1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A brüsszeli EU-csúcson kidolgozott szabályozási alapelvek a jövőbeni pénzügyi válságokat kivédhetik, a jelenlegit azonban nem oldják meg - vélekedtek a csúcstalálkozó utáni kommentárjaikban londoni pénzügyi elemzők, akik végrehajtási kockázatokat is látnak.

Az egyik legnagyobb citybeli gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics közgazdászai szerint "a jó hír az", hogy a csúcson az uniós vezetők egyezségre jutottak egy olyan költségvetési csomag alapelveiről, amely keményebb költségvetési szabályokat, erőteljesebb költségvetési ellenőrzést és a szabályszegő országokkal szemben automatikus szankciókat tartalmaz. Papíron ezek az intézkedések csökkenthetik a jelenlegihez hasonló adósságválság jövőbeni kialakulásának kockázatát.

A Capital Economics londoni elemzői szerint azonban a csúcson arról az intézkedésről nem született döntés, amely a piacok reményei szerint a mostani válság megoldásának fő eszköze lenne, ez pedig az eurójegybank (EKB) kötvényvásárlásainak igen jelentős mértékű kiterjesztése.

A ház szerint Mario Draghi EKB-elnök maga táplálta az ehhez fűződő reményeket, amikor a minap kijelentette, hogy ha sikerül egyezségre jutni egy költségvetési intézkedéscsomagról, azt "egyéb elemek követhetik". Draghi azonban az EU-csúcs előtti napon közölte, hogy az általa korábban említett "egyéb elemek" nem az EKB kötvényvásárlásait jelentik, sőt még azt sem, hogy az euróövezeti jegybank esetleg a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) nyújtana hitelt.

A Capital Economics londoni közgazdászai szerint az EKB-elnök "vagy blöffölt" annak érdekében, hogy a csúcson a lehető legjobb eredmény szülessen, vagy idővel rákényszerül álláspontja megváltoztatására. A cég elemzői úgy vélekednek, hogy az EKB kötvényvásárlásaival kapcsolatos várakozások soha nem erősödtek volna fel ennyire, ha Draghi kommunikációja "nem ilyen ügyetlen".

A Capital Economics szerint azonban legalábbis egyelőre meglehetősen halványak annak az esélyei, hogy az EKB utolsó hitelezői - vagy kötvényvásárlói - mentsvárként az euróövezeti kormányok segítségére siet. Ebben a helyzetben a kormányokra hárul a rövid távú piaci feszültségek kezelése és a piaci stabilitás fenntartásának megkísérlése.

"Messze nem vagyunk meggyőződve azonban arról, hogy az (EU-csúcson elhatározott) intézkedések megfelelően helyettesíthetik az EKB elvileg korlátlan forrásait" - fogalmaztak kommentárjukban a Capital Economics londoni elemzői.

Az Eurasia Group nevű globális gazdasági-politikai kockázatelemző csoport szakértőinek pénteki londoni értékelése szerint az EU-csúcson elért kétségtelen előrelépés ellenére számos rizikó maradt, és ezek 2012 első felére koncentrálódnak. A ház elemzői a kockázatok közé sorolják, hogy mivel Nagy-Britannia megvétózta az uniós szintű megállapodást, a tagországok kénytelenek egy szokatlanabb módszerhez, a gazdaságpolitikáról szóló kormányközi egyezményhez folyamodni.

Az Eurasia szerint ebben az összefüggésben számos kérdés maradt nyitva, különösen az EU-bizottság szerepével, valamint azzal kapcsolatban, hogy miként lesz megoldva a gazdaságpolitikai ellenőrzés, tekintettel arra, hogy a bizottság nem lehet részese olyan megállapodásnak, amelyet nem írt alá mind a 27 tagállam.

A ház szerint mindemellett a csúcson elfogadott költségvetés-kormányzási lépések bizonyos mértékig "már létező (intézkedések) átcsomagolását" jelentik. Ezért továbbra is bizonytalan, hogy e lépésekkel sikerül-e hatékonyabbá tenni az euróövezet irányítását, márpedig ettől függ, hogy visszatér-e a piaci bizalom a valutaunió iránt.

Tekintettel az új szabálytervezetek tartalmi és működési bonyolultságára, "távolról sem egyértelmű", hogy ezek a szabályok alkalmasnak bizonyulnak a piacok meggyőzésére - fogalmaztak pénteki helyzetértékelésükben az Eurasia Group londoni elemzői.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Mennyibe kerül a nudli? A magyarok jövőjét is megmutathatja az elöregedő japánok szerencsétlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 10:33
Csiki-csuki helyzetbe kerültek a japánok a jen gyengülése miatt. Ez növeli az inflációt, ezért kevesebbet költenek az emberek, miközben gazdaságuk enélkül is a nulla növekedéssel bajlódik.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hír, felpörgött a német külkereskedelem
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 09:59
Márciusban az export és az import várakozáson felüli növekedése mellett emelkedett ugyan, de a várakozásoktól elmaradt a német külkereskedelemi többlet a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis keddi jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Tanárfizetések: egy magyar vagy cseh pedagógus kap többet?
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 09:43
A visegrádi országcsoporthoz tartozó többi három ország közül Csehországban és Szlovákiában sokkal jobban keresnek a tanárok, mint magyarországi kollégáik, és a kormány nem kezeli le őket.
Makro / Külgazdaság A magyar élelmiszerboltok vitték a prímet
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 08:30
Főként az élelmiszer-kiskereskedelem bővülése húzta a márciusi növekedést. 
Makro / Külgazdaság Kiakadtak és befejezték a munkát az olasz közmédia dolgozói
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 08:22
Sztrájkba kezdek az olasz közmédia újságírói, mert úgy érzik, hogy a regnáló kormány azon ügyködik, hogy a saját szócsövévé tegye munkahelyüket, ami nem fér bele szakmai önbecsülésükbe.
Makro / Külgazdaság Ráhoznák a frászt Putyinra Trump emberei?
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 07:22
Doland Trump novemberi választási győzelme esetén a regnáló Biden-adminisztrációnál is keményebben lépne fel Oroszországgal szemben egy elemző szerint.
Makro / Külgazdaság Kínai gyarmat lesz Magyarország?
Vég Márton | 2024. május 6. 15:11
Nincsenek beruházások, elfogyott a pénz az önkormányzatoknál, így a polgármesterek nem tudnak mivel kampányolni, mégis nagy csata várható a választásokon. Minek jön ide a kínai elnök? Ezekről a témákról beszélt újságírónk, Vég Márton a Trend FM hétfő reggeli műsorában.
Makro / Külgazdaság Megint minden olcsóbb lehet az euróövezetben
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 12:47
Tovább csökkennek a termelői árak, elsősorban az energiaárak miatt.
Makro / Külgazdaság Nagy gondban az Audi, 74 százalékkal esett a cég eredménye
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 10:47
A háttérben beszállítói probléma sejlik fel.
Makro / Külgazdaság Valami félrement márciusban a magyar külkereskedelemben
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 08:31
15, illetve 20 százalékos a visszaesés az egy évvel korábbihoz képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG