűségnek örvendenek. Ha tehát ilyen lakástól szeretnénk megválni, érdemes megvárni a fiatalokat.

Hirdetés

Több szoba, nagyobb lakás? Ősznél hamarabb nem érdemes

Az iskolakezdési idő azonban nem csak az egyetemistákat mozgatja meg, hiszen ebben az időszakban több tízezer gyerek kezdi meg az általános vagy középiskolát is. A gyerekek sokszor egészen távolra kerülnek az addigi lakhelyüktől, így a szülők gyakran úgy döntenek, hogy a sokéves utazgatás helyett inkább egyszer költöznek közelebb az iskolához. A lakáskeresés általában már korábban elindul, de a költözés gyakran őszre marad.

Így tehát azoknak, akiknek egy vagy akár több iskola közelében van eladó lakásuk vagy házuk, érdemes ezt is figyelembe venniük. Egy másik, sokkal praktikusabb szempontra is rámutat az OTP Ingatlanpont, amiért érdemes kivárni az őszt: a nyaralásra való készülődés és a vakáció miatt több hét is kieshet az aktív lakáskeresésből, ősszel az emberek jobban ráérnek, így több lakást is meg tudnak nézni.

Télire türelem, tavasszal nyaralók a porondon

A tél holtszezon a lakáspiacon. Igaz, teljesen sosem áll le az adásvétel, ám mivel a hidegben senkinek sincs kedve költözni és dobozokat cipelni, így ilyenkor általánosan alacsony a lakásvásárlási kedv. Ráadásul a tél különösen dúskál az ünnepekben, így amellett, hogy ilyenkor másra fókuszálnak az emberek, a készülődés miatt idejük és kedvük sincs végigjárni a lehetséges lakásokat.

Tavasszal azonban, a jó idő beköszöntével jelentősen megnövekedik az ingatlanok iránti kereslet. Ebben az évszakban kezdődik el igazán a nyaralók szezonja is, a vevők ilyenkor kezdik el komolyabban a keresést, az érdeklődés május végén a legmagasabb. Az utolsó tavaszi hónapokban akár 80 százalékkal több nyaralásra alkalmas ingatlant adhatnak el az év többi részével összevetve. Az elmúlt években növekvő igény mutatkozik az új üdülőépületekre is; tavaly az átadott üdülőegységek száma több mint 30 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbiakét, és a kiadott engedélyek száma is nőtt.

Amit szinte lehetetlen elsózni: a luxus

Aki luxusingatlant szeretne eladni, annak jó hír, hogy nem kell kivárnia semmilyen időszakot, a rossz hír, hogy minden időszakban nehezebben rúgnak labdába, mint az olcsóbb, hétköznapi embereknek szóló ingatlant kínálók. Luxusingatlanra ugyanis magának a tulajnak is keresnie kell vevőt, nem csak a potenciális vásárlónak ingatlant.

Egy szó, mint száz: ha szem előtt tartjuk az alábbi ábrát, úgy mindig biztosan tudhatjuk, hogy a nagy ingatlanpiaci tapasztalatok alapján mikor érdemes a leginkább belevágni az eladásba az egyes ingatlantípusok esetében:

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Félsz lakáshitelt felvenni? Itt van, hogyan csökkentsd a hiteltartozást

Félsz lakáshitelt felvenni? Itt van, hogyan csökkentsd a hiteltartozást

A lakáspiacot az újlakás építésre vonatkozó kedvezményes áfa, és az alacsony hitelkamat környezet is fűti. A kedvező kamatok révén a vevők 25 százaléka, az új építésű projekteknél pedig közel 40 százalék vásárol hitelből lakást. Ugyanakkor egy esetleges globális kamatemelés a hazai kamatkörnyezetre is hatással lenne.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?