Hirdetés
Hirdetés

Újabb taslit kapott Ausztriából és Németországból Orbán Viktor

Wéber Balázs, 2019. január 04., 14:30

Saját pártcsaládja magasrangú képviselőitől kapott újabb kritikákat a magyar kormányfő. Othmar Karas osztrák néppárti EP-frakcióvezető szerint az Európai Néppártnak keményebben kellett volna fellépnie az Orbán-kormánnyal szemben. Manfred Weber, a pártcsalád csúcsjelöltje pedig nehéz partnernek nevezte a miniszterelnököt, és figyelmeztetett: az alapértékekből nem engednek.

Manfred Weber, az Európai Néppárt, az EPP frakcióvezetője szavaz a Sargentini-jelentésről (MTI/EPA/Patrick Seeger)
Weber szerint sem könnyű Orbánnal (MTI/EPA/Patrick Seeger)

Az Európai Néppárt nem lépett fel elég keményen a Fidesszel szemben tavaly – erről beszélt egy lapinterjúban Othmar Karas, az Osztrák Néppárt (ÖVP) európai parlamenti (EP) frakcióvezetője.

Elmulasztott lehetőség

Hirdetés

Az osztrák politikus a linzi Volksblattnak azt mondta: mulasztásnak tartja, hogy az Európai Néppárt „nem vitte tovább következetesebben” a magyar kormánypárt kizárására vonatkozó terveket.

Karas ezzel Roszík Gábor evangélikus lelkész, Orbán Viktor egykori „útitársának” kritikájára reagált. A volt MDF-es képviselő szintén úgy vélekedett, hogy az ÖVP-nek egyértelműbben állást kellene foglalnia a magyar kormányfő „demokrácia-, kereszténydemokrácia- és konzervatív-ellenes politikájával” szemben.

„Sok magyar örülne annak, ha az ÖVP határozottan fellépne Orbánnal szemben”

- jelentette ki Roszík Gábor az osztrák lapnak.

Othmar Karas a múlt év hibái között említette azt is, hogy az Európai Tanácsban nem vitték keresztül Magyarországgal szemben az EU atomfegyvereként  emlegetett 7-es cikk szerinti eljárást.

Néppártiak is Orbán ellen szavaztak

Mint arról beszámoltunk, az EP tavaly szeptemberben fogadta el a magyar demokrácia állapotát kritizáló Sargentini-jelentést. Az uniós intézmény ezzel azt mondta ki, hogy indokolt a 7-es cikk szerinti eljárás megindítása hazánkkal szemben. Az ügy a következő körben az Európai Tanács elé kerül majd.

A szeptemberi EP-szavazáson a néppárti képviselők többsége, köztük az ÖVP és Manfred Weber, az Európai Néppárt EP-frakcióvezetője  is az eljárás megindítása mellett foglalt állást. A néppárti képviselők – a magyar kormány állításával ellentétben – nem a bevándorlás elutasítása, hanem a magyar demokráciával kapcsolatos aggályok miatt voksoltak igennel.

Nem zárták ki a Fideszt, de...

Habár a magyar kormánypártot Weber is kritizálta, kizárása az Európai Néppártból végül nem került napirendre.   

"A Fidesz kizárását az EPP-ből egyetlen tagpárt sem követeli. Ez a kérdés nem időszerű"

- jelentette ki még november elején Weber, akit nem sokkal később a Néppárt csúcsjelöltjévé választottak. (Az EP-választásokat májusban tartják.) A német politikus azonban már akkor is figyelmeztetett, hogy a Néppártban nincs tere az alapjogok megkérdőjelezésének, ezért támogatta a Sargentini-jelentést.

"Ugyanakkor világos, hogy Orbán Viktornak mint a pártcsalád tagjának tiszteletben kell tartania az alapjogokat és az alapelveket. Ebben nyomást fogunk gyakorolni rá."

Orbán nehéz partner

Weber egy ma megjelent interjúban is kritizálta a magyar kormányfőt.

„Orbán Viktor nehéz partner. Hozott néhány olyan döntést, amelyeket nem tudok elfogadni, és mi a frakcióban sem tudunk elfogadni. Ezek közé tartozik például, hogy a CEU nem tud tovább működni eddigi formájában Budapesten, és Bécsbe kell költöznie”

- mondta az osztrák APA hírügynökségnek. Ezúttal is emlékeztetett, hogy az Európai Néppárt az alapjogokból és az alapértékekből nem enged.

Indítsd be az évet 1,5 millió forinttal

Ne fizess feleslegesen többet a kölcsönért, csak mert nagyobb összegre lenne szükséged. Személyi kölcsön kalkulátorunkkal megtalálod a legkedvezőbb kölcsönajánlatokat! Nézzük a törlesztőrészlet nagysága alapján, mit kínálnak a bankok, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapos futamidővel: a törlesztőrészlet-alapú rangsor szerint az egyik legkedvezőbb ajánlatot a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsöne jelenti, hiszen itt a törlesztőrészlet havonta 30 327 forint (THM: 8,17%), és csak pár forinttal kell havonta többet fizetni a Raiffeisen Bank személyi kölcsönéért, hiszen itt 30 379 forint a törlesztőrészlet (THM: 8,97%), míg a Budapest Bank Online Prémium kölcsöne havonta 32 067 forintba kerül (THM: 10,50%), az Erste Most Extra személyi kölcsön pedig 32 606 forintos törlesztőrészlet mellett igényelhető (THM: 12,35%). További ajánlatok érdekelnek? Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és találd meg a legjobb ajánlatot!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Repülőrajtot vett a lakáspiac – a vevők most bármit megvesznek?

Repülőrajtot vett a lakáspiac – a vevők most bármit megvesznek?

Az év kiugró emelkedéssel indult: a kereslet jelentősen erősödött az eladó és a kiadó lakásoknál egyaránt. A fokozódó kereslet és a lakások folyamatos drágulása azonban nem azt jelenti, hogy bármilyen ingatlant bármilyen áron lehet értékesíteni.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?