3p
Elképesztő méretű, napenergiát árammá alakító létesítményt építenek, mégpedig egy olyan helyen, ahol örökké süt a nap. Szaúd-Arábiáról van szó, amely nagyon is gondol mostanában az olajkorszak utánra. Az ország új tényleges vezetője, bin Salman koronaherceg komolyan veszi a gazdaság átalakítását.
Gigantikus beruházás

Az erőmű 2030-ra fog teljesen elkészülni, és addigra 200 gigawatt kapacitású lesz, míg a mostani teljes kapacitás a világon 400 gigawatt, az összes atomerőmű pedig 390 gigawatt kapacitással rendelkezik. A projektet a Reuters szerint a SoftBank Vision finanszírozza. A teljes beruházás 200 milliárd dollárba fog kerülni, ebben benne lesznek a napelemek, az azokat gyártó új üzemek, és a megfelelő akkumulátorok az elektromos energia tárolásához.

Az első szakaszban egy 7,2 gigawattos rész készül el, 5 milliárd dolláros költséggel. A hatalmas napenergia kapacitás kiépítésével Szaúd-Arábia célja első körben az, hogy ne áramtermelésre fordítsa saját olaja egy részét (most jórészt azt égetik az erőművekben), hanem az így megmaradó olaj is exportra menjen, növelve az ország bevételeit, egyben csökkentve a környezetszennyezést és a széndioxid kibocsátást.

A legalkalmasabb hely

Kétségkívül Szaúd-Arábia az egyik legalkalmasabb hely a napenergia árammá alakítására. Az ország nagy része sivatag, gyakorlatilag a lehetséges maximális napsugárzással, a föld a csapadék hiánya miatt másra úgysem használható, a terület pedig gigantikus. Az ország nagyjából a 21. és a 30. szélességi körök között fekszik, így déli részén áthalad a Ráktérítő, ahol júniusban délben merőlegesen, januárban nagyjából 45 fokos szögben süt a nap, ideális helyzet.

Mehet exportra

Jelenleg már 60 gigawatt kapacitás működik az országban, ha hozzájön a 200, már fedezni fogja az ország teljes áramszükségletét, sőt exportra is jut, bár most úgy látják, még szükség lesz másfajta erőművekre, melyeket éjjelre üzembe lehet állítani, mivel a most tervezett akkumulátorkapacitás nem képes a teljes éjjeli szükségletet eltárolni. Jelenleg az ország 300-800 ezer hordó közti olajmennyiséget éget el naponta erőműveiben, ennek nagy része már exportra mehet 2030-ban.

Indiai tervek

A befektető SoftBank Vision Fund a világ legnagyobb magán befektetési alapja, melynek finanszírozói többek között az Apple, a Foxconn, valamint nem utolsósorban Szaúd Arábia gigantikus állami alapja, amit az olajbevételek egy részéből hoztak létre. A Vision Fund eddig 27,5 milliárd dollárt fektetett be technológiai cégekbe, a szaúdi ügylet a második nagy naperőmű finanszírozásuk lesz. Komoly fejlesztési tervük még a közeljövőben két másik cég bevonásával Indiában összesen 100 gigawatt kapacitású naperőmű létrehozása 2022-ig.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Putyin kinyitotta a kiskaput
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 11:33
Oroszország lehetetlenné tette annak az ellenőrző testületnek a működését, amely rajta tartotta a szemét Észak-Koreán. Phenjan így nagyobb esélyt kapott sötét húzásai lebonyolítására.
Makro / Külgazdaság Mégis, mi van most a forinttal?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 10:40
Erősödést ért el a forint a hétfőhöz képest, de azért még van mit ledolgozni. 
Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG