Hirdetés

Itt a szomorú valóság: A névérték 35 százalékát érik az E-Star-kötvények

Eidenpenz József, 2012. október 17., 14:18

Az E-Star ma bejelentette, hogy a névérték 35 százalékán adott visszavásárlási megbízást nemsokára lejáró kötvényeire. Ez a megfogalmazás szerint maximumár, és az sem világos, hogy az összes papír visszavásárlására van-e pénz. A cég 2,5 milliárd forinthoz jut, ennek nagy része azonban hiteltörlesztésre megy, nagyon közel áll a társaság a csődhöz.

Szerdán az E-Star két fontos dolgot is bejelentett, ám a részvények és kötvények forgalmának felfüggesztését ezek nyomán sem oldották fel. Egyrészt azt, hogy a nyilvánosan forgó kötvényeire (2012/A, 2015/A, 2016/C, és RFV 2014/A) a névérték alatti árakon ajánlatot fog tenni. A most lejáró 2012/A-ra maximum a névérték 35 százalékán tett vételi ajánlatot ad az Equiloron keresztül, tőzsdén kívüli piacon. A többi kötvénynél vásárlás a tőzsde rendszerében aukciós eljárással történik majd valamikor, de a részletek, így a pontos ár és időpont is kétséges még.

Csak amíg a pénzkészlet tart

Hirdetés

A közlemény tartalmazza azt is, hogy a vásárlás „a rendelkezésre álló pénzügyi források erejéig” tart, azaz a pénz nem korlátlan. Ebből elvileg logikusan következhetne, hogy a kialakuló ár alacsonyabb lehet az említett 35 százaléknál is, de nem egyértelmű a megfogalmazás. (A Portfolio.hu úgy tudja, hogy a cégvezetés 70 százalékos engedményt szeretne a névértékből, intézményi befektetők 50-60 százalékba már belemennének.) Bejelentették azt is, hogy a finanszírozóval folytatott tárgyalások, amelyekről október 15-én számoltak be, nem vezettek eredményre.

Júniusi tőzsdeévforduló nosztalgiakereskedéssel. Még 1700 felett volt az E-Star részvénye...
Júniusi tőzsdeévforduló nosztalgiakereskedéssel. Még 1700 felett volt az E-Star részvénye...

A másik közlemény arról szól, hogy a cég újabb projekteket számol fel. Az E-Star Esco Kft. és a Magyar Állam között megállapodás jött létre a Fejér megyei és Veszprém megyei projektek megszüntetéséről. Az E-Star Esco Kft., a Magyar Állam és a közös tulajdonban álló társaságok között megszűnnek a szolgáltatási és egyéb szerződések.

A bank viszi a pénz nagy részét

Az E-Star által biztosított engedményt követően a Magyar Állam nyolc napos fizetési határidővel megfizeti az E-Star Esco Kft. részére a Fejér megyei bruttó 1,924milliárdos és a Veszprém megyei bruttó 615,7milliós projektekkel kapcsolatos tartozását. Az Esco névértéken megvásárolja a Magyar Állam közös tulajdonban álló társaságokban meglévő üzletrészét.

A projektek azonban itt is banki finanszírozással készültek, így a megállapodások nyomán a cégcsoportnak befolyó pénzösszeg jelentős része a projekteket finanszírozó pénzintézet, a Raiffeisen Bank hitelkövetelését csökkenti – tették hozzá. (A biztosítékokkal fedezett bankhitelek egyébként a végelszámolásoknál is megelőzik a kötvényesek és a részvényesek kifizetését.)

Az a reményük, hogy sokan adják olcsón a papírjukat

Nagyon szorít már az idő a 2012/A kötvények október 24-i lejártáig, hiszen az eddig bejelentett tranzakciók alapján úgy tűnik, a kötvények teljes árú visszafizetésére semmiképp sem elég a társaság pénze. Ezért könnyen lehetséges, hogy a cég csődöt jelent, vagy csak úgy tudja ezt elkerülni, ha a 2012/A kötvényesek nagy része eladja olcsón a papírját a társaságnak, így jócskán le tudják szorítani a kötvények után járó kifizetést.

Kérdés az is, hogy ha valaki nem adja el a papírját, de a társaság mégis megszűnik, akkor mekkora összegre számíthat a tulajdonos a végelszámolásnál, és mikor. Sok hasonló eljárás a múltban csak 5-10 év alatt zárult le, és a kötvényesek számára nem mindig megnyugtatóan. Igazi nagy dilemmának látszik: ha kevesen adják el a kötvényüket olcsón, akkor a cég megszűnhet, a kötvényesek évekig várhatnak, és lehet, hogy akkor sem kapnak többet. Ha nagyon sokan adják el a papírjukat, akkor mindeki alacsony összeget kap, de legalább azonnal, és a cég esetleg megmenekül.

Ha most a társaság időt tudna nyerni, akkor hosszabb távon feltehetőleg megmarad, hiszen saját vagyona pozitív, és komoly követelései vannak nem fizető ügyfeleivel szemben, amelyeket peres úton érvényesíthet.

Benne van a politika az üzletben?

A társaság megrendült helyzetében sokan messzire, a politikába nyúló szálakat vélnek felfedezni. Ezek szerint nem lehet véletlen, hogy a kormányzattal enyhén szólva is jó kapcsolatokat ápoló Közgép tulajdonában levő E-OS Kft. az E-Star egyik legnagyobb konkurense. A kifizetéseket felfüggesztő önkormányzatok pedig szintén a kormányzó párt politikusainak vezetése alatt állnak.

„A piacon vannak olyan vélemények, amelyek szerint az E-Star magyar önkormányzatokkal szemben támadt vitái nem függetlenek az E-OS térnyerésétől, vagyis hogy az E-OS készül is az E-Star átvételére... valószínűsíthető, hogy politikai kapcsolatai miatt az E-OS számára bizonyára nem jelentene problémát az E-Star önkormányzati követeléseinek behajtása” – írta még szeptemberben a Netfolio.hu. Mások rámutatnak arra is, hogy az E-Star megrendülését nemcsak a hazai önkormányzatok alacsony fizetési hajlandósága okozza, hanem az erőltetett lengyelországi terjeszkedés is.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Megint az EU asztalára került a házi pálinka, de nem biztos, hogy lesz okunk örömre

Megint az EU asztalára került a házi pálinka, de nem biztos, hogy lesz okunk örömre

A házi pálinkafőzés annak ellenére virágkorát éri Magyarországon, hogy a kormánynak az Európai Bíróság 2014-es ítéletének folyományaként fel kellett adnia a jövedékiadó-mentességet. Egy négy évvel később előterjesztett európai bizottsági javaslat újra felcsillantotta a szeszfőzők előtt a reményt, ám ezúttal a tagállamok szintjén blokkolják hosszabb ideje a dossziét.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • március 4
  KSH: Külkereskedelmi mérleg
  március 5
  KSH: Kiskereskedelmi forgalom
  Szolgáltatóipari BMI
  Szolgáltatóipari BMI
  GDP
  Kiskereskedelmi forgalom
  ISM szolgáltatóipari index
  március 6
  Bézs könyv
  március 7
  KSH: Ipari termelés
  Deutsche Post (2018 Q4)
  GDP
  EKB kamatdöntés
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  március 8
  KSH: Fogyasztói árindex
  Államháztartási egyenleg
  Munkanélküliségi ráta

Szavazás

Mennyi lesz a nyugdíjkorhatár 20 év múlva?