6p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Nagyon jót tett az ECB kötvényvásárlási programja az európai nagybankoknak. A hazai nagybanki érdekeltséggel bíró hitelintézetek jól muzsikáltak, s itthon is jól teljesítettek. Egyedül az Erste veszteséges itthon, ám Andreas Treich megdicsérte a kormányt azért, mert betartja a télen kötött megállapodást.

Négy éve nem láttak akkora nyereséget az euróövezet legnagyobb pénzintézetei, mint az idei második negyedévben. Az euróövezet tíz legnagyobb bankja együttesen 11,4 milliárd euró nettó profitot könyvelhetett el 2015 második negyedévében; ez volt a legnagyobb nyereség 2011 eleje óta - áll a Bloomberg legfrissebb számításaiban. Mindegyik pénzintézet éves szinten két számjegyű profitnövekedésről számolt be. Emelkedett a bankok összesített bevétele is 2014 hasonló időszakához viszonyítva, mégpedig 12 százalékkal.

Szakértők szerint a rendkívüli eredmény többek között annak köszönhető, hogy az ECB a gazdaság fellendítése érdekében nagyarányú, 1100 milliárd euró értékű kötvényvásárlási programot indított el idén márciusban.

A bankok azonban még ezzel együtt is arra panaszkodnak, hogy szigorúbb szabályozók között kell tevékenykedniük, szűk a kamatrés, ráadásul súlyos büntetéseket kell fizetniük a felügyeleti hatóságoknak múltbeli félrelépéseik miatt.

Az a kevés bank, amelyik nem tud jól teljesíteni, költségcsökkentéssel próbál jobb eredményt elérni: a Deutsche Bank például eladja lakossági üzletágát, s a BNP Paribas is erősen gondolkodik befektetési üzletága karcsúsításán.

Jól muzsikálnak a hazai nagybankok anyacégei

Ami a magyar érdekeltségű bankokat illeti: nem lehet ok panaszra: erősödnek az itthoni nagyok anyacégei.

A tavalyi 681 millió euró után az idén 1,176 milliárd eurós adózás utáni eredményt ért el hat hónap alatt a KBC. A Magyarországon a K&H-csoport révén jelen lévő belga pénzügyi cég a második negyedévben 666 millió eurós nyereséget ért el, ez a duplája volt a tavalyinak. A magyarországi leány ebből az eredményeket ismertető prezentáció szerint 41 millió eurót hozott. A jó eredmény egyik oka, hogy szinte minden piacon nőtt a hitelezés: Belgiumban 1, Csehországban 2, Szlovákiában 3, Bulgáriában 3 százalékkal emelkedett a hitelállomány. Magyarországon csökkent a hitelek állománya a vállalati portfólióban bekövetkezett nagyobb méretű törlesztések miatt. A betétek volumene Belgiumban 2, Csehországban 1, Magyarországon 4, Szlovákiában és Bulgáriában 3-3, Írországban pedig 7 százalékkal bővült.

A KBC bevételei 3,87 milliárd eurót tettek ki az első hat hónapban, ez 23 százalékkal magasabb a tavalyinál. A működési költségek is emelkedtek tavaly óta, de a bevételeknél kisebb mértékben, mindössze 5,6 százalékkal, 2,066 milliárd euróra.

A nettó kamatemeredmény 2,183 milliárd euróra nőtt a tavalyi 2,065 milliárdról, a visszaeső kamatmarzs miatt a kamatbevétel csökkent ugyan, de a költségek nagyobb mértékben mérséklődtek. A díj- és jutalékeredmény több mint 21 százalékkal nőtt tavaly óta, 924 millió euróra. A nemzetközi piacokon 7 százalékkal nőtt a biztosítási díjbevétel a második negyedévben tavalyhoz képest, az autósbiztosítások értékesítése Magyarországon is nagyobb volt.

A második negyedévben 522 millió eurós nettó profitot ért el az olasz UniCredit, ez 29,5 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi eredményt. Az első fél év teljes nettó eredménye ezzel 1,034 milliárd euró lett. A pénzügyi csoport bevételei az előző negyedévhez képest minimális mértékben csökkentek, és kissé elmaradtak a tavalyi második negyedévitől is, 5,7 milliárd eurót tettek ki. A költségek is emelkedtek kissé, 3,4 milliárd euróra. A csoport mérlegfőösszege 875,1 milliárd euróra csökkent a hitelállományok és a kereskedett állomány zsugorodása miatt. A portfólió minősége viszont javult, a rossz hitelek állománya ugyanis mérséklődött.

A tőkemegfelelési mutató közül a CET1 mutató 10,52, a Tier 1 ráta 11,4 százalékos volt, míg a teljes tőkemegfelelési mutató 14,24 százalékon állt a fél év végén.

A magyar leánycégek 38 millió eurós profitot értek el a második negyedévben, az első fél évben így összesen már 53 millió eurós nyereségnél tartanak. Tavaly az első fél évben mindössze 10 millió euró volt a magyarországi UniCredit konszolidált eredménye. A magyar UniCredit továbbra is nagyon hatékonyan működik, a költség és a bevétel aránya a második negyedévben 43,1 százalékos volt.

A várt 239 millió eurót meghaladó, 261 milliós nettó profitot ért el az Erste Group a II. negyedévben. A ma hajnalban megjelent gyorsjelentés szerint a bankcsoport az előző év hasonló időszakában elszenvedett 929,7 millió eurós veszteség után jelentős, 487,2 millió eurós nettó nyereségről számolhat be 2015 első hat hónapjára vonatkozóan,

A mérlegfőösszeg 197,5 milliárd euróra nőtt a 2014. év végi 196,3 milliárd euróról. A növekményben szerepet játszott az ügyfélhitelek nettó állományának az előző év végi állapothoz viszonyított 2,2 százalékos, vagyis 123,5 milliárd euróra történő bővülése, amit a háztartási hitelállomány 1,7 százalékos, a kis-és középvállalatoknak nyújtott hitelek 2,0 százalékos és a nagyvállalatoknak folyósított hitelek 5,9 százalékos növekedése táplált. A nem teljesítő hitelek aránya tovább csökkent – a tavalyi év végén tapasztalható 8,5 százalékról 7,7 százalékra csökkent 2015 júniusának végére.

A betétállomány az első félév folyamán 1,6 százalékkal 124,5 milliárd euróra nőtt, ismét aláhúzva az Erste erőteljes betétgyűjtő képességét és ezzel tovább erősítve a bankcsoport pénzügyi függetlenségét.

Az első félévben jó eredményeket értünk el a stabil működési eredmény, valamint a kockázati költségek visszaesése nyomán. Ennek következtében a Tier 1-es alaptőkeráta 11,3 százalékra javult (Bázel 3 szerint, a teljes kockázatra vetítve). Kelet-közép-európai piacaink zöme jóval jobb teljesítményt nyújt, mint Európa többi része, nem utolsósorban annak köszönhetően, hogy a növekedést egyre nagyobb arányban táplálja a belföldi kereslet. – mondta Andreas Treichl. Az Erste Group vezérigazgatója szerint Magyarországot leszámítva minden piacon – ideértve Romániát is – komoly mértékben hozzájárult a bankcsoport az első féléves 487,2 millió eurós nettó nyereséghez. Magyarországon ugyan veszteséges a bank - 19 millió eurós a veszteség – ám Treichl szerint a működési környezetben itt is javulást tapasztalnak és annak nyomán, hogy a kormány betartotta a bankadó csökkentésére vonatkozó vállalását, meggyőződésük, hogy jövőre nyereségesre fordul a magyarországi működésük is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Fontos bejelentést tett az amerikai hadsereg Gázában
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 15:58
Az éhező lakosság számára jelentős segítség lesz.
Pénzügyi szektor Eldőlt egy fontos európai intézmény vezérének sorsa
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 13:31
Újraválasztották.
Pénzügyi szektor Valakik szépen meghitelezték az Orbán-kormányt
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 12:16
A meghirdetett mennyiségnél 52,5 milliárd forinttal nagyobb összegben, 82,5 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket csökkenő átlaghozamok mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
Pénzügyi szektor Sprintelni fog a pénzváltóhoz, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 07:17
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Pénzügyi szektor Új nagybank született Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. május 14. 17:20
A Gránit Bank 19 milliárd forintos adózott eredménnyel, konszolidált szinten 21,6 milliárd forintos nyereséggel zárta a tavalyi évet, a mérlegfőösszeg alapján pedig mára Magyarország nyolcadik legnagyobb univerzális bankjává vált - közölte a pénzintézet.
Pénzügyi szektor Új korszak jöhet a bankkártyázásban: levadásszák a rosszalkodókat
Buksza blog | 2024. május 14. 08:22
Profilozó mesterséges intelligencia kapja el a bankkártyatolvajokat. 
Pénzügyi szektor Lízingpiac: az autóknál kitart a lendület, de a kulcságazat gyengélkedik
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 12:54
Jól alakultak a magyar lízingpiac első negyedéves eredményei, de kettősség is látható.
Pénzügyi szektor Felpörgött a lakossági hitelezés az Ersténél
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 12:14
Újra beindult a lakossági hitelezés az Ersténél. Az első negyedévben lakáshitelből az előző év azonos időszakához képest a két és félszeresére nőtt az újonnan kihelyezett hitelek állománya. 
Pénzügyi szektor Tízezrek menekítik a millióikat az adó elől
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 10:28
Az idei első negyedévben csaknem 33 ezer tartós befektetési számlát (TBSZ) nyitottak a magyarok, ami azt mutatja, hogy az állampapírpiacról kivett százmilliárdok hozamára továbbra sem akarnak adót fizetni a kisbefektetők.
Pénzügyi szektor Nem hisz a szemének, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 07:29
Kevéssé változott a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben: 0,2 százalékkal gyengült a forint az euró és a dollár ellenében, szinte változatlanul áll a svájci frankkal szemben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG