Hirdetés
Hirdetés

Újabb taslit kapott Ausztriából és Németországból Orbán Viktor

Wéber Balázs, 2019. január 04., 14:30

Saját pártcsaládja magasrangú képviselőitől kapott újabb kritikákat a magyar kormányfő. Othmar Karas osztrák néppárti EP-frakcióvezető szerint az Európai Néppártnak keményebben kellett volna fellépnie az Orbán-kormánnyal szemben. Manfred Weber, a pártcsalád csúcsjelöltje pedig nehéz partnernek nevezte a miniszterelnököt, és figyelmeztetett: az alapértékekből nem engednek.

Manfred Weber, az Európai Néppárt, az EPP frakcióvezetője szavaz a Sargentini-jelentésről (MTI/EPA/Patrick Seeger)
Weber szerint sem könnyű Orbánnal (MTI/EPA/Patrick Seeger)

Az Európai Néppárt nem lépett fel elég keményen a Fidesszel szemben tavaly – erről beszélt egy lapinterjúban Othmar Karas, az Osztrák Néppárt (ÖVP) európai parlamenti (EP) frakcióvezetője.

Elmulasztott lehetőség

Hirdetés

Az osztrák politikus a linzi Volksblattnak azt mondta: mulasztásnak tartja, hogy az Európai Néppárt „nem vitte tovább következetesebben” a magyar kormánypárt kizárására vonatkozó terveket.

Karas ezzel Roszík Gábor evangélikus lelkész, Orbán Viktor egykori „útitársának” kritikájára reagált. A volt MDF-es képviselő szintén úgy vélekedett, hogy az ÖVP-nek egyértelműbben állást kellene foglalnia a magyar kormányfő „demokrácia-, kereszténydemokrácia- és konzervatív-ellenes politikájával” szemben.

„Sok magyar örülne annak, ha az ÖVP határozottan fellépne Orbánnal szemben”

- jelentette ki Roszík Gábor az osztrák lapnak.

Othmar Karas a múlt év hibái között említette azt is, hogy az Európai Tanácsban nem vitték keresztül Magyarországgal szemben az EU atomfegyvereként  emlegetett 7-es cikk szerinti eljárást.

Néppártiak is Orbán ellen szavaztak

Mint arról beszámoltunk, az EP tavaly szeptemberben fogadta el a magyar demokrácia állapotát kritizáló Sargentini-jelentést. Az uniós intézmény ezzel azt mondta ki, hogy indokolt a 7-es cikk szerinti eljárás megindítása hazánkkal szemben. Az ügy a következő körben az Európai Tanács elé kerül majd.

A szeptemberi EP-szavazáson a néppárti képviselők többsége, köztük az ÖVP és Manfred Weber, az Európai Néppárt EP-frakcióvezetője  is az eljárás megindítása mellett foglalt állást. A néppárti képviselők – a magyar kormány állításával ellentétben – nem a bevándorlás elutasítása, hanem a magyar demokráciával kapcsolatos aggályok miatt voksoltak igennel.

Nem zárták ki a Fideszt, de...

Habár a magyar kormánypártot Weber is kritizálta, kizárása az Európai Néppártból végül nem került napirendre.   

"A Fidesz kizárását az EPP-ből egyetlen tagpárt sem követeli. Ez a kérdés nem időszerű"

- jelentette ki még november elején Weber, akit nem sokkal később a Néppárt csúcsjelöltjévé választottak. (Az EP-választásokat májusban tartják.) A német politikus azonban már akkor is figyelmeztetett, hogy a Néppártban nincs tere az alapjogok megkérdőjelezésének, ezért támogatta a Sargentini-jelentést.

"Ugyanakkor világos, hogy Orbán Viktornak mint a pártcsalád tagjának tiszteletben kell tartania az alapjogokat és az alapelveket. Ebben nyomást fogunk gyakorolni rá."

Orbán nehéz partner

Weber egy ma megjelent interjúban is kritizálta a magyar kormányfőt.

„Orbán Viktor nehéz partner. Hozott néhány olyan döntést, amelyeket nem tudok elfogadni, és mi a frakcióban sem tudunk elfogadni. Ezek közé tartozik például, hogy a CEU nem tud tovább működni eddigi formájában Budapesten, és Bécsbe kell költöznie”

- mondta az osztrák APA hírügynökségnek. Ezúttal is emlékeztetett, hogy az Európai Néppárt az alapjogokból és az alapértékekből nem enged.

1,5 millió forint jól jönne? Találd meg a legjobb ajánlatot!

Előrébb tudsz lépni 1,5 millió forinttal? Találd meg a tucatnyi ajánlat közül a legjobb hitelt személyi kölcsön kalkulátorunk segítségével! Ha 60 hónapos futamidőre vennél fel 1,5 millió forintot és számít a törlesztőrészlet nagysága, ezek a legkedvezőbb ajánlatok a kalkulációk szerint: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönével 30 327 forintos havi törlesztőrészlet és 8,17 százalékos THM mellett vehetjük fel a kölcsönt. A Raiffeisen Bank személyi kölcsönét 30 379 forintos törlesztőrészlettel, 8,97 százalékos THM-mel igényelhetjük. 32 110 forint a Budapest Bank Online Prémium személyi kölcsönének törlesztőrészlete 10,50 százalékos THM mellett. Az Erste Most Extra személyi kölcsönt pedig 32 606 forintos törlesztőrészlettel és 12,05 százalékos THM-mel igényelhetjük. További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Margaret Thatcher beájulna – kifakadt Theresa May pártjának egykori minisztere

Margaret Thatcher beájulna – kifakadt Theresa May pártjának egykori minisztere

Churchill mindent megtett, hogy ne maradjon országa egyedül, Margaret Thatcher pedig elképedt volna, ha azt látja, hogy országának vezetőjét elküldik a nagyok asztalától. Michael Heseltine, aki David Cameron és Theresa May pártjának összesen 20 évig volt minisztere, a jelenlegi brit politikai káoszról nyilatkozott.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?