1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A Magyar Nemzeti Bank féléves értékelése szerint idén a GDP 3,7 százaléka körül alakulhat a hiány, amely a szabad tartalékok törlésével 2,8 százalékra mérséklődhet. A tartalékok törlése arra elegendő lesz, hogy a maastrichti cél alá süllyedjen a hiány, de a kormány 2,5 százalékos GDP-arányos hiánycélja így sem lesz tartható.

A Magyar Nemzeti Bank kidolgozta féléves értékelését a Költségvetési Tanács számára az idei évi költségvetési folyamatok várható alakulásáról. A jegybank elemzése a 2012. évi költségvetési törvény június 29-én benyújtott módosításait is tartalmazza.

A kormányzati cél nem fog teljesülni

A jegybank számításai szerint idén az ESA szemléletű költségvetési hiány a GDP 3,7 százaléka körül alakulhat, ami a szabad tartalékok törlésével a GDP 2,8 százalékára mérséklődhet. Így a 2012-es hiány a 3 százalékos maastrichti küszöbérték alatt maradhat, de 0,3 százalékponttal meghaladhatja a kormányzati célt. Az MNB által előrejelzett hiány mellett – a kormányzat pénzügyi eszközeinek változatlanságát feltételezve - az adósságráta 0,3 százalékponttal csökkenhet, azaz a 2012-es költségvetés továbbra is megfelel az Alaptörvényben lefektetett csökkenő adósságráta követelményének.

Központi alrendszer pénzforgalmi egyenlege (milliárd forint)
2011 2012
Előzetes tény Törvényi előiányat MNB előrejelzés Eltérés
1. Központi költségvetés egyenlege -1719 -594 -871 -277
2. Elkülönített állami pénzalapok egyenlege 67 53 53 0
3. Társadalombiztosítási alapok egyenlege -83 -35 -198 -163
4. Központi alrendszer egyenlege összesen (1+2+3) -1735 -576 -1015 -439
ebből:
Kamategyenleg -996 -1006 -1107 -101
Elsődleges egyenleg szabad tartalékok nélkül -739 697 359 -338
Központi szabad tartalékok egyenleghatása -268 -268 0
Központi alrendszer egyenlege szabad tartalékok nélkül -747 -171
Forrás: MNB

A szabad tartalékok törlése nélkül az MNB előrejelzése a törvényben megszabott célt jelentős mértékben a GDP 1,2 százalékával haladja meg. A hiánytúllépés hátterében jelentős részben a törvényben szereplőnél kedvezőtlenebb makrogazdasági környezet adóbevételt csökkentő hatása áll: elsősorban a bértömeghez, valamint a vállalati nyereséghez kapcsolódó adóbevételek maradhatnak el a kormány által tervezettől, miközben a nettó kamatkiadások érdemben, a GDP 0,3 százalékával haladhatják meg a terveket.

Az elemzés szerint ugyancsak jelentős, a GDP 0,5 százalékát kitevő hiánynövelő hatással bír a Bankszövetséggel kötött megállapodás következtében kieső adóbevétel és vállalt többletkiadás. Az önkormányzatok esetében ugyanakkor a GDP 0,4 százalékával kedvezőbb egyenleg várható és a feszültségek csökkenése irányába hat a magánnyugdíj-rendszerből átlépőkkel, valamint az állami vagyonnal kapcsolatban keletkező, összesen a GDP 0,3 százalékát kitevő többletbevétel.

Volt, olyan terület, ahol túl szigorú volt az előirányzat

Az elsődleges kiadások esetében az elsősorban a nyugdíj, az egészségügy és a gyógyszerkassza területén keletkező többletkiadásokat más alrendszerekben jelentkező – jellemzően nem a költségvetés alapfolyamataihoz köthető - megtakarítások semlegesíthetik. Megtakarítás keletkezhet a költségvetésben szereplőtől jelentős mértékben elmaradó EU forráslehívás alacsonyabb önrész igénye miatt.

Az elemzés szerint 2012 első hónapjaiban a kormányzat szoros kontrollt gyakorolt a központi költségvetés kiadásai felett. Az eleve ambiciózus kiadáscsökkentési célok után a 2011 decemberében bejelentett feltételes zárolás és a Széll Kálmán terv 2.0-ban szereplő további kiadáscsökkentés mintegy 90 milliárd forinttal tovább csökkentette a kiadási kereteket. Az előirányzatok azonban egyes területeken túl szigorúnak bizonyultak, így a 2012 júniusában benyújtott és a napokban várhatóan elfogadásra kerülő módosító javaslat hatására közel 100 milliárd forinttal emelkednek a szervek kiadásai. A kiadások visszafogásának lazulása a május-júniusi költségvetési adatokban is tükröződik. Éves szinten a várt többletkiadás nyomán a GDP mintegy 0,2 százalékát kitevő hiánynövelő hatással számol a jegybank.

A jegybank az egyenleg szintjén összességében szimmetrikus kockázatokat érzékel, ugyanakkor egyes kiadási és bevételi tételeknél pozitív és negatív irányú kockázatokat is beazonosítottak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Pazar teljesítményt nyújtott a híres vegyipari multi
Privátbankár.hu | 2024. május 13. 12:43
A Henkel erős szerves árbevétel-növekedést ért el az első negyedévben.
Makro / Külgazdaság Lélegzetelállító, mit jelentett be az arab légitársaság
Privátbankár.hu | 2024. május 13. 11:28
Minden korábbi rekordot megdöntött az Emirates.
Makro / Külgazdaság Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor? A Klasszis Klub vendége Somogyi Zoltán lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 13. 11:02
Terveink szerint a Political Capital szociológus társalapítójával a Klasszis Média Lapcsoport következő, május 23-ai, csütörtök délutáni online adásában folytatandó egyórás beszélgetés témája a már csak kevesebb mint egy hónap múlva sorra kerülő önkormányzati és európai uniós választások lesznek. Érdemes lesz élni az ingyenes regisztráció lehetőségével, hiszen ez esetben nemcsak mi, hanem olvasóink is kérdezhetnek a szakembertől.
Makro / Külgazdaság Egy újabb hozzánk közeli országra irigykedhetünk
Privátbankár.hu | 2024. május 13. 10:37
Bár az infláció hozzánk hasonlóan Csehországban is magasabb lett áprilisban, mint márciusban, a 2,9 százalékos érték jóval alacsonyabb a mi 3,7-es rátánknál.
Makro / Külgazdaság Meglepődik, ha megtudja, mennyiért tankolhatunk szerdától
Privátbankár.hu | 2024. május 13. 10:14
Csütörtök éjfélig tuti, hogy ugyannyiért, mint most.
Makro / Külgazdaság Szomorú hír fogadta a Budapestről hazaérkezett Hszi Csin-pinget
Privátbankár.hu | 2024. május 13. 09:12
Kínában gyorsult az infláció áprilisban.
Makro / Külgazdaság Remek hírt közölt Joe Bidennel az egyik minisztere
Privátbankár.hu | 2024. május 13. 08:12
Többlettel zárt az amerikai költségvetés áprilisban.
Makro / Külgazdaság Megint a Kádár-korszak jutott eszünkbe az Orbán-kormányról – A hét videója
Dobos Zoltán - Gáspár András - Izsó Márton | 2024. május 10. 18:44
Ez volt az inflációs hullám alja? Vagy lehet még alacsonyabb? Az élelmiszerláncok és benzinkutak után kit akar majd megrendszabályozni Orbán Viktor kormánya? Ki tehet az elmúlt három év gigantikus mértékű pénzromlásáról? A hét videója sorozatban a legfrissebb KSH-adatokat elemzi Dobos Zoltán újságíró és Gáspár András lapigazgató.
Makro / Külgazdaság Bitang drága ez a hitel, mégis viszik, mint a cukrot
Privátbankár.hu | 2024. május 10. 12:51
Dörzsölhetik a markukat a bankok: bár csak minimális mértékben csökkentették az elmúlt év során a személyi hitelek kamatait, tavaszra történelmi rekordra futott az ügyfelek által igényelt kölcsönösszeg. 
Makro / Külgazdaság Kilőtt a brit gazdaság: 0,6 százalékos növekedésnek örülhetnek
Privátbankár.hu | 2024. május 10. 10:38
A friss GDP adat alapján Nagy-Britanniában véget ért a tavalyi év második felében kialakult technikai recesszió. A növekedés ráadásul a vártnál jóval gyorsabb volt az idei első negyedévben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG