5p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

Január közepén őrizetbe vették Miroljub Jevtićet, a szerbiai vasúti infrastruktúra állami tulajdonú társaság igazgatóját. A hírt Nebojša Stefanović szerbiai belügyminiszter jelentette be. A szerb kormány azóta már leváltotta tisztségéről a vasúti vezetőt, aki egyebek között a Belgrád-Budapest nagysebességű vasúttal is foglalkozott. Ana Brnabić szerb miniszterelnök ezt követően aláírta a Jevtić leváltásról szóló rendeletet, amely január 17-én jelent meg a szerbiai Hivatalos Közlönyben, vagyis már hatályba is lépett.
Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter és Aleksandar Vucic szerb elnök. EPA/KOCA SULEJMANOVIC

A cikk a BALK és a Privátbankár.hu együttműködésében jelenik meg.

Miroljub Jevtić január 11-i őrizetbe vétele nagy vihart kavart Szerbiában.

Tetten érték az igazgatót

Jevtićet 30 napos vizsgálati fogságba helyezték, a rendőrség állítása szerint korrupcióval gyanúsítják.

A gyanú szerint 10 000 euró kenőpénzt fogadott el olyan földterületek kisajátításával kapcsolatban, amelyek a Belgrád-Budapest gyorsvasút tervezett útvonalán fekszenek.

A hírt személyesen Nebojša Stefanović belügyminiszter közölte az ebből az alkalomból összehívott sajtótájékoztatón, mondván, hogy a rendőrség egy ideje már megfigyelte Jevtićet, őrizetbe vételére pedig a vesztegetésre szánt pénz állítólagos átadásakor került sor.

Ennek alátámasztására a szerbiai elektronikus média, beleértve ebbe az internetes portálokat is, rendőrségi videót tettek közzé a vasúti infrastruktúra igazgatójának letartóztatásáról, a felvételeken látszik az előbb említett pénz is.

Eddig még mindig megúszta

Jeftić az utóbbi években arról vált ismertté, hogy az általa irányított közvállalatok különböző gyanús pénzügyi ügyletekbe és botrányokba keveredtek.

Őt azonban sohasem ítélték el. Kérdés, hogy mi lesz a mostani rendőrségi nyomozás és az esetleges bíróság eljárás vége.

A szerb közvélemény egy része úgy véli, hogy Jeftić letartóztatása a jelenlegi kormány jól megfontolt lépése, hogy növelje saját hitelességét a tavasszal esedékes parlamenti választások előtt.

A jelenlegi kormányzat a letartóztatást érdemeként hozhatja fel a korrupció elleni küzdelemben, amelyet a magas beosztású köztisztviselők körében folytat, hiszen azt bizonyíthatja, hogy senkit sem kímélnek, aki bűnös cselekedeteket hajt végre.

A történetet azonban tovább bonyolította Jeftić állítólagos kijelentése, amelyen a rendőrségen tett.

Állítása szerint az átvett csúszópénz egy részét rendszeresen továbbította Zorana Mihajlović építési, közlekedési és infrastrukturális miniszternek és férjének. Jevtić – megint csak állítólag – másnap visszavonta a vádat.

Politikai lézerharc

Zorana Mihajlović elhatárolódott Jevtićtől, és tagadta az összes vádat, egyúttal felszólította a rendőrséget, valamint az ügyészséget, hogy tegye a dolgát.

Ez azonban nem akadályozta meg a szerbiai média egy részét, hogy a miniszter asszony felelősségre vonását követelje.

Az ellenzéki média egy része szerint valószínűleg konfliktus alakult ki a kormányzó Szerb Haladó Párton belül, amelynek Mihajlović az alelnöke.

Ez egybevág azokkal a spekulációkkal, amelyek szerint Zorana Mihajlović már régebben szembe került Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnökkel és a Szerb Haladó Párt vezetőjével, miniszteri tárcájának megőrzését pedig befolyásos külföldi tényezőknek, valamint az East-West Bridge elnevezésű szervezetben betöltött előkelő pozíciójának köszönheti.

Ezt a szervezetet sokan egy külföldről ellenőrzött nem hivatalos hatalmi központnak tekintik.

A Zorana Mihajlović elleni vádakat maga a szerb elnök cáfolta azzal a kijelentésével, hogy nem hisz a miniszter asszony felelősséggel és bűnösségével kapcsolatos vádakban.

A Belgrád-Budapest gyorsvasút

A szerbiai vasúti infrastruktúra igazgatójának őrizetbe vétele nemzetközi értelemben veti fel a legérdekesebb kérdést, ami a Belgrád-Budapest nagysebességű vasúti projekt jövőjével kapcsolatos. Ennek megépítéséről a kínai, a magyar és a szerb kormány állapodott meg 2013-ban.

Ez a vasút egy sokkal nagyobb projekt részét képezi, ez köti össze majd Budapestet a görög Pireusz kikötőjével, amelyet a Kínai Óceán Hajózási Társaság (China Ocean Shipping Company, COSCO) irányít, és amely újabb tranzitállomásként szolgálhat a kínai áruk és a tőke Európába áramlása során.

Magyarországon és Szerbiában is vannak olyan politikai erők, amelyek ellenzik a projekt megvalósítását.

Az ellenzéki LMP tavaly kérte az Orbán-kormányt a projekt leállítására és a kínai kölcsön felvételének felfüggesztésére, mert egyik sem szolgálja Magyarország állami és nemzeti érdekeit.

Szerbiában azok ellenzik a projektet, akik az Európai Unióval való szorosabb integrációt támogatják, mert a nagysebességű vasút megépítése fenyegeti a céljaikat és az Európai Unió (politikai és gazdasági) befolyását Szerbiában.

Eddig azonban mind a Vučić által vezetett kormányzat, mind az úgynevezett “nemzeti ellenzék” pozitív stratégiai lépésnek tekinti a projektet.

A jelek szerint Miroljub Jevtić letartóztatása egyelőre nem veszélyezteti a magyar és a szerb főváros közötti vasút felújításán folyó munkálatokat.

Ezt a valóban jelentős vállalkozást inkább az Európai Unió támadhatja meg, illetve mindazok, akik nem nézik jó szemmel a kínai terjeszkedést, így például az Egyesült Államok.

Ugyanakkor a Kína és az Egyesült Államok közötti kereskedelmi megállapodás minapi aláírása optimizmusra adhat okot azok számára, akik a kínai beruházások megvalósításának hívei Európának ezen a részén.

Az eredeti cikk itt érhető el.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Utoléri -e Európa Oroszországot lőszergyártásban ASAP, azaz „sürgősen”?
Bózsó Péter | 2024. március 18. 19:03
Vajon mennyire segíthet az Európai Bizottság által múlt pénteken bejelentett félmilliárd eurós európai lőszergyártási program a lőszerhiánytól szenvedő Ukrajnának?
Makro / Külgazdaság Újabb vészjósló adat árnyékolja be a magyar gazdaság kilátásait
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 18:06
Romlott az üzleti hangulat a német kiskereskedelemben februárban.
Makro / Külgazdaság Putyinnak adót kell emelnie, különben bajban lesz
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 17:24
A még több pénzt felemésztő háborúhoz új források kellenek Putyinnak, mivel a nyersanyagok eladásából származó bevételek megcsappantak. Csökkenteni kell a jóléti alapokat is és magasan kell tartani az alapkamatot, hogy ne szabaduljon el az infláció. Emellett a hazai lakáspiac megélénkülésének feltételeiről és akadályairól is beszélt felelős szerkesztőnk, Mester Nándor a Trend FM Reggeli monitor című adásában.
Makro / Külgazdaság A gázra léphet Putyin Ukrajnában
Wéber Balázs | 2024. március 18. 15:04
Az ukrajnai offenzíva erősítését ígérte győzelmi beszédében Vlagyimir Putyin, aki az eddiginél is nagyobb önbizalommal vághat bele ötödik elnöki ciklusába. Mindez pedig nem jó hír a lőszer- és emberhiánnyal küzdő ukrán hadsereg számára. A hivatalos adatok szerint Putyin utcahosszal nyerte az elnökválasztást, valódi ellenfelei azonban nem voltak – azok ugyanis börtönben vagy külföldön vannak, vagy már halottak.
Makro / Külgazdaság Több pénz jött be Európába, mint amennyi kiment
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 12:47
Legalábbis a külkereskedelem területén. Pozitív mérleggel zárta a januárt az eurózóna és az Unió is.
Makro / Külgazdaság Így is lehet: a törvényt betű szerint betartva sztrájkolnak a román köztisztviselők
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 12:31
Azzal lassítják a munkát, hogy betartják a határidőt.
Makro / Külgazdaság Tárgyal a kormány a tiltakozó orvosokkal, elejét vennék a tömeges felmondásnak - Koreában
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 11:47
Sztrájkolnak az orvosok, március végén tömegesen fel is mondanának, egy hónap után már kénytelen volt leülni velük az elnök is.
Makro / Külgazdaság Megint irigykedhetünk Romániára
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 08:38
Pörög az autóipar a szomszédban.
Makro / Külgazdaság Ursula von der Leyen eurómilliárdokat ad - de nem Magyarországnak
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 08:24
Egyiptom kapja a pénzt a migránshelyzet kezelésére egy új megállapodás keretében.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor nyerésre áll Brüsszellel szemben
Csabai Károly | 2024. március 18. 05:41
Míg az éves infláció februárban kilőtt Belgiumban, addig Magyarországon csökkent, igaz, csak minimálisan. A belgák rossz teljesítményét csak a hiperinflációval eddig eredménytelenül küszködő törökök múlták alul, s összességében is csak hat európai államban nőtt a fogyasztóiár-index az elmúlt hónapban. Az, hogy Magyarország végül is hogyan áll az adataikat eddig nyilvánosságra hozott 40 országot tartalmazó listán, kiderül a legfrissebb Privátbankár Európai Inflációs Körképünkből.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG