4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Megrendült az iráni politikai osztály hitelessége az általános választásokon, amely az 1979-es iráni forradalom óta a legalacsonyabb részvétel arányt hozta. Holott Izrael már azzal fenyegetőzik, hogy Szíriát „iráni Vietnámmá” teszi Teherán számára. Káncz Csaba jegyzete.
A legfőbb iráni vezető hivatala által közzétett képen Ali Hamenei ajatolláh, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője beszédet mond egy teheráni tanácskozáson 2020. február 23-án, két nappal az iráni parlamenti választások után. (MTI/EPA/A legfőbb iráni vezető hivatala)

Törökország, Afganisztán és Pakisztán tegnap bejelentették, hogy elővigyázatossági intézkedésként lezárják iráni határaikat, és betiltják az iráni repülőjáratok érkezését. A perzsa államban már 43 koronavírusos esetet jelentettek, amely eddig 8 ember halálával járt. A járványnak is szerepe volt abban, hogy a február 21-i általános választásokon való részvétel a 290 tagú parlamentbe botrányosan alacsonyra sikerült.

A kutya sem ment szavazni

Az 1979-es iszlám forradalom óta a legalacsonyabb lett a tegnap bejelentett 42 százalékos részvétel, és az ország vezetői kétségbeesetten hangsúlyozták, hogy Teherán ellenségei turbózták föl a koronavírus veszélyét, meggyőzve az embereket a távolmaradásról. Brutális esést láthattunk, hiszen a 2016-os általános választáson még 62 százalékos volt a részvétel. Márpedig a választási részvétel most különösen a politikai elit támogatottságának tesztje volt, miközben nő a belső elégedetlenség és feszült a katonai viszony az Egyesült Államokkal és Izraellel.

A végső eredmények a keményvonalasok előretörését mutatják, főként a Ali Hámenei legfőbb vezető lojalistái nyertek nagyot. Teheránban – ahol csak 25 százalékos volt a részvétel – Mohammed Qalibaf, a forradalmi gárda egykori parancsnoka által vezetett radikálisok 30 helyet nyertek.

De az alacsony részvétel messze nem csupán a koronavírusnak köszönhető. Az iráni politikai osztály hitelessége csúnyán beomlott a múlt novemberi országos sztrájkok alkalmával. Ezek a gazdasági nehézségek és a széleskörű korrupció elleni, teljesen legitim tüntetések voltak, ehhez képest véresen verte le őket a rezsim.

Mindennek tetejébe a keményvonalas Őrzők Tanácsa – amelynek jóvá kell hagynia a választások jelöltjeit - , mintegy 6850 mérsékelt és reformista jelölését akadályozta meg a 14 ezer jelölt közül.

Kemény izraeli és amerikai üzenetek

Az iráni politikai osztály hitelességének megrendülése érzékeny biztonságpolitikai helyzetben érkezett. Naftali Bennett új izraeli védelmi miniszter alig 10 napja figyelmeztette Teheránt szíriai műveleteivel kapcsolatban: „A megelőző műveletektől átmegyünk a támadó cselekményekbe – egyedül így tudjuk garantálni Irán kiseprűzését Szíriából”. Bennett hozzátette, hogy figyelmeztetik Teheránt, hogy Szíriát „iráni Vietnámmá” teszik.

Izrael egyben kinevezte azt a tábornokot, aki az újonnan felállítandó „Irán Parancsnokság” vezetője lesz. A Parancsnokság feladata lesz az esetleges katonai kampány megtervezése Irán ellen, egyben biztosítani az izraeli katonai hírszerzés előnyét Teheránnal szemben, és növelni a műholdas-, valamint kiberhírszerzési műveleteket.

Irán számára nem hozott enyhülést Mike Pompeo amerikai külügyminiszter szaúdi útjának üzenete sem. Az amerikai külügyminisztérium közleménye kiemeli, hogy az USA az utóbbi időszakban növelte katonai jelenlétét Szaúd-Arábiában. Pompeo egy erősen jelképértékű lépéssel meglátogatta a Szultán Herceg Légitámaszpontot Rijád mellett, amely „kiemeli az erős amerikai-szaúdi biztonsági kapcsolatokat és megerősíti Amerika elkötelezettségét, hogy kiálljon Szaúd-Arábia mellett az iráni veszedelmes lépések közepette”.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kihúz-e minket a csávából Nagy Márton új elképzelése?
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 11:29
A Klasszis Média Lapcsoport állandó szerzője, Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, egyetemi tanár, közgazdász a nemzetgazdasági miniszter által jegyzett versenyképességi stratégiát elemzi.
Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG