Hirdetés
Hirdetés

Trump újra nekiment a jegybanknak

2019. április 06., 15:26
Cimkék
alapkamat
, Fed
, Donald Trump

Tegnap egész tiráda-sorozatot bocsátott ki az amerikai elnök a Twitteren, ami nála teljesen szokványos dolog, de minden eddiginél nyíltabban ment neki az amerikai jegybank szerepét betöltő intézménynek. Nem csak, hogy szidalmazta a Fedet a korábbi kamatemelésekért, de most kamatcsökkentést követelt tőle. Maga a Géniusz, aki mindent jobban tud.

A jegybank ellenállt

Donald Trump már több ízben megpróbált beleavatkozni a Fed monetáris politikájába, és nem kizárt, hogy sikerült is neki, noha elvileg Amerikában is alapvető szabály a jegybank függetlensége. Tavaly többször ócsárolta a jegybankot és elnökét, Jerome Powellt a kamatemelések miatt, példátlan módon még a jegybankelnök leváltását is kilátásba helyezte. Nem kizárt, hogy az utolsó kamatemelésre már azért volt szükség, hogy a jegybank bizonyítsa: nem hagyja, hogy az elnök befolyásolja.

Aztán kapitulált

Azóta azonban teljesen megváltozott a Fed hozzáállása: törölt minden további kamatemelés lehetőségére célzó utalást, ráadásul a következő hónapokban leállítja a korábbi kötvényvásárlási program által a piacra bocsátott fedezetlen pénz visszavonását, ahogy Trump nevezi, a mennyiségi szigorítást. Ez az éles váltás már lehet, hogy az elnök hatása: túl gyorsnak tűnik ahhoz a fordulat, ami a normális monetáris politikai változtatásokat jellemezni szokta.

Hirdetés

Elnöki ukáz

Mindenesetre nem elégedett meg az elnök ennyivel: most már egyenesen a kamatcsökkentést kezdte követelni, hozzátéve, hogy ha tavaly nem lett volna kamatemelés, vágtatna az amerikai gazdaság (miközben ő maga vámokkal tette tönkre a Kínával folytatott kereskedelmet, ezzel jócskán fékezve a gazdaságot). A Fehér Ház konkrét számot is megadott: 50 bázispontos csökkentés az elnöki ukáz.

Raiffeisen KH Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Nincs hova tovább? Kifulladt a béremelési hullám az állami cégeknél

Nincs hova tovább? Kifulladt a béremelési hullám az állami cégeknél

Egy friss elemzés az állami vállalatok éves beszámolói alapján vizsgálta a bérek emelkedését. Közben a MÁV-nál és a Volánnál működő szakszervezetek épp a minap jelentették be: a bértárgyalások megindítását kezdeményezik a kormánynál. A munkaerőhiány miatti működési problémák sok esetben már nem csak a szolgáltatást igénybevevőknél érződik, ennek kezelése is a tárgyalások megkezdését indokolja.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?