Hirdetés
Hirdetés

Orosz fenyegetés - akár amerikai hadihajóra is lőhetnek

Fellegi Tamás, 2018. március 14., 06:07

Az orosz katonaság katonai fellépést helyezett kilátásba az amerikai erőkkel szemben, ha azok bombázni kezdik a szír fővárost, Damaszkuszt. Az oroszok szerint egy szimulált gáztámadást készítenek elő, ami kiváltaná az amerikai beavatkozást. Az amerikai védelmi minisztérium tagadta, hogy rakétatámadást tervez Damaszkusz kormánynegyedei ellen.

Oroszországnak megbízható információja van arról, hogy katonai csoportok egy olyan akcióra készülnek Szíriában, ami egy vegyi fegyveres támadásra hasonlít, melyet a szír kormányerők követnének el civilek ellen. Ezt állítólag Valerij Geraszimov orosz vezérkari főnök mondta, akit különféle orosz médiák idéztek, köztük az állami RIA és a Tass is. Szerinte Amerika a szír kormányerőket vádolná a támadással, és válaszul Damaszkusz kormányhivatalait bombázná.

Fenyegetés pro és kontra

Ha az amerikai támadás során az ott állomásozó oroszok élete is veszélybe kerülne, Oroszország célba venne minden támadó rakétát és kilövőállást, akár hadihajót is, ha onnan történik az indítás. Az amerikai védelmi minisztérium a CNBC szerint felszólította Oroszországot, hogy ne vonja el a figyelmet ilyen vádakkal arról a brutalitástól, melyet az Aszad-rezsim alkalmaz, akikor a fővárostól keletre fekvő területeket próbálja visszaszerezni a lázadóktól.

Hirdetés

Kétségtelen, hogy a területek visszaszerzéséért folytatott szír kormánytámadás zajlik, és légitámadásokat intéznek a terület ellen, nem kímélve a polgári lakosságot. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa két hete már tűzszünetet szeretett volna elérni, hogy nagyjából ezer sebesült és beteg civilt kimenthessenek, és egészségügyi ellátásban részesíthessék őket. Hétfőn Amerika azzal fenyegetőzött, hogy cselekedni fog, ha az ENSZ tűzszüneti határozatát továbbra is figyelmen kívül hagyják.

Vegyi fegyver

Kétségkívül korábban már többször is előfordult, hogy Aszad vegyi támadást intézett a lázadók ellen, akár sűrűn lakott területeken is, Amerika pedig légicsapásokkal torolta meg ezt. Aszadnak nyilván nincs elég hadereje ahhoz, hogy hagyományos módon, harcoló erőivel számolja fel a lázadók ellenállását, így légitámadásokat és gáztámadásokat is bevet, utóbbiakra különösen érzékeny a nemzetközi közösség, hisz ettől még Hitler is tartózkodott annak idején.

Orosz szempontok

Oroszország ugyanakkor katonailag láthatóan nem nagyon akar részt venni a lázadók elleni harcokban, legfeljebb tanácsadókkal. Korábban tűzszüneti zónákat hoztak létre, és úgy szóltak a megállapodások, hogy a kialakult status quo mentén próbálnak békét teremteni, de úgy tűnik, Aszad nem nyugszik bele abba, hogy az általa ellenőrzött összefüggő országrészen belül ellenséges zónák legyenek, így ezeket most megpróbálja fegyveres erővel felszámolni. Oroszországnak pedig nincs ereje, sem szándéka, hogy ebben ellenkezzen vele, éppen elég neki, hogy az amerikai támogatású kurd-arab szövetséggel való konfliktust elkerüljék, nem beszélve az ország északkeleti részén zajló török beavatkozásra.

Az Aszadnak adott engedményekre már csak azért is szükség lehet, mert az oroszok láthatóan belenyugodtak, hogy a törökök foglalják el Afrin tartományt, pedig ez Aszadnak jobban fáj, mintha a kurdok maradnának ott. Közben a törökök bejelentették, hogy bekerítették a kurdok által lakott Afrin városát. Ha ez így van, vélhetően rövidesen el is foglalják, és az egész terület a kezükbe kerül. Aszad erre nyilván úgy gondolja, hogy ha Amerika nem védte meg ezt a területét, mert két szövetségese háborúzik ott, akkor neki is joga van minél többet visszaszerezni egykori országából, mégpedig bármilyen eszközzel.

1,5 millió forint jól jönne? Találd meg a legjobb ajánlatot!

Előrébb tudsz lépni 1,5 millió forinttal? Találd meg a tucatnyi ajánlat közül a legjobb hitelt személyi kölcsön kalkulátorunk segítségével! Ha 60 hónapos futamidőre vennél fel 1,5 millió forintot és számít a törlesztőrészlet nagysága, ezek a legkedvezőbb ajánlatok a kalkulációk szerint: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönével 30 327 forintos havi törlesztőrészlet és 8,17 százalékos THM mellett vehetjük fel a kölcsönt. A Raiffeisen Bank személyi kölcsönét 30 379 forintos törlesztőrészlettel, 8,97 százalékos THM-mel igényelhetjük. 32 110 forint a Budapest Bank Online Prémium személyi kölcsönének törlesztőrészlete 10,50 százalékos THM mellett. Az Erste Most Extra személyi kölcsönt pedig 32 606 forintos törlesztőrészlettel és 12,05 százalékos THM-mel igényelhetjük. További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Világbotrány a Boeingnél: milyen repülők jutottak még erre a sorsra?

Világbotrány a Boeingnél: milyen repülők jutottak még erre a sorsra?

Az, hogy gyanúsan hasonló körülmények közt lezuhant két, szinte vadonatúj repülő, az egész világot sokkolta, és a Boeing 737 MAX gépeiben mindenki kételkedni kezdett. A világ légügyi hatóságai megvonták a típus engedélyeit, így ezek a modellek most csak a hangárokban állnak. A történelem során fordult már elő hasonló, igaz, nem sokszor – megnéztük a korábban a szégyenpadra került repülőket.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?