4p
Egy kollégája beszélt neki erről. Az orosz elnök szerint "ez már nem egy rossz prognózis."
Vlagyimir Putyin orosz elnök

Oroszország két-három hónapnál rövidebb idő alatt legyőzheti a koronavírust - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök egy csütörtöki moszkvai üzleti megbeszélésen, amelynek témája a COVID-19 negatív gazdasági következményeinek enyhítése volt.

Putyin meggyőződését fejezte ki, hogy a koronavírus terjedésének megállítása csak idő, valamint az állam, a társadalom és az üzleti világ együttműködési hatékonyságának kérdése. Egy felszólásra reagálva azt mondta: "a kolléga arra számít, hogy két-három hónap alatt leszámolunk a koronavírussal. Ez már nem egy rossz prognózis, mert néhány országban azt mondják, hogy nagyon hosszú lesz a háború ellene. De hogy mikor jövünk ki valójában ebből a helyzetből, mert biztos, hogy kijövünk belőle? Remélem, hogy még előbb is, mint Ön mondta".

Egy nappal korábban Putyin a koronavírus terjedésének megfékezése érdekében - a létfontosságú ágazatok és szolgáltatások kivételévek - egyhetes fizetett szabadságot rendelt el az országban. Oroszország a külföldön rekedt állampolgárait szállító különgépek kivételével megszakította a légutasforgalmat a külvilággal.

Melita Vujnovic, az Egészségügyi Világszervezet (WTO) moszkvai képviselője csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a járvány még csak korai szakaszában van, ezért korainak tartja a kötelező karatén bevezetését Moszkvában és Oroszországban. Úgy vélekedett, hogy ez az intézkedés elkerülhető lesz, ha a lakosság önfegyelmet gyakorol.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője csütörtökön újságíróknak azt hangoztatta, hogy Oroszországban nincs koronavírus-járvány, de ettől függetlenül fel kell készülni arra, hogy az események a legrosszabb forgatókönyv szerint alakulnak majd.

Oroszországban csütörtökre egy nap alatt 182-vel, 840-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Közülük 546-an az orosz fővárosban tartózkodnak. A szövetségi műveleti törzs először ismert el halálos áldozatot: a hivatalos közlés szerint két idős ember hunyt el Moszkvában. Esti híradás szerint elhunyt egy Kubában ápolt orosz beteg is. A gyógyultak száma 38. Vujnovic szerint a WTO-nak nincs oka kételkedni az orosz adatok hitelességében.

Putyin a nap folyamán Emmanuel Macron francia elnökkel telefonon megvitatta a világjárvány-helyzetet. A felek kifejezték szándékukat, hogy tovább koordinálják a két ország polgárai hazatérését segítő erőfeszítéseiket, valamint biztosítják az egészségügyi eszközök és berendezések szállításának feltételeit. Megvitatták az ENSZ Biztonsági Tanácsában való együttműködés lehetőségét a vírusellenes közös küzdelem jegyében.

A belügyminisztérium csütörtöki beszámolója szerint Oroszországban eddig több, mint 500 embert vonta felelősségre az egészségügyi karatén önkényes elhagyása miatt. Az elkülönítésre vonatkozó előírások betartását mintegy 10 ezer rendőr felügyeli. Nyilvántartást vezetnek a járvány sújtotta országokból hazaérkezettekről is.

Az orosz kormány csütörtökön törvénymódosítási javaslatot terjesztett be, amelynek értelmében a karantén megsértése egymillió rubelig (4,2 millió forintig) terjedő bírságot vonhatna maga után.

Egy másik törvénymódosítás felhatalmazná a kormányt, hogy más okok mellett immár járvány kitörése esetén is fokozott készültséget vagy rendkívüli állapotot vezessen be. A tervezet egyebek között lehetővé tenné a kabinet számára, hogy a járvány idején követendő magatartást írjon elő a lakosság számára és 90 napig korlátozza az általa meghatározott gyógyszerkészítmények forgalmát.

Az orosz kabinet sajtószolgálata közölte, hogy koronavírus-fertőzés gyanújával apparátusának egyik alkalmazottja elkülönítőbe került.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG