Hirdetés
Hirdetés

Ahogy fogy a levegő Trump körül, úgy lesz egyre agresszívabb

2019. október 04., 16:30
Cimkék
eljárás
, Kína
, Trump
, ukrán

Donald Trump Ukrajna után immár Kínát is felhívta: indísanak nyomozást Joe Biden, a volt amerikai alelnök, demokratapárti elnökjelölt és annak fia ellen.

Donald Trump amerikai elnök a washingtoni Fehér Ház rózsakertjében 2017. június 1-jén bejelenti, hogy kilépteti az Egyesült Államokat a 2015 végén Párizsban aláírt nemzetközi klímavédelmi egyezményből.  Forrás: MTI/AP/Pablo Martinez Monsivais
Forrás: MTI/AP/Pablo Martinez Monsivais

Az elnök legújabb lépése nem csak a demokratáknál és szavazóiknál keltett óriási felháborodást. Annál is inkább, mert az ukrán ügyben tartott első kongresszusi meghallgatások igazolták, hogy Trump valóban nyomatékosan szorgalmazta Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknél: indítsanak vizsgálatot Biden fiának korábbi szerepéről egy ukrán gázcégnél, és arról, hogy Hunter Biden állítólag befektetési alapot hozott létre 2013-ban Ukrajnában, amikor alelnök apját oda elkísérte.

A The New York Times jelentése szerint Trump két vezető diplomatája: Gordon Sondland, EU-s nagykövet és Kurt Volker, az elnök nemrég lemondott ukrajnai különmegbízottja, valamint Rudolph Giuliani, Trump személyes ügyvédje fogalmazott nyilatkozatot Zelenszkijnek, amelyben az kötelezi magát, vizsgálatot indít a Biden-ügyben. A nyilvános nyilatkozatot az ukrán elnök ugyan nem fogadta el, de a csütörtöki kongresszusi meghallgatások alátámasztották a Trump elleni gyanút. A dokumentumokból kiderült: megbízottai közölték Zelenszkijjel: akkor fogadják a Fehér Házban, ha elkötelezi magát a vizsgálat mellett. Az tett is erre ígretet. Az ukrán főügyész a héten bejelentette, hogy fokozzák a korrupciós ügyek felderítését , köztük annak a vállalatnak az esetében is,amelynek Hunter Biden egy ideig igazgatósági tagja volt.

Hirdetés

Már Kínát is belekeverte az ügybe

Trump most ráadásul azt állította: Kína 1,5 milliárd dollárt áldozott Hunter Bidennél arra, hogy befolyásolhassák apját és kínai cégek kedvező üzleteket köthessenek Amerikában. „Ezért használhatta ki Kína annyi éven át az Egyesült Államokat -. ezt pedig lefizetésnek hívják”, fogalmazott az elnök a sajtó előtt. A The New York Times emlékeztetett, hogy bár Hunter Biden foglalkozott kínai beruházásokkal, nincs bizonyíték,hogy abból jövedelme származott volna. Ugyanakkor ismert, hogy Trump családja, főként lánya és veje, az elnök megválasztása óta szélesítették ki üzleti kapcsolataikat Kínával és kérték ehhez az elnök támogatását is. Miután az Ukrajnának szánt fegyverszállításokat Trump és Zelenszkij legutóbbi telefonbeszélgetés előtt felfüggesztették, az merikai kormány most jóváhagyta 150 páncélos-elhárító rendszer szállítását.

Trump egyébként megígérte kínai államfőnek, hogy nem beszél majd a hongkongi, a pekingi vezetés elleni tüntetésekről, ha a kínaiak rendezik Amerikával kereskedelmi viszályukat, értesült a CNN.

Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház demokratapárti elnöke kijelentette: Trump ismét megmutatatta, hogy személyes érdekei fontosabbak, mint a választások tisztaságának megóvása.” Az elnök azzal válaszolt: „korlátlan joga, sőt, kötelessége elrendelni a nyomozást korrupciós ügyekben” (…)  beleértve, hogy más országokat segítségül hív.”

Az amerikai elnök egyre gátlástalanabbul reagál az ukrán ügy miatt ellene indított eljárásra, amellyel el akarják mozdítani hivatalából. Amikor amerikai riporter a Zelenszkijjelk való beszélgetésről kérdezte, válasz helyett a „hamisító sajtót” é a kérdezőt szidalmazta.

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Örökre velünk marad Gulyás Gergely büntetőadója

Örökre velünk marad Gulyás Gergely büntetőadója

Orbán Viktor régóta kivetette volna az illetéket a belterületbe sorolt ingatlanok eladására, de valami mindig közbejött.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?