Hirdetés
Hirdetés

Trump újra nekiment a jegybanknak

2019. április 06., 15:26
Cimkék
alapkamat
, Fed
, Donald Trump

Tegnap egész tiráda-sorozatot bocsátott ki az amerikai elnök a Twitteren, ami nála teljesen szokványos dolog, de minden eddiginél nyíltabban ment neki az amerikai jegybank szerepét betöltő intézménynek. Nem csak, hogy szidalmazta a Fedet a korábbi kamatemelésekért, de most kamatcsökkentést követelt tőle. Maga a Géniusz, aki mindent jobban tud.

A jegybank ellenállt

Donald Trump már több ízben megpróbált beleavatkozni a Fed monetáris politikájába, és nem kizárt, hogy sikerült is neki, noha elvileg Amerikában is alapvető szabály a jegybank függetlensége. Tavaly többször ócsárolta a jegybankot és elnökét, Jerome Powellt a kamatemelések miatt, példátlan módon még a jegybankelnök leváltását is kilátásba helyezte. Nem kizárt, hogy az utolsó kamatemelésre már azért volt szükség, hogy a jegybank bizonyítsa: nem hagyja, hogy az elnök befolyásolja.

Aztán kapitulált

Azóta azonban teljesen megváltozott a Fed hozzáállása: törölt minden további kamatemelés lehetőségére célzó utalást, ráadásul a következő hónapokban leállítja a korábbi kötvényvásárlási program által a piacra bocsátott fedezetlen pénz visszavonását, ahogy Trump nevezi, a mennyiségi szigorítást. Ez az éles váltás már lehet, hogy az elnök hatása: túl gyorsnak tűnik ahhoz a fordulat, ami a normális monetáris politikai változtatásokat jellemezni szokta.

Hirdetés

Elnöki ukáz

Mindenesetre nem elégedett meg az elnök ennyivel: most már egyenesen a kamatcsökkentést kezdte követelni, hozzátéve, hogy ha tavaly nem lett volna kamatemelés, vágtatna az amerikai gazdaság (miközben ő maga vámokkal tette tönkre a Kínával folytatott kereskedelmet, ezzel jócskán fékezve a gazdaságot). A Fehér Ház konkrét számot is megadott: 50 bázispontos csökkentés az elnöki ukáz.

Cetelem MKB Cib További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

10 éve nem látott részvételi arány - megmozgatta a magyarokat a mai szavazás

10 éve nem látott részvételi arány - megmozgatta a magyarokat a mai szavazás

Hivatalos eredmények csak este 11 után várhatóak, míg az első várható mandátumeloszlásokra kora este lehet számítani. Addig a 2019-es hazai EP-választás szempontjából a legérdekesebbek a részvételi adatok. A vasárnapi jó idő is belejátszhat abba, hogy az elmúlt 10 év legnagyobb arányú hazai európai parlamenti választási eredménye van kialakulóban.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi a legnagyobb gond Magyarországon?