Hirdetés
Hirdetés

Szijjártó szerint erőszak történt: elbuktuk a kvótapert, de egy menekültet sem fogadunk be

2017. szeptember 06., 12:30

Sajtótájékoztatót tart a külgazdasági- és külügyminiszter valamint az igazságügyminiszter, miután elbuktuk az Európai Bíróságon a kvótapert. További jogi csatározásra készülünk, bár nem világos, milyen jogi eszközök vannak, ha egyszer már elbuktunk a bíróságon. Ha Orbán Viktor azt mondta, nem fogadunk be illegális bevándorlókat, akkor az úgy is lesz - akkor se, ha menekültek.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Trócsányi László igazságügyi miniszter az Európai Bíróságon, a kvótaperben született döntésről tartott sajtótájékoztatójukon az Országházban 2017. szeptember 6-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Trócsányi László igazságügyi miniszter az Európai Bíróságon, a kvótaperben született döntésről tartott sajtótájékoztatójukon az Országházban 2017. szeptember 6-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Ahogy arról a Privátbankár.hu-n is beszámoltunk, Magyarország és Szlovákia elbukta a kvótapert - az Európai Bíróság nem semmisíti meg az Európai Tanács menekültek áthelyezéséről szóló határozatát, magyarán be kell fogadnunk 1294 menekültet Olaszországból és Görögországból. Korábban azt mondta Orbán Viktor, hogy erre semmilyen körülmények között nem kerülhet sor.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Trócsányi László igazságügyi miniszter szerdán közös sajtótájékoztatót tartott a témában. Korábban Soros Györgyöt kárhoztatta a döntésért a kormány - amikor Yves Bot főtanácsnok korábban a kereset elutasítását javasolta a Bíróságnak, Szijjártó Péter azt mondta: ez "teljes mértékben illeszkedik abba a folyamatba, amelyet Soros-tervnek neveznek". Most az egész sajtótájékoztatón ki sem ejtették Soros nevét.

Hirdetés

Az igazi harc csak most kezdődik

A döntés felháborító és felelőtlen, veszélyezteti egész Európa biztonságát és jövőjét, ellentétes az európai nemzetek érdekeivel – mondta Szíjjártó Péter.

A külügyminiszter szerint nem jogi, nem szakmai, hanem politikai döntés született, a politika megerőszakolta az európai jogot és európai értékeket. Szijjártó szerint a döntés deklarálja a bizottság fennhatóságát az európai nemzetek, uniós tagállamok felett – ezért pedig teljes mértékben elfogadhatatlan Magyarország számára. Biztosítanak mindenkit, hogy a kormány mindent megtesz, hogy megvédje Magyarországot, a magyar embereket, a biztonságot. Szijjártó azt is hozzátette: a döntés nem kötelezi Magyarországot migránsok befogadására, ennek megindoklását Trócsányi Lászlóra bízta.

Szijjártó hozzátette: itt az ideje, hogy a kötelező kvótát átadja az EU a múltnak, mert sikertelen – a határidő lejárta előtt néhány héttel a kvóta alapján az európai intézmények által előirányzott célszám 25 százalékát sikerült elfogadni. Ha a Bizottság tovább erőlteti a kvótát, illegális bevándorlókat akar Magyarországra telepíteni, az ellen Magyarország fel fog lépni. Az igazi harc csak most kezdődik el – mondta Szijjártó.

Szijjártó végig az illegális bevándorlók befogadásáról beszélt, a kvótaügy viszont a menekültkérelmek elbírálásáról szól – a kormány viszont nem foglalkozik azzal, hogy később menekültnek minősítenek-e valakit, aki illegális bevándorlóként érkezik Európába. A bírósági döntés ellenére az az irányadó, amit Orbán Viktor mondott: semmilyen körülmények között nem kerülhet sor befogadásra.

Magyarország továbbra is teljesíti schengeni kötelezettségeit, védi az EU külső határait, védve Ausztriát és Németországot is. A Bizottságnak is a védekezést kellene támogatnia. Jean-Claude Junckernek a témában Orbán Viktornak írt válaszleveléből azonban nem ezt olvasta ki a magyar diplomácia: Szijjártó szerint a bizottság egyetlen dolgot támogat, ez pedig az illegális bevándorlók befogadása – a határvédelmet nem támogatják. Juncker levelét sima csűrés-csavarásnak tartja.

Újabb jogi csatározásokra készülünk

Trócsányi László elmondta: egy közel 20 hónapos jogi csatározás most véget ért, ám újabb jogi csatározások előtt állunk. A döntés csak egy előkérdést tisztázott, egy szeptember 26-án egyébként is véget érő átmeneti intézkedés kapcsán.

A Magyarország, Lengyelország és Csehország ellen az ügyben folytatott kötelezettségszegési eljárás azonban egy másik kérdés, a mostani döntéstől független. A magyar kormány fenntartja azt a jogi érvelést, amit most teljes egészében elutasított az Európai Bíróság – Trócsányi László a tájékoztatón újfent ismertette a kormány érveit, bár ennek sok értelme így, hogy egy az egyben lesöpörte a bíróság, sok értelme nem volt. Mindenesetre korábbi cikkeinkben ezekkel részletesen foglalkoztunk.

Arra a kérdésre, hogy pontosan milyen jogi lépésekre készül Magyarország, miután az Európai Bíróság már kiadta végzését, azt mondta Trócsányi: a per tárgya a kvóta-határozat érvényessége volt, csak ebben foglalt a bíróság állást. Most megvárjuk, hogy ennek tudatában fordul-e bírósághoz az Európai Bizottság. Állítólag új jogi érveink vannak, nem csak a korábbiak, ezeket azonban most nem akarta elárulni az igazságügyminiszter.

Döntés nem arról született, hogy bevándorlókat kell befogadnunk, végrehajtási kötelezettségünk nincs - szögezte le Szijjártó Péter.

Cikkünk folyamatosan frissül.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Drága, de imádjuk - megvan, hol szeretnek lakni a magyarok

Drága, de imádjuk - megvan, hol szeretnek lakni a magyarok

Továbbra is töretlen a főváros pesti, belsőbb kerületeinek népszerűsége - derül ki a Duna House legfrissebb közleményéből. A XIII. kerület hosszú hónapok óta vezeti az érdeklődési listát, de a nyomában van Zugló és a belváros is.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?