4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Újabb, halálos áldozatokkal járó tüntetések robbantak ki Iránban. A szárazság és a riál összeomlása társadalmi robbanással fenyeget. Trump neokonzervatívjai már jövőre Teheránban akarnak ünnepelni.
Hasszán Rohani megérkezik Svájcba (EPA/PETER KLAUNZER)

Hasszán Rohani iráni elnök tegnap kezdte 3 napos látogatását Svájcban és Ausztriában, hogy erősítse a kétoldalú kapcsolatokat és további európai támogatást szerezzen az iráni nukleáris megállapodáshoz (JCPOA). Trump a hétvégén Iránról is nyilatkozott, egyértelműen kijelentve, hogy pénzügyi szankciókkal sújtja majd az USA azon európai cégeket, akik üzletelnek Iránnal - emiatt aztán a cégek visszavonulót fújnak. Az EU mintegy évi 20 milliárd eurós iráni exportja is eltűnhet novembertől, ez a devizaövezet GDP-jének mintegy 0,2 százaléka. India és Kína viszont már jelezte, hogy tovább folytatják olajvásárlásaikat a perzsa államból.

Újra fellángoltak a tüntetések

Pedig Iránban már így is hónapok óta izzik a politikai és társadalmi feszültség. Az év elején 2009 óta nem látott kormányellenes tüntetéshullám zajlott le a széleskörű korrupció, az áremelések, a növekvő társadalmi egyenlőtlenségek, a fiatalkori munkanélküliség magas szintje, a környezeti leromlás és a szíriai polgárháborúban való részvétel pénzszórása miatt. A rendőrség tucatnyi városban nyitott tüzet a tiltakozókra és több, mint egy tucat embert meggyilkoltak. Nos, a rendőrség vasárnap a dél-iráni Khorranshahr városában újra belelőtt a tiltakozókba, legalább négy civil életét oltva ki. A szárazság évek óta tart a térségben, a tiltakozók szerint a csapból sós, sáros víz folyik.

Valóban, miközben az ország a globális édesvíz-készletek csupán 0,3 százalékával rendelkezik, lakossága a világ népességének 1 százalékát adja. Nem véletlen, hogy az ilyen szintű sérülékenységre felfigyeltek már az amerikai katonai tervezők is. A jelentés szerint „az 1979-es iráni forradalom óta az ország egy főre jutó fenntartható vízkínálata több, mint a felével esett. Az ország nagy területein az ivóvíz iránti igény a kínálatot az év harmadában meghaladja. A 14 éve tartó szárazság hozzájárult ehhez a helyzethez, ahogyan a pocsék erőforrás-gazdálkodás is. Ennek eredményeképpen az ország több részében a vízzel összefüggő szükséghelyzet miatt zavargások tapasztalhatók”.

De nemcsak ökológiai, hanem egyre komolyabb pénzügyi nehézségekkel is szembesül az ország - különösen, mióta Trump május 8-án felrúgta a JCPOA-t. Míg a tavalyi év végén egy dollár még 42 000 riált ért, addigra a keresztárfolyam mára 90 ezer riálra zuhant. Ez a pénzügyi megrendülés vetetett múlt héten a több napos tüntetéshez a teheráni Nagy Bazárban. Ennek komoly politikai jelentősége van, hiszen a Bazár-negyed a főváros szíve: 6 mecsettel, 30 szállodával, 20 bankkal és közvetve illetve követlenül 600 000 ember megélhetéséért felelve.

Káncz Csaba

Trump neokonzervatívjai rezsimváltást akarnak

Washington neokonzervatívjai már évek óta adnak pénzügyi és politikai támogatást az iráni emigráns mudzsahedin (Mojehedin-e Khalq / MEK) szervezetnek. Trump valódi szándékait már előrejelezte vezető ügyvédjének - egyben volt New York-i polgármester -, Rudolph Giuliani múlt szombati beszéde a MEK konferenciáján, ahol megerősítette, hogy a szankciók az iráni rezsimváltást célozzák és „jövőre ilyenkor már Teheránban akarom látni ezt a nagygyűlést”.

A teheráni reformista kormányzatnak tényleg nagyon észnél kell lennie, hiszen az utóbbi hetekben számos prominens iráni keményvonalas héja szólított fel idő előtti elnökválasztásra, azzal érvelve, hogy a progresszívok eljátszották a hitelüket a JCPOA bukásával. A belső feszültségeket és a sérülékenységet növeli az etnikai sokszínűség is: az ország lakosságának csupán mintegy kétharmada perzsa származású, míg a maradék számos kisebbségből áll, akik a periférián élve nincsenek elragadtatva a szír- és palesztin ügyek támogatására fordított milliárdoktól, miközben ők egyre mélyebbre süllyednek a nyomorúságba.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jól átvernek minket a szupermarketekben, ha nem vagyunk résen!
Elek Lenke | 2024. május 3. 15:27
Ma már szinte minden áru előre van csomagolva, ami gondot okozhat a vevőknek. 
Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG