8p
Rendhagyó kormányinfót tartanak csütörtökön: maga Orbán Viktor válaszol az újságírók kérdésére. A miniszterelnök több mint tíz éve csak baráti médiumoknak ad interjút, legfeljebb nemzetközi sajtótájékoztatókon kap valódi kérdéseket, így fokozott érdeklődés kíséri az eseményt, amiről mi is élőben tudósítunk.

Azért mindenki most sem fog tudni kérdezni: a Magyar Hang, a Klubrádió, az Azonnali és a Mérce is jelezte, hogy az újságíróit nem engedik be, jellemzően a felfokozott médiaérdeklődésre hivatkozva. Az érdeklődés egyébként valóban óriási a közönség részéről is, Orbán Viktornak pedig (az Országgyűlésben legalábbis) nem szokott gondot okozni, hogy választ adjon a kellemetlenebb kérdésekre - vagy épp kibújjon alóluk egy Boldog karácsonyt! jókívánságnak álcázott tereléssel -, így érthetetlen, miért nem vállal ilyesmit gyakrabban.

Az eseményt a kormány.hu mellett a miniszterelnök Facebook-oldala is élőben közvetíti - ahogy erről a közönséget reggeli posztjában értesítette.

Pár perc csúszás után Orbán Viktor néhány friss makroadattal kezdett. Tavaly

  • a GDP 4,6%-ot emelkedett
  • az államadósság-ráta 71%-ra csökkent
  • a költségvetési hiány a GDP 2%-a volt
  • a háztartások fogyasztása 6%-kal bővült
  • a bruttó béremelkedés 11%-os volt.

Orbán szerint Magyarország jobban teljesít, megdicsérte Varga Mihályt és Matolcsy Györgyöt, mondván: jó kezekben van a gazdaság.

Ezután elmondta: 1 millió 382 ezer konzultációs ívet küldtek vissza, túlnyomó többségét papíron, 8 százalékát online.

Két célja van az EP-választásokon a Fidesznek

Egy kutatást készíttettek, ami szerint az európai parlamenti választásokkal kapcsolatban a magyar választókat a legjobban a bevándorlás kérdése foglalkoztatja. Két célt fogalmaz meg a kormány: egyrészt az EU intézményrendszerén belül kerüljenek többségbe a bevándorlásellenes erők - első lépésben a Parlamentben, majd a Bizottságban, végül az Európai Tanácsban is. (Orbán szerint egyébként minden liberális egyben bevándorláspárti is.) A második cél: a Fidesz legyen a legsikeresebb párt Európában, de a Néppárton belül mindenképp. 2014-ben 56 százalékos eredménnyel sikerült ezt elérniük.

A Fidesz listavezetője az a személy lesz, akit egyébként majd az uniós biztosi pozícióra is jelölnek. Azt már korábban közzétették, hogy ez Trócsányi László jelenlegi igazságügyminiszter lesz. (Jelenleg Navracsics Tibor az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa.)

Matolcsy marad a jegybankelnök

Matolcsy György mandátuma lejár, a folytatással kapcsolatban azt mondta Orbán egy kérdésre: semmilyen meglepetés nem várható. (Később nem erősítette meg, hogy ez azt jelenti, hogy újra Matolcsyt jelöli, de jelen állás szerint minden más meglepetés lenne.)

Az EBRD-vel kötött megállapodás értelmében a Budapest Bankot privatizálni fogják, részleteket egyelőre nem mondott.

A Paks 2 építésével kapcsolatos csúszással kapcsolatban azt mondta a miniszterelnök: az oroszok kulcsrakész erőművet fognak átadni, a technikai kérdések rájuk tartoznak. Csúszás valóban van a bonyolult európai közbeszerzés bonyolult folyamata miatt, de a szerződés módosítására jelen állás szerint nincs szükség.

Kit vesznek elő, ha mégsem lesz meg a 4 százalékos növekedés?

Könnyű lenne a külső tényezőkre hivatkozni egy nyitott gazdaság esetében - válaszolta arra a felvetésre, hogy az előrejelzések szerint nem éri el majd a kitűzött 4 százalékos szintet a gazdasági növekedés a következő években. Bármi megtörténhet, de a 4 százalékot akkor is meg kell célozni, februárban jelentenek be növekedést segítő döntéseket.

4,5 - 5 millió ember tud dolgozni, erre kell berendezkednünk és kész

Soros György neve először bő 30 perc után hangzott el.

Ami a munkaerőhiányt illeti: mostanra 4,5 millióra emelkedett a dolgozók száma, hosszabb távon is 4,5 - 5 millió között lesz a munkaképesek száma Magyarországon, ami közelíti a teljes foglalkoztatottságot. (Foglalkoztatottságban egyébként Csehországot próbáljuk utolérni, de ez nehéz lesz, mert Orbán szerint Csehországot egy igazi zseni vezeti.)  Nem érdemes olyan gazdaságpolitikát folytatni, aminek működtetéséhez ennél több dolgozóra lenne szükség - nem akarunk tömegesen vendégmunkásokat alkalmazni.

Orbán szerint a munkaerőhiány nem negatívum, hanem pozitívum: ha lasszóval kell fogni a munkásokat, akkor magasabb fizetéseket és több képzést kell számukra biztosítani. A túlóratörvény szerinte a szabadságot adja meg az embereknek, a kkv-knak nem kell kiskapukat keresniük, ha túlórát szeretnének alkalmazni.

A migráció marad a kedvenc téma, akármiről beszélnek a tüntetők

A kormányzati kommunikáció nagyrészt a migrációról és Soros Györgyről szól, miközben az elmúlt időszak kormányellenes tüntetésein részt vevő tömegek számára egyáltalán nem ezek a fontos kérdések, hanem a korrupció szintje, az egészségügy helyzete, a túlóratörvény, a bíróságok függetlensége - figyelmen kívül hagyják a társadalom széles rétegeinek véleményét? - kérdezték. Orbán szerint igenis helyén való napirenden tartani a migráció kérdését - arra azonban nem igazán tért ki, amiről a kérdés szólt.

Milliárdossá vált rokonok, barátok: ez üzleti kérdés

Milliárdos lett az édesapja, a veje, a szomszédja, a barátai - ez csak a véletlen műve? - kérdezték. Orbán Viktor azt mondta: üzleti kérdésekkel továbbra sem foglalkozik, forduljanak a kamarához, a tőzsdéhez, a cégbírósághoz - a politikusok a politikával, az üzletemberek az üzlettel foglalkozzanak, Orbán garantálja, hogy az üzletemberek nem férhetnek a politika közelébe.

A korrupt országok szegények, mi nem vagyunk azok

A Kormányinfón megkérdeztük a miniszterelnököt, mit gondol a korrupció hazai szintjéről és a bérszínvonal alakulásáról. Orbán szerint most bővül a gazdaság, nő a közvagyon, ami szerinte kizárt, hogy jelentős korrupció mellett lehetséges lenne. Arra a kérdésre, hogy elegendő-e a bérszínvonal emelkedése az osztrák szint eléréséhez, nem kaptunk választ - cikkünk a témában >>

"Manfred Webert bepalizták"

A Euronews kérdésére Manfred Weberről, az Európai Néppárt csúcsjelöltjéről azt mondta: „Van úgy, hogy az ember barátját bepalizzák." Szerinte ez történt Manfred Weberrel is CEU-ügyben. Szerinte a német politikus szavazata Magyarország ellen az Európai Parlament Sargentini-jelentésről szóló vitájában indokolatlan volt.

Illiberális politika

Az index kérdésere a miniszterelnök azt mondta: a legfontosabb kérdésekben (bevándorlás, család) a magyar emberek illiberális álláspontot foglalnak el.

Arra a felvetésre, hogy látja-e felelősségét a közbeszéd szélsőségessé válásában, azt mondta: mindenki a saját megszólalásaiért tartozik felelősséggel.

A Soros-ügy

"Soros György a mi honfitársunk", "magyar állampolgár", de nem ért vele egyet, "van vele egy erős vitánk" - jelentette ki a miniszterelnök a bevándorlásra utalva.

Nem biztos, hogy lesz magyar euró

A Kormányinfón feltettük a kérdést Orbán Viktor miniszterelnöknek, hogy van-e céldátum az euró bevezetésére, amely uniós vállalásunk. A kormányfő által elmondottak alapján az sem kizárt, hogy nem fogunk euróval fizetni Magyarországon - részletek >>

Figyel a tüntetőkre

"Én a mostani tüntetőkre is figyelek" - válaszolta Orbán Viktor arra a kérdésre, hogy figyel-e a kormányellenes demonstrálókra. Azt mondta, hogy ezeket a kérdéseket megvitatják a szakszervezetekkel és a parlamentben. "De egy demokráciában a parlamenti többség hozza a döntéseket" - fűzte hozzá.   

Nem akar bikaviadalt az újságírókkal

A Népszava újságírója azt tudakolta Orbán Viktortól, hogy miért nem ad interjút hosszú évek óta kormánykritikus médiumoknak. "Egy interjúnak nem az az értelme, hogy bikaviadalt vívjak egy újságíróval" - válaszolta. Rosszindulatú emberekkel nem akar beszélni, de amúgy nyitott a médiára.

Nem módosítja a túlóratörvényt

Az úgynevezett túlóratörvény esetleges visszavonásáról vagy módosításáról szóló kérdésre a kormányfő azt mondta: ez a törvény egy jó törvény, szerinte senkire semmilyen kötelezettséget nem ró, hiszen aki akar, él vele, aki nem akar, az pedig nem. A törvény megváltoztatása nincs napirenden.

Mit gondol Macronról?   

Nem hallgathatjuk el, hogy a bevándorláspárti erők vezetője a francia elnök, Emmanuel Macron - fejtette ki a kormányfő. Hozzátette ugyanakkor, hogy személyesen jó viszonyban van vele.

A Mészáros- és Tiborcz-szál

A kormányfőt ismételten megkérdezték a hozzá közel álló üzletemberek, Mészáros Lőrinc és Tiborcz István meggazdagodásáról. Erre a felvetésre ezúttal is azt válaszolta, hogy nem foglalkozik üzleti ügyekkel, és nem hagyja magát belerángatni ilyen kérdésekbe.

A német viszonyról

A CDU új elnökét, Annegret Kramp-Karrenbauert a miniszterelnök személyesen nem ismeri, de olvassa a beszédeit és követi a munkáját. Hozzátette: szerinte szokatlan dolog a német politikában, hogy különvált a kancellári és a CDU elnöki pozíció. A CDU és Magyarország között folyik egy párbeszéd, pártdelegációk találkoznak egymással, fűzte hozzá.

Orbán Viktor szerint elmélyült kapcsolatokat akarnak Németországgal, de ez a két ország eltérő bevándorláspolitikája miatt most nem lehetséges. Hozzátette: Németországból nyomás nehezedik rájuk, hogy migrációbarát politikára váltsanak, de ebben a kérdésben a magyar kormány nem hajlandó kompromisszumra.

A sajtótájékoztató véget ért.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG