Hirdetés
Hirdetés

Problémák tömkelege várja a CEU-t Bécsben

Wéber Balázs, 2018. december 05., 13:00
Cimkék
Ausztria
, egyetemek
, ceu

Osztrák sajtóhírek szerint nem lesz egyszerű feladat a CEU Bécsbe költöztetése: az egyetem legkorábban öt év múlva foglalhatja el véglegesnek szánt helyét, és egyelőre még a bérleti szerződést sem írta alá. Az is nyitott kérdés, hogy addig hol fog zajlani a tanítás. Az intézmény befogadása megosztja az osztrák kormányt.

People stand in the hall of the Nador street building of Central European University (CEU) in Budapest, Hungary, 03 December 2018. Leaders of the institute announced that it will launch all US-accredited degree programs in Vienna in September 2019. EPA/Zsolt Szigetvary HUNGARY OUT
Kizárva: a CEU budapesti központja.  EPA/Szigetváry Zsolt

Legkorábban 2023-ban kezdheti meg a tanítást a bécsi Otto Wagner Egészségügyi Központ területén a Central European University (CEU), amely Budapestről az osztrák fővárosba költözteti amerikai akkreditációjú képzéseit.

Az osztrák Der Standard című napilap által idézett ingatlanpiaci szakértők szerint még az is kérdéses, hogy ez az időpont  tartható-e. Ehhez ugyanis a központ teljes területét újra kell rendezni, és elő kell készíteni oktatási célokra, ami sok időbe telhet. Átfogó felújításra is szükség van, az erre vonatkozó pályázatokat azonban még ki sem írták.

Hirdetés

99 évre kötik a szerződést

Az építési munkálatokat Bécs fogja finanszírozni, cserében bérleti díjat szed majd a CEU-tól. A beruházás költsége nem ismert, és még a bérleti díjban sem egyeztek meg. Egyelőre csak arról született megállapodás, hogy az intézmény 99 évre veszi majd birtokba a területet, írja az osztrák lap.

Nyitott kérdés az is, hogy hol folyik majd a tanítás 2023-ig. A lap szerint a CEU ideiglenesen a Bawag Group egyik épületébe költözhet, amely jelenleg az osztrák bank egyik központjaként funkcionál. Emellett szóba jöhet a régi bécsi gazdasági egyetem (WU) épülete is, ez azonban 2020-ig foglalt. Az idő mindenesetre sürget, mivel jövő ősszel már mintegy 700 diák kezdené el tanulmányait az osztrák fővárosban.  

Kurz örül, Strache nem

A CEU Bécsbe költözése az osztrák kormányt is megosztja. Sebastian Kurz kancellár tegnap, Heinz-Christian Strache alkancellárral tartott közös évzáró sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy az intézmény gazdagítani fogja Bécset.

Strache viszont vándoregyetemnek nevezte a CEU-t, amelynek szerinte nincs „referenciakampusza” az Egyesült Államokban. A bevándorlásellenes Szabadságpárt vezére ezzel gyakorlatilag a magyar kormány érvelését vette át.

CEU: elűzték az egyetemet

A CEU hétfőn jelentette be, hogy minden amerikai akkreditációjú programját Bécsben indítja el 2019 szeptemberében. Szerintük az elmúlt húsz hónapban mindent megtettek azért, hogy megfeleljenek a magyar törvényeknek. Ennek keretében felsőoktatási képzést indítottak az Egyesült Államokban, amit az amerikai hatóságok regisztráltak és jóváhagytak, a magyar hatóságok mégsem fogadták el ezt.

Michael Ignatieff, a CEU elnök-rektora szerint az egyetemet elűzték Magyarországról, ami példátlan. Azt mondta, hogy a magyar kormány nem akarta megoldani a problémát.

A kormány blöffről beszél

A magyar kormány viszont politikai blöffnek minősítette a CEU bejelentését, mivel szerintük az intézmény számos képzését továbbra is Budapesten tartja.

Az osztrák Die Presse becslése szerint a CEU képzéseinek nyolcvan százalékát telepíti át Budapestről Bécsbe, fő kampusza az osztrák fővárosban lesz, ahol teltház esetén 1500 diákot fog oktatni.

Weber is tiltakozik

A Soros György által alapított CEU Bécsbe költözése nagyrészt negatív visszhangot váltott ki nemzetközi szinten. Csalódottságát, illetve sajnálatát fejezte ki többek között  az amerikai külügyminisztérium és a budapesti Német Nagykövetség is.

Manfred Weber, az Európai Néppárt csúcsjelöltje – akinek megválasztását novemberben Orbán Viktor kormányfő is támogatta – pedig egyenesen elfogadhatatlannak nevezte, hogy „az EU-ban egy egyetem képzését költözésre kényszerítik.”

Cetelem MKB Cib További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Jön az Ursula-kormány? Fokozódik a helyzet Olaszországban

Jön az Ursula-kormány? Fokozódik a helyzet Olaszországban

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök ma délután három órakor mond beszédet a római parlament felsőházában. Ezután bizalmatlansági szavazás nélkül is benyújthatja lemondását Sergio Mattarella államfőnek, hivatalosan pontot téve az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a Liga közös kormányzásának végére. Elemzők szerint még meglepetés is lehet.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?