Hirdetés
Hirdetés

Ultimátumot kaptak a katalánok: repülhet a vezérkar?

2017. október 20., 12:50

Finoman utaltak rá a spanyolok, hogy kéne tartani egy előrehozott választást Katalóniában.

Függetlenségpártiak a katalán elnök beszéde után. Nehéz hetek jönnek a katalánoknak és a spanyoloknak is. Fotó: EPA / Felipe Trueba
Függetlenségpártiak a katalán elnök beszéde után. Nehéz hetek jönnek a katalánoknak és a spanyoloknak is. Fotó: EPA / Felipe Trueba

A spanyol kormány megállapodott az ellenzéki Spanyol Szocialista Munkáspárttal, így januárban előrehozott parlamenti választások rendezésére utasíthatják Katalóniát. A szocialista politikus Carmen Calvo elmondása szerint az alkotmány 155-ös cikkelyének aktiválása nem az autonómia felfüggesztését jelentené, hanem a törvényesség és az alkotmányos rend helyreállítását a területen, hozzátéve: a katalán elnöknek magának van ideje kiírni a választásokat, mielőtt a javaslatot keresztülverik a spanyol felsőházon, ahol kvázi ultimátummá válna.

A bizottság által elfogadott javaslatcsomagról vitát és szavazást tartanak majd a felsőház ülésén, erre nem hivatalos információk szerint október 27-én vagy október 30-án kerülhet sor. Az intézkedések elfogadásához ugyan a képviselők abszolút többségének támogatása szükséges, ezzel azonban a spanyol kormánypárt egymaga is rendelkezik. A megszavazott intézkedéscsomag azt követően lép hatályba, hogy megjelenik a hivatalos állami közlönyben - eddig van idejük a katalánoknak maguknak kiírni a választásokat.

Hirdetés

Mi lesz, ha megszavazzák?

Az eldiario.es úgy tudja, a javaslatcsomagban a "lehető legkisebb mértékű" beavatkozás szándéka szerepel, amelynek célja a választási folyamat biztosítása. Így az intézkedések nem érintenék a például a katalán közszolgáltatások működését. Az ideiglenes állami beavatkozás részeként tovább fokoznák a pénzügyi kontrollt, így a spanyol pénzügyminisztérium felügyelete alá kerülne a helyi adók beszedése is.

Az oktatás területén olyan intézkedéseket javasolnának, amelyek garantálják, hogy a szavazóhelyiségeknek kijelölt oktatási intézmények kinyissanak a választás napján, továbbá átmenetileg a spanyol belügyminisztérium felügyelete alá kerülhet a katalán rendőrség, hogy így garantálják a közrendet.

A katalán függetlenségi népszavazásról és annak utóhatásairól korábban itt írtunk bővebben. >>>

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Végre elkezdtünk bátrabban vásárolni - erre egyből megpróbálnak becsapni

Végre elkezdtünk bátrabban vásárolni - erre egyből megpróbálnak becsapni

Az internetes kereskedelem háromszor olyan gyors tempóban bővül, mint a hagyományos - egyre gyakrabban vásárolunk hazai és külföldi weboldalakról, online áruházakból. De honnan tudhatjuk, hogy nem vernek át? Miről ismerszik meg a csaló webshop, mobilapp, hamis reklám? Ha mégis horogra akadtunk, mi a teendőnk?

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?