4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Ami egy ember életében szép kor, egy országéban még az ifjúság: 70 éve alakult meg Izrael. Születésének körülményei zűrösek voltak, ráadásul sokan, köztük a nagyhatalmak, kételkedtek, hogy életben marad-e az ország, vagy lerohanják az épp függetlenedő arab szomszédok. Végül megmaradt, benépesült, és még jól is élnek.

Előzmények

A történelmi előzmények ismertek: a zsidó nép nagyjából a mai Izrael területén élt 2000 évvel ezelőtt, majd jött a római uralom. Ezt nehezen viselték, többször felkeltek ellene, ám a gigász ellen akkor még nem lehetett sikerrel harcolni, viszont a rebellis népet a sokadik felkelés után szétszórták a birodalom területén. A Római Birodalom eltűnt, lett helyette sok ország, a zsidóság szétszórtan élt bennük, de sokszor egyikből a másikba kellett menekülnie. A 19. század vége felé jutott eszébe néhány, főleg a cári Oroszországban élő embernek, hogy vissza kéne térni az őshazába.

Néhányan nekivágtak, és letelepedtek az akkor még a Török Birodalomhoz tartozó, viszonylag gyéren lakott és elhanyagolt területre. Őket többen követték Európa minden országából, összegyűltek néhány tízezren, még az ókori nyelvet is feltámasztották modernizált formában, ez lett a közös nyelv. Céljuk az államlapítás volt, de kezdetben erre nem sok esély látszott. Aztán váratlanul jött az első világháború, és minden megváltozott: a töröknek ki kellett üríteni a területet, helyette jöttek az britek, de nem hagyományos gyarmatosítóként (ezt Amerika akkor már nem engedte), hanem népszövetségi megbízatást, mandátumot kaptak a terület igazgatására, amely a Palesztina nevet kapta.

Államalapítás

A zsidó telepesek beáramlása felgyorsult, és megkezdődött az arabokkal való szembenállás. A britek nem nagyon tudták, mit kezdjenek a lőporos hordóvá alakult területtel, aztán jött a második világháború, amely újabb erőegyensúly változásokat hozott. A mandátumterületek megszűntek, Palesztina esetében felerősödött Izrael megalapításának igénye, és ezt a holokauszt után már sokan támogatták. Végül a döntést az ENSZ-ben szavazással hozták meg, miszerint létrejöhet egy arab és egy zsidó állam. Izrael létre is jött, az arab területek azonban az első arab-izraeli háború után Egyiptomhoz és Jordániához kerültek, azonban az 1967-es háborúban Izrael megszállta őket.

Az ENSZ-szavazás előtt egy nappal a CIA főnöke arra figyelmeztette Truman amerikai elnököt, hogy országának kell majd katonailag megvédeni az új államot, mert az két évnél tovább nem tart ki önerőből, lerohanják az arab szomszédok. Néhány hónappal később, mikor az államalapító David Ben-Gurion kikérte egyik fő hadvezérének véleményét, hogy meg tudják-e majd védeni az új államot, azt a választ kapta, hogy 50 százalék az esély erre.

Az ország ma

Ma már mindez a régmúlt: az új állam már 70 éves, a szomszédaival vívott háborúkon túljutott, sőt ma már atomhatalom, még ha nem is nyilvánosan. 1948-ban 650 ezer zsidó lakosa volt az új államnak, ma ez a szám bő tízszeres: 6,8 millió, az arab lakosság 2 millió körüli. A népességnövekedés gyors: a bevándorlás ugyan már egyre kisebb, de az OECD országok közül Izraelben a legmagasabb a születési ráta.

Kezdetben az állam fennmaradásáért vívott háborúkon túl más súlyos gondok is voltak: a beáramló népesség élelmezése és lakhatásának megoldása is nehézségekbe ütközött. Az első évtizedek nehézségei után aztán sikerült fellendíteni a gazdaságot, ma már egy viszonylag gazdag országról van szó: az egy főre jutó GDP nagyjából a franciával és a brittel egyezik meg (a magyarnak több mint a duplája), és az ország az elmúlt évtizedben a technológiai cégek és startup vállalkozások paradicsoma lett.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Az izraeli kormány jóváhagyta az al-Dzsazíra bezárását Izraelben
Privátbankár.hu | 2024. május 5. 15:53
Az izraeli kormány jóváhagyta a katari székhelyű al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió bezárását Izraelben, a csatorna jogászai válaszra készülnek.
Makro / Külgazdaság Litván startup tarol a használt ruhák piacán
Privátbankár.hu | 2024. május 5. 11:13
Meddig tart ki a lendülete?
Makro / Külgazdaság Jól átvernek minket a szupermarketekben, ha nem vagyunk résen!
Elek Lenke | 2024. május 3. 15:27
Ma már szinte minden áru előre van csomagolva, ami gondot okozhat a vevőknek. 
Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG