Hirdetés

Komoly pénzeket vonnak ki amerikai befektetési alapok a kínai részvénypiacról

2019. augusztus 21., 13:47

Az év eleje óta az amerikai befektetési alapok összesen 5,9 milliárd dollárnyi pénzt vontak ki a kínai részvénypiacáról, a legtöbbet 2017 óta. A háttérben az amerikai-kínai kereskedelmi háború sejlik föl.

Az elmúlt hónap befektetéseit jelentős mértékben megcsapolva, összesen 2,9 milliárd dollárt vontak ki amerikai befektetési és pénzügyi alapok a kínai tőzsdéről, mivel komolyan aggódnak a távol-keleti ország gyengülő növekedési kilátásai, és a kínai árukra kivetett amerikai védővámok miatt – írja a Financial Times internetes kiadása.

Ez volt az egyik legjelentősebb amerikai kivonulás a kínai börze „A” részvénypiacáról 2017 óta; az év eleje óta pedig az amerikai befektetési alapok összesen 5,9 milliárd dollárnyi pénzt vontak ki a távol-keleti ország részvénypiacáról.

Hirdetés

A kínai termékekre kivetett amerikai védővámok, az egyre bizonytalanabb világpiaci kilátások és a meggyengült kínai valuta miatt a szabad pénzek egyre inkább a biztonságosabb befektetési formák, így az amerikai államkötvények felé indultak el.

Augusztusban egyfajta pánikhangulat lett úrrá a piacokon – nyilatkozta Michael Kelly, a PineBridge Investments befektetési alap nemzetközi igazgatója, hozzátéve, hogy az egyre bizonytalanabbá váló világgazdasági környezet a piacokra megtette a maga negatív hatását; nem véletlen, hogy ilyen mértékű pénzkivonást eredményezett a kínai börzén is.

Az ipari növekedés mértéke a kínai statisztikai hivatal júliusi adat szerint az egyik legalacsonyabb volt az elmúlt 17 évben, és a kínai valuta is jelentősen gyengült a dollárhoz képest.

Mindeközben jelentősen fokozódott az USA és Kína közötti kereskedelmi feszültség; a hónap elején jelentette be Donald Trump amerikai elnök, hogy szeptemberben hatályba lép az új, tíz százalékos illeték a 300 milliárd dolláros kínai árukra.Figyelemmel kísérjük a kínai tőzsdei mozgásokat, különösen a jelenleg folyamatokat – mondta Dave Chapman, a Legal & General Investment Management America befeketési alap portfólió kezelője, hozzátéve, hogy a gyengülő honi valuta és a kínai cégek jövedelmezőségének csökkenése komoly kockázatokat rejthetnek a jövőre nézve is.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Élőben az operatív törzs tájékoztatója

Élőben az operatív törzs tájékoztatója

A kijárási korlátozások első napja - élőben az operatív törzs tájékoztatója

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mit tenne, ha arra gyanakodna, hogy enyhe lefolyású koronavírus-fertőzése van?