Hirdetés

Kínai járványok – ledarálta a rezsim a leleplező orvosokat

Káncz Csaba, 2020. február 13., 19:10

A politikailag félrekezelt járvány megrengette a kommunista párt hitelét, ezért a napokban propagandahadjárat indult. Több korábbi járvány esetében is a leleplező orvosok őrizetbevétellel, száműzetéssel, illetve életükkel fizettek tettükért. Káncz Csaba jegyzete.

Hirdetés
Védőmaszkos egészségügyi dolgozók a kuangcsoui központi pályaudvaron 2020. február 12-én. MTI/EPA/Alex Plavevski
Védőmaszkos egészségügyi dolgozók a kuangcsoui központi pályaudvaron 2020. február 12-én. MTI/EPA/Alex Plavevski

Bár Vuhanban az egészségügyben dolgozók közül többen már múlt decemberben észlelték a koronavírus kitörését, a helyi hatóságok eltussolták ezeket a híreket. Sőt, a rendőrség nyolc dolgozót megbüntetett „rémhír terjesztése” és a „társadalmi rend” destabilizálása miatt. Egyikük volt az a 34 éves szemészorvos, Li Venliang, aki már szinte mártír-státuszba jutott szélmalomharcának következtében, és aki február 7-én elhunyt a fertőzés következtében, országos felháborodást váltva ki.

Elterelni a figyelmet

Valóban, a politikailag félrekezelt járvány megrengette a kommunista hatóságok hitelét, ezért a napokban propagandahadjárat indult. A kommunista párt szócsöve, a Global Times megpróbálja elterelni a felelősséget a pekingi vezetésről és szerkesztőségi cikkében leszögezi: „A városi hatóságok elhanyagolták kötelességüket, amikor csak lassan tették meg a lépéseket, holott a járvány akkor már kitört.” Egy másik propagandatermék a hisztéria okozóit a nyugati, érzéketlen és rasszista sajtótermékekben találja meg.

De a 34 éves leleplező (whistleblower) orvos – aki egy 5 éves gyermeket és egy várandós feleséget hagyott most hátra – nem az első áldozata a kínai kommunista gépezet embertelenségének. Több korábbi járvány esetében is a leleplező orvosok őrizetbevétellel, száműzetéssel, illetve életükkel fizettek tettükért.

Vang Suping

Az Egyesült Államokban tavaly elhunyt orvosnő 1995-ben észrevette, hogy sok vérplazma donor Hepatitisz C-vel fertőzött, de vérleadás előtt csak Hepatitisz B-re vizsgálták meg őket. Ezért saját kezdeményezésre megvizsgálta a betegeit: kiderült, hogy a teszt-személyek 34 százaléka Hepatitisz C-vel fertőzött volt. Vang figyelmeztette elöljáróit, akik szerint viszont a kibővített ellenőrzés „növeli a költségeket”.

Kiderült az is, hogy a vépróbák 13 százaléka HIV-pozitív volt, de ezt a helyi hatóságok nem jelentették a felsőbb szintekre. Peking csak 2001-ben jelentette be az országos Aids járványt. Addigra már több, mint félmillió véradó fertőződött meg országszerte. A sorozatos zaklatások miatt Vang házassága tönkrement és 2001-ben kivándorolt az USÁ-ba. Soha többet nem tért vissza Kínába.

Zsiang Janjong

2003-ban a sebészorvos felfedezte, hogy egykori osztálytársa SARS-vírussal fertőzött. Hamar sikerült kiderítenie, hogy a vírus már egyetlen kórházban 7 embert megölt, 60-at pedig megfertőzött. Az orvos riadóztatta a kínai és nemzetközi médiát, és egy rövid ideig Peking hősként ünnepelte az orvost, aki amúgy 1952 óta a párt tagja és 60 évet dolgozott a 301-es pekingi katonai kórházban.

Az orvos ezután döntő hibát követett el, és 2004-ben a pártjához írt levelében az 1989-es Tienanmen téri tüntetések újradefiniálását kérte. Ezt Peking már nem vette félvállról, és feleségével együtt átnevelőtáborba küldte. 2019-ben – a Tienemnen téri vérengzés 30. évfordulóján - újabb levelet küldött a pártközpontba. Azóta az orvos házi őrizetben él, és nem érintkezhet a külvilággal.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Vannak esetek, amikor a munkaadónak kell biztosítania a védőfelszerelést

Vannak esetek, amikor a munkaadónak kell biztosítania a védőfelszerelést

A szemétszállítók, illetve a szennyvízkezeléssel foglalkozók biztonságáról a foglalkoztatónak kell gondoskodnia.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mit tenne, ha arra gyanakodna, hogy enyhe lefolyású koronavírus-fertőzése van?