Hirdetés
Hirdetés

Meglepetés: átírták a számokat

2017. december 05., 09:52

A magyar GDP volumene a harmadik negyedévben 3,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Ingyenes KKV Növekedés konferencia: március 27.
Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna? Mire figyeljünk a nemzetközi piacra lépésnél, mik a buktatók? Hasznos tippek valódi exportáló kkv-któl.
Előadók: Rákossy Balázs, NGM - Oszkó Péter, OXO Labs - Búza Éva, Garantiqa - Bársony Farkas, AmCham - és még sokan mások.  Regisztráljon most! >>

A harmadik negyedévben 3,9 százalékkal emelkedett a bruttó hazai termék volumene éves alapon, a növekedést elsősorban a piaci alapú szolgáltatások hajtották – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal tájékoztatójából. A magyar gazdaság teljesítménye a kiigazított adatok szerint az előző év azonos negyedévéhez mérten 4,1, az előző negyedévhez viszonyítva 0,9%-kal nőtt.

A feldolgozóipar hozzáadott értéke csaknem 5 százalékkal haladta meg az előző évit, ezen belül a jelentősebb súlyú ágazatok mindegyike bővült a járműgyártást leszámítva. Az építőipar 28 százalékkal növelte teljesítményét, míg a mezőgazdaság hozzáadott értéke 11 százalékkal csökkent a korábbi magas bázishoz képest.

Hirdetés

A szolgáltatások bruttó hozzáadott értéke együttesen 3,8%-kal nőtt, míg az információ, kommunikáció nemzetgazdasági ág hozzáadott értéke 8,2%-kal lett nagyobb. A kereskedelem, szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás hozzáadott értéke 6,8%-kal emelkedett. A szállítás, raktározás ág teljesítménye 4,7%-kal növekedett. A pénzügyi, biztosítási tevékenység teljesítménye 0,6%-kal nagyobb lett, ugyanis a hitel- és betétállomány bővülése miatt a díjak és jutalékok emelkedtek. A közigazgatás, oktatás, egészségügy együttes teljesítménye 1,5%-kal csökkent.

Forrás: Privátbankár/KSH

Tovább pörög az építőipar

A második negyedéves adatok itt megtekinthetők >>>

Felhasználási oldalról 4,8 százalékkal nőtt a háztartások tényleges fogyasztása éves alapon. Ebből legnagyobb arányban a háztartások fogyasztási kiadása bővült (4,7 százalék), de a lakberendezés, lakásfelszerelés, az élelmiszerek, a vendéglátás, szálláshelyszolgáltatás, valamint az egyéb szolgáltatások esetében a volumen az átlagot meghaladóan emelkedett. A bruttó állóeszköz-felhalmozás nagy mértékben, 20 százalékkal haladta meg az előző évi alacsony bázist. Mind az építési beruházások volumene, mind a gép- és berendezés beruházásoké jelentősen emelkedett.

A külkereskedelmi forgalomban 686 milliárd forint aktívum keletkezett, az export 4,5, míg az import 9,3 százalékkal emelkedett. Az áruforgalomban a kivitel 5,3, a behozatal 9,9%-kal bővült. A külkereskedelmi forgalom egyenlege összességében 3,2 százalékponttal lassította a gazdasági teljesítmény bővülését.

Havi alapon

Negyedéves szinten 0,9 százalékkal nőtt a gazdasági teljesítmény. A termelési oldalon az építőipar bruttó hozzáadott értéke 6,7, a szolgáltatásoké 1,4, a mezőgazdaságé 0,1 százalékkal bővült, míg az iparé 0,9 százalékkal mérséklődött. A felhasználási oldalon a közösségi fogyasztás 1,1, a háztartások fogyasztási kiadása 1 százalékkal emelkedett, a kormányzattól származó természetbeni társadalmi juttatások 0,6%-kal százalékkal nőttek. A külkereskedelemben az export 1,1%-kal csökkent, az import 1,2%-kal nőtt.

Fel kell kötnie a gatyát a kormánynak – nagyot bukhatnak

Az elmúlt hónapokban is folytatódtak a magyar gazdaságban az első félévre jellemző trendek. A gazdasági növekedés meghaladta az európai unió 2,5 százalékos átlagát, ugyanakkor a régióban a sereghajtók közé tartozunk, ennek ráadásul a hitelminősítők sem örülnek. Mi betonozhatná be a növekedést? A GKI jelentéséből kiderül. További részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Új olajország születik, eddig kakaó nagyhatalom volt

Új olajország születik, eddig kakaó nagyhatalom volt

Az afrikai Ghána eddig egy egész másik termékről volt híres: a kakaóról, miközben aranyban is bővelkedik. Gazdasági növekedése most azonban 10 százalék közelébe növekedett, köszönhetően a felfutó olajexportnak. Van honnan emelkedni, nem gazdag ország, bár Afrikán belül eddig sem volt rossz helyzetben.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?