Hirdetés
Hirdetés

Mi történt? Ennyien még sosem jártak a fővárosban

2018. február 13., 08:45

A szálláshelyek tavaly év végéig több mint 10 millió embert fogadtak Budapesten.

Mintegy 20 százalékkal nőtt a kereskedelmi szálláshelyek bruttó árbevétele tavalyhoz képest. A csaknem 140 milliárd forintos bevétel több mint 96 százalékát a szállodákban könyvelték el – derül ki a Budapesti Fesztivál és Turisztikai Központ közleményéből.  A vendégéjszakák száma meghaladta a 10 milliót a fővárosban, ahol több mint 4,2 millió vendég szállt meg. A vendégéjszakák száma először haladta meg ezt az értéket Budapesten.

A vendégek 85,6 százaléka külföldi volt, a vendégéjszakák több mint 88 százaléka származott külföldiektől. A legtöbben az Egyesült Királyságból, az Egyesült Államokból, majd Németországból jöttek a fővárosba.

Hirdetés

A legdinamikusabb árbevétel-növekedési ütemet a 36 százalékkal a kategória nélküli szálláshelyek jelentették, és 21,8 százalékkal a 4 csillagosak. A kereskedelmi szálláshelyek egyéb szolgáltatásaiból származó bevételekkel együtt az összesített árbevétel meghaladta a 200 milliárd forintot.

Felvásárolta nagy riválisát a magyarok egyik kedvenc szálláskeresője

További részletek >>>

A közlemény szerint az egy kiadható szobára jutó bruttó szállásdíj-árbevétel (REVPAR) a tavaly átlagosan 17 871 forint volt, míg az egy kiadható szobára jutó összes bruttó bevétel (TREVPAR) 27 285 forint. Előbbi 18,7 százalékkal, utóbbi 17,6 százalékkal nőtt 2016-hoz képest.

Tavaly év végén a szálláshelyek árbevétele meghaladta a 10 milliárd forintot, amelynek 90 százaléka külföldiektől származott. Az év utolsó hónapjában az egy kiadható szobára jutó bruttó szállásdíj-árbevétel 15 292 forint, az összes bruttó árbevétel pedig 25 212 forint volt. Ez 9 százalék körüli bővülés 2016 azonos időszakához képest, ugyanakkor 10 százalékkal az éves átlag alatt marad.

Az év végén a legtöbb éjszakát – majd 190 ezret – az V. kerületben töltöttek, a bulinegyedet is magában foglaló VII. kerületben pedig több mint 127 ezret. A vendégéjszakák száma a VI. kerületben meghaladta a 88 ezret, míg a VIII. kerületben a 87 ezret. A legmagasabb növekedési ütemet, 29 százalékot a megelőző év azonos időszakához képest a IX. kerületben mérték, amely négy újonnan nyitott szállodának köszönhető.

Kivégzik az Airbnb-t Budapesten? Ami most történik, még csak a kezdet

Az utóbbi időben számos konfliktusról lehetett hallani a belvárosi bulinegyed lakosai és a buliturizmusra épülő szórakozóhelyek között. A vitában a lakók a nyugalmukat védték, a szolgáltatók pedig a bevételüket, a befolyó adóforintokat és a munkahelyeket. Tovább >>>

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Meglepetés: egy nyugati tekintélytől kapott támogatást Orbán

Meglepetés: egy nyugati tekintélytől kapott támogatást Orbán

A magyar, lengyel vagy cseh álláspontot ugyanúgy tiszteletben kell tartani, mint a spanyolt vagy a franciát – jelentette ki a német parlament elnöke egy lapinterjúban. Wolfgang Schäuble szerint a globalizáció okozta változások és a migrációs hullám megrengetik a nyugati társadalmakat, és erre Európa eddig nem tudott megnyugtató választ adni.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?