Hirdetés
Hirdetés

Ma lesz Merkel nehéz napjának nehéz éjszakája – a menekülteken múlik a koalíció?

2017. november 16., 16:37

Elvileg ma utoljára folytatnak a leendő német koalíciós partnerek szondázó tárgyalásokat, az álláspontok azonban eléggé merevek. Főleg a menekültkérdésben, a klímavédelemben és egyéb pénzügyekben vannak nézeteltérések, a követelések értéke több tízmilliárd euróval haladja meg a lehetőségeket. A kudarc azonban nagyon kellemetlen lenne mindenkinek.

Ingyenes KKV Növekedés konferencia: március 27.
Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna? Mire figyeljünk a nemzetközi piacra lépésnél, mik a buktatók? Hasznos tippek valódi exportáló kkv-któl.
Előadók: Rákossy Balázs, NGM - Oszkó Péter, OXO Labs - Búza Éva, Garantiqa - Bársony Farkas, AmCham - és még sokan mások.  Regisztráljon most! >>

Hirdetés
Angela Merkel német kancellár a pozsonyi EU-csúcsra érkezik. Kép forrása: EPA
Kép forrása: EPA

Elkezdődött a több hetes német koalíciós szondázó tárgyalások utolsó napja, legalábbis elvileg, mert van, aki már a lehetséges hosszabbításról ötletel. A megegyezés ugyanis nem született meg, a Die Welt egyenesen „Merkel mamut-napjáról”, a „koalíció megmentéséről” beszél. Mások úgy fogalmaznak: hurrikán Jamaika felett. (A Jamaika-koalíció – amit a jamaikai zászló színei miatt hívnak így – a kereszténydemokrata CDU/CSU, a jobboldali liberális FDP és a Zöldek képviselőiből állna.)

A mai tárgyalásoknak nincs fix vége, így lehet, hogy késő éjszakáig fognak tartani. Közben ráadásul Angela Merkel kancellár Berlinből Bonnba utazott a nemzetközi klímakonferenciára.

Az egyik fő probléma a Zöldek kemény álláspontja a menekültek családegyesítésével kapcsolatban. A Zöldek szerint nem kétséges, hogy rendnek kell lenni Németországban, de az sem, hogy a családok egybe tartoznak, így nem akarják ezt megtiltani.

Jöhetnek a szakik

A koalíciós csapatnak a menekültekkel szemben leginkább kemény tagja, a bajor CSU viszont kész akár a koalíciós tárgyalásokat is zátonyra futtatni a kérdésben. A CSU azt mondja, hogy amíg a menekültek száma ilyen nagy, addig a korlátozott védettségű menekültek családjai ne jöhessenek a menekültek után. Egyelőre Merkel pártja, a CSU is úgy tűnik, osztja ezt a véleményt. Abban viszont közeledtek egymáshoz az álláspontok, amit a liberálisok kérnek, hogy a képzett szakemberek bevándorlását megkönnyítsék.

Egy lehetséges kompromisszum, amit ma az OECD is közzétett, az lehetne, ha időkorlátot határoznának meg, például a 2017 előtt érkezett menekültek családtagjait beengednék Németországba, a később jövőkét nem. A családegyesítés melletti legfőbb érv, hogy kimutatták, a család nélkül a menekültek jóval kisebb indíttatást éreznek az integrációra, az európai beilleszkedésre.

Ahol pénzről van szó

A környezetvédelemmel, a klímával kapcsolatban is vannak komoly nézeteltérések. A környezetvédők a barnaszén magas arányának csökkentését követelik. Angela Merkel szerint azonban a költségekre is gondolni kell, olcsó energiára is szükség van, így nem lehet csak úgy bezárni a szénerőműveket. Egyelőre úgy tűnik, hogy erről ma megegyezés születhet, a szén szerepét részlegesen, a Zöldek által követeltnél valamivel kevésbé csökkentenék.

Migráció, adók, pénzügyek, államháztartás, klímavédelem, energia – ott a legerősebbek a nézeteltérések, ahol sok pénzről van szó – írja egy augsburgi lap. A pártok követelései a kalkulációk szerint 30-40 milliárd euróval meghaladják azt az összeget, ami az államkasszában van.

Szondázás után sincs vége

Amiről már sikerült megegyezni, az például a gyermekek után fizetett támogatás („Kindergeld”) emelése havi 25 euróval. Az élelmiszereket állatvédelemmel kapcsolatos tanúsítvánnyal címkézik majd fel.

A jelenlegi tárgyalásokat egyébként szondázó (tájékozódó, tapogatózó) tárgyalásoknak nevezik a német politikában, azaz a tulajdonképpeni koalíciós tárgyalások még csak ez után jönnek. Bár az álláspontok, főleg a CSU és a Zöldek között eléggé merevek, a nyomás is nagy, a saját párttagok részéről is, hogy végre állapodjanak meg – derült ki a Die Welt videójából. A választások szeptember végén voltak, lassan két hónapja.

Ma felment a DAX

A német sajtó szerint a tárgyalások sikertelensége lejtőre küldheti a DAX részvényindexet is. A tőzsdék nehezen viselik a bizonytalanságot, a tőzsdei hangulat az utóbbi napokban amúgy sem volt túl jó. Ma viszont végre éppen emelkedik a mutató, igaz, a nemzetközi tőzsdei klíma is pozitív.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Félsz lakáshitelt felvenni? Itt van, hogyan csökkentsd a hiteltartozást

Félsz lakáshitelt felvenni? Itt van, hogyan csökkentsd a hiteltartozást

A lakáspiacot az újlakás építésre vonatkozó kedvezményes áfa, és az alacsony hitelkamat környezet is fűti. A kedvező kamatok révén a vevők 25 százaléka, az új építésű projekteknél pedig közel 40 százalék vásárol hitelből lakást. Ugyanakkor egy esetleges globális kamatemelés a hazai kamatkörnyezetre is hatással lenne.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?