Advertisement
Hirdetés
Hirdetés

A német szál: Orbán Viktor különös liberális kapcsolata

Wéber Balázs, 2019. január 28., 13:15

Miközben a magyar miniszterelnök meg akarja védeni Európát a liberális politikusoktól, addig maga is segítséget kapott egy német liberális vezetőtől. A Spiegel szerint Nicola Beer és férje lobbizott a magyar kormány érdekében, a Sargentini-jelentésről tartott EP-szavazás előtt például megpróbált nyomást gyakorolni egyes képviselőkre. A hétvégén pártja csúcsjelöltjévé választott politikus szerint nem Orbán Viktorral szimpatizál, hanem Magyarországgal.

 Nicola Beer, general secretary of the German Free Democrats (FDP) party, attends the FDP Europe Congress, where the party's candidate for the European Parliament is chosen, in Berlin, Germany, 27 January 2019. The next elections to the European Parliament will be held in May. EPA/ADAM BERRY
Beer a hétvégi kongresszuson. EPA/ADAM BERRY

Nicola Beert választotta csúcsjelöltjévé a német liberális párt (FDP) a hétvégi kongresszusán. A párt általános főtitkárát a delegáltak 86 százaléka támogatta, így ő vezeti majd a listát a tavaszi európai parlamenti választásokon.

Különös kapcsolat

Ez magyar szempontból azért különösen érdekes, mert Nicola Beert a közelmúltban hírbe hozták a magyar kormánnyal. A német Spiegel január 18-án közölt tényfeltáró riportjában azt állította, hogy a liberális politikust „különös kapcsolat” fűzi Orbán Viktorhoz, és „sok megértést” mutat iránta.

Hirdetés

A baloldali lap példaként hozza fel, hogy Beer megpróbálta befolyásolni egyik párttársa, Nadja Hirsch és két másik FDP-képviselő döntését a Sargentini-jelentésről tartott EP-szavazáson tavaly szeptemberben. (Az EP végül megszavazta a magyar demokrácia állapotát kritizáló jelentést.)

A főtitkár - Hirsch elmondása szerint - azt tanácsolta neki: gondolja át még egyszer, hogy ő és kollégái igennel szavaznak-e. Úgy véli ugyanis, hogy Németországban sok hamis információ lát napvilágot a magyarországi helyzetről. Beer viszont máshogy írta le a találkozásukat: szerinte csak annyi történt, hogy egy magyar diplomatát ajánlott neki beszélgetőpartnernek.

A Spiegel arról is ír, hogy a főtitkár megakadályozott egy Orbán-ellenes tüntetést a párt berlini székháza előtt.

Barátság és lobbi

A lap szerint Beer barátságban áll Orbán Viktor egykori miniszterével, Balog Zoltánnal. (Balog 2012 és 2018 között vezette az Emberi Erőforrások Minisztériumát.) Férjén, Jürgen Illingen keresztül ismerte meg Balogot, aki múlt ősszel esküvőjükön is jelen volt tanúként.

Megjegyzik azt is, hogy Illinget, aki évtizedek óta képvisel német cégeket Magyarországon, 2017 áprilisában személyesen tüntette ki a miniszterelnök a Magyar Érdemrend középkeresztjével a budapesti Németajkú Református Egyházközség templomának felújítási munkálataiban vállalt aktív szerepéért és támogatásáért.

Forrás: Spiegel printscreen
A Spiegel címlapsztorija - Nicola Beer és férje Budapesten. (Printscreen)

A Spiegel szerint Illing gyakorlatilag lobbitevékenységet folytatott az Orbán-kormány érdekében. Balog Zoltánt például beszélgetőpartnerként ajánlotta liberális politikusoknak, a Sargentini-jelentésről tartott szavazás előtt pedig levelet írt Wolf Klinz liberális EP-képviselőnek, amelyben a jelentés egyes részeit „teljesen érthetetlennek” nevezte.

A német lap szerint Balog Zoltánt Beer is megvédte, a CEU-val fennálló konfliktust pedig háttérbeszélgetéseken bagatellizálta.

Beer: nem Orbánnal szimpatizálok

A liberális párt főtitkára hamisnak tartja a lap vádjait, amelyekre a párt hétvégi kongresszusán tartott beszédében is részletesen kitért.

„Egyáltalán nem szimpatizálok Orbán úrral, és egyáltalán nem szimpatizálok az illiberális demokrácia eszméivel. Ennek épp az ellenkezője az igaz. Semmiféle kötődésem vagy kapcsolatom nincs a pártjával. Akik régebb óta ismernek, tudják, hogy személyes kötődéseim, kapcsolataim vannak Magyarországon. Szimpatizálok az országgal és a magyarországi emberekkel, akiket az elmúlt húsz évben megismertem.”

Beer beszélt arról is, hogy liberális Európát és nyílt társadalmakat szeretne. A delegáltakat végül sikerült meggyőznie, hiszen egyértelmű többséggel választották meg csúcsjelöltnek.

A barikád két oldalán

Az Orbán-kormány és a német csúcsjelölt többszintű kapcsolata azért is érdekes, mert a két fél az EP-választáson a barikád két oldalán áll.

Míg a liberális FDP a konzervatív és (szélső)jobboldal ellenpólusa kíván lenni, és ennek érdekében összefogna Emmanuel Macron francia elnökkel, addig Orbán Viktor és szövetségesei épp tőlük, a „bevándorláspárti”, liberális erőktől akarják megvédeni Európát – legalábbis a kampányüzenetük szerint.

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Napon belüli BUX-rekord, kiskereskedelmi armageddon

Napon belüli BUX-rekord, kiskereskedelmi armageddon

A BUX a nap elején, közepén soha nem látott szinten mozgott, de az amerikai nyitás után visszaesett. Az MNB kamatdöntése nyomán viszont erősödött a forint, majdnem két forinttal lett olcsóbb az euró. Az USA-ban a hagyományos kiskereskedelmi cégek nagy pofonokat kaptak, volt, amelyik majdnem 19 százalékkal esett.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?