Hirdetés
Hirdetés

Veszélyben a brit miniszterelnök, de lehet egy megmentője

2018. január 30., 06:07

A brit kormánypárt soraiban egyre nagyobb az elégedetlenség kormányfővel szemben, ezért szervezik, hogy bizalmatlansági indítvánnyal mondassák le Theresa Mayt. Az egyik miniszter azonban mértékletességre szólítja fel őket, mondván, parlamenti többség hiányában sok mozgásterük nem lenne az új miniszterelnök megválasztásakor.

Lion Fox brit kereskedelmi miniszter figyelmeztette párttársait, hogy szerinte szamárság lenne megbuktatni Theresa Mayt. A miniszterelnököt több oldalról érik támadások: a keményvonalas EU-szakításra vágyók félnek, hogy a miniszterelnök ésszerű kompromisszumot köt, esetleg benn is tartja országát az európai egységes piacon, mások azt vetik a szemére, hogy alkalmatlan az ország vezetésére.

Nagy a nyomás

May helyzete nem könnyű, egy sokkal nagyobb felhatalmazással bíró vezetőre is majdhogynem lehetetlen feladat hárulna, hogy olyan megoldást találjon az Európai Unióból való kilépés módjára, hogy az a többségnek is megfelelő legyen, és az ország gazdaságát se tegye tönkre. Theresa May pedig tavaly előrehozott választásokat írt ki, ahol viszonylag rosszul szerepelt pártja, így csak egy külső erő, az északír DUP segítségével tud kormányozni.

Hirdetés

A legtöbb gondot pont a keményvonalas párttársai okozzák, akik hajthatatlanok az EU-val való teljes szakítás kérdésében, noha arról maguk sem beszélnek, hogy az ország hogyan tudna az európai egységes piacon és vámunión kívül üzemelni. Mindenki más kompromisszumokra hajlana, melyek közt szerepel egy átmeneti, két éves időszak, amíg még nem sok minden változna, lényegében időhöz lehetne jutni. A keményvonalasok pont ettől félnek: kialakul egy ésszerű megoldás, ami sokkal inkább hasonlít ahhoz a helyzethez, mintha az ország az EU tagja maradna.

Betonfejűek reményei

A keményvonalasok azt gondolják, ha megszabadulnak Theresa Maytől, akkor közülük kerül ki egy olyan miniszterelnök, aki végrehajtja óhajaikat, de Liam Fox a Bloombergnek adott interjújában elmondta, hogy ez naivitás lehet, mivel a választások során kialakult eredményt, miszerint a Konzervatív Pártnak egymagában nincs is többsége, nem lehet megváltoztatni. Így az esetleges új miniszterelnök megválasztásához is szükség van külső támogatóra, és egyáltalán nem biztos, hogy ez összejönne egy keményvonalasnak.

Fox szerint Theresa May igyekszik kompromisszumot találni, és nem is tehet mást, mivel egyrészt a párton belül lévő többféle irányzatnak is meg kell felelnie, másrészt miniszterelnökként az ország teljes közvéleményére is oda kell figyelnie. A miniszterelnöknek az amerikai elnök megjegyzése sem tett jót, miszerint keményebben kellene fellépnie az EU-val szemben. Donald Trump vélhetően saját pozíciójából indult ki, a világ legnagyobb gazdasági hatalmaként szinte korlátlan a mozgástere, de Nagy-Britannia helyzete jóval korlátozottabb, ha kiszorul Európából, gazdasági helyzete erősen romolhat, ráadásul saját népei is elégedetlenkednének (skótok, északírek).

Egészséges kompromisszum

A miniszterelnök és minden józanul gondolkozó politikai erő felmérte, hogy ha jövő márciusban, a kilépéskor elhagyják az egységes piacot is, összeomolhat a gazdaság, hisz az Európai Unió nyilvánvaló, hogy ebben az esetben nem fog különösebb engedményeket tenni. A mostani stratégia ezért az, hogy legyen egy két éves átmeneti időszak, amikor alig változik valami, viszont ezalatt valóban kialakulhatnak a hosszú távú együttműködés alapjai. Ha beválik az átmeneti rendszer és népszerű lesz, akár maradhat is az ország az egységes piacon.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Beizzítják az űrversenyt – Kína kolóniát építene a Holdra?

Beizzítják az űrversenyt – Kína kolóniát építene a Holdra?

Kennedy és az első Holdra szállás óta nem volt különösebben éles az űr, pontosabban a Hold meghódítására irányuló verseny. Ezt most Kína piszkálhatja fel, ugyanis olyasmire készül, amit eddig senkinek sem sikerült: űrszondát akar juttatni a Hold sötét oldalára. Kérdés, hogy milyen céllal – és vajon mit visznek magukkal a rejtélyes holdjárón.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?